Начало
 
 

Защо bTV спира политиците в сутрешния блок по време на изборната кампания

17.06.2021 /15:33 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещите на сутрешния блок Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Снимка:

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

Така за пръв път от времето, когато водещ бе Николай Бареков, телевизията няма да започва "ударно" деня с горещи интервюта. Това е модел, който самата  наложи в българския медиен пейзаж, след като зрителските обаждания до Милен Цветков в Нова тв показаха, че и рано сутрин аудиторията се вълнува от острите теми на деня.

В сутрешния блок на bTV през идния месец ще се правят експертни интервюта, вкл. по политически теми, добавят от телевизията. Не е изключено и да се организират предизборни дебати, ако повечето партии се съгласят да участват, коментираха оттам в отговор на въпрос на OFFNews. 

Прави впечатление, че не само от 11 юни (началото на предизборната кампания) насам, но и в седмицата преди това в сутрешния блок няма нито едно участие на политик. Случайно или не, това се случва след широко коментираното интервю на министър Бойко Рашков в студиото на „Тази сутрин".

Като частна медия bTV е изцяло в правото си да определя редакционната си политика, гостите и темите в предаванията. За разлика от обществените БНТ и БНР, частните телевизии нямат ангажимент за плурализъм. Доколкото той се съблюдава, е въпрос не на правна рамка, а на професионална преценка. Няма как обаче да бъде пренебрегнат фактът, че заради най-високия си пазарен дял bTV има ключова роля като информационен източник за формиране на общественото мнение.

През годините телевизията успя да наложи сутрешния си блок като силен генератор на новини. Моделът бе въведен и в другите големи телевизии. Сутрешните интервюта на политици и общественици често задават медийния дневния ред, подемат се от другите медии и се доразвиват в течение на деня. Затова е съвсем обосновано да се прогнозира, че отсъствието на остри интервюта в сутрешните часове би довело до приглушаване на политическия дебат.

Феноменът на силно политизираните сутрешни блокове е български и през годините носеше висок рейтинг на телевизиите. Едновременно с това телевизиите бяха критикувани, че не предлагат по-леки теми за начало на деня. В интервю за OFFNews през 2018 г. тогавашният водещ на „Тази сутрин" - сега шеф на новините на bTV - Антон Хекимян, споделя мнението, че този модел работи и от него има нужда.

Към днешна дата той даде различен коментар по същата тема. Според него досегашният модел е изчерпан и ще се наложи нов, който постепенно ще бъде подет и от конкурентните телевизии:

„Това е естествена промяна, резултат от силно изменената, почти постояннo предизборна среда, в която се налага да отразяваме събитията в политическия живот. Политиците съобщават новините си основно чрез брифинги и в социалните мрежи, а за зрителите най-адекватно е да чуят първите топ политически коментари и интервюта още същия ден в bTV Новините и „Лице в лице“. В „Тази сутрин“ на следващия ден ще е твърде късно за това, така че блокът постепенно се трансформира в мястото за експертни анализи, които да преведат на разбираем език какво се крие зад коментарите от предходния ден.

Очаквам същият модел на работа да се запази и в бъдеще, а сутрешният блок, такъв, какъвто доскоро го познавахме, ще се промени по естествен път и вярвам, че тенденцията ще засегне всички телевизии“, посочва Антон Хекимян пред OFFNews.

Той допълва, че се надява политическите партии да приемат поканата на bTV за разширени предизборни дебати, които според него биха генерирали важни новини и за сутрешния блок и биха отворили теми с продължение, които телевизията да следи през целия ден и дори на следващия.

Източници, с които OFFNews разговаря, посочват различни причини за решението политиците да бъдат изтикани от сутрешното предаване. Според някои новите собственици на телевизията държат на по-леки теми, вкл. в новините. Такава е и практиката в други медии на компанията в чужбина. Според други липсата на утвърдена екранна двойка водещи може би е причина политическите интервюта да се насочат в други предавания. Трети подозират, че като страничен ефект ще се намали значително екранното присъствие на министрите от кабинета, които неведнъж бяха обявени от бившия премиер Бойко Борисов за „предизборен щаб на президента Радев".

„За мен проблемът е в това дали няма да се обрече сутрешният блок на маргинализация, коментира пред OFFNews медийният експерт доц. Георги Лозанов. - През годините имаше много опити да се извади политиката от тези предавания и да се въведе американската рецепта - сутрин в ефира да има главно сервизна информация. При нас такива опити не дадоха добър резултат. Очакванията на хората са сутринта да влязат в политическия дебат. Това бе обяснено с периода на политически преход. Хората в него нямат търпението да се занимават с темите от нормалния живот, защото не чувстват живота си като нормален. Сега тази ситуация продължава, периодът е много политизиран."

Според доц. Лозанов огромният проблем с предизборните кампании по принцип е, че не се прави политическа журналистика, а се предава предварително споделена от политиците информация: „Би било пробив журналистите да канят когото искат и да го питат каквото искат. Изследвали сме ефекта от този вид кампании и се оказва, че той има ниско влияние върху изборния резултат. Излиза, че партиите, които са вложили най-много средства в кампанията, получават най-малко допълнителни гласове."

„Един от ефектите ще бъде, че в сутрешния блок няма да говорят представителите на служебното правителство и временната власт. Обичайно служебните министри, използвайки дневния ред на обществото, правят и политическа пропаганда. Видно е, че анти-ГЕРБ силите разчитат на тези гласове", допълва експертът.

Дългогодишният знаков телевизионен журналист Нери Терзиева определи промяната в сутрешния блок като много добро решение.

„Уважавам такова редакционно решение", коментира тя пред OFFNews. Според нея досегашният модел вече не носи рейтинг и води до отлив на аудитория. „Проблемът е по-голям. България може би е единствената страна, в която не се организират предизборни дебати извън телевизиите. В САЩ например неправителствената организация (Commission on Presidential Debates) организира тези дебати, а за водещи се редуват утвърдени журналисти. По-малките медии пък могат да получат свободно сигнал и да го предават. Така не се изтощава аудиторията с преместване на тела от едно студио в друго. Отдавна пледирам това да се направи у нас", коментира журналистката. Според нея, в този смисъл, решението на bTV е в правилна посока, стига политиците в блока да бъдат заменени с достатъчно интересни лица.

 

 

м.л.

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки