Кога зелената журналистика става приоритет

27.06.2021 /08:38 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новозасадена палмова плантация на границата с природен парк в Индонезия. СнимкаЕПА/БГНЕС

Екологичната журналистика и кога околната среда се превръща в приоритетна тема и за кого? Какво трябва да знае журналистът, който реши да се занимава с екология? Как помагат на еколозите журналистическите разследвания, специализацията и отразяването на различните видове екопротести?

Добрата работа изисква ресурси и знания – как да се помогне на журналистите, които не искат избора да станат „зелени“ да бъде маргинализиран? 

Разговор в „Мрежата“  по БНР с Вера Стаевска от в. „Дневник“, Елена Стоева от „Зелени Балкани“ и Йорданка Динева от „Биоразнообразие“.

Ресорният журналист е журналист с експертиза

Вера Стаевска: „За мен ресорният журналист е журналист с експертиза по дадена тема и това е много важно, защото, когато в публичното пространство има иронични коментари към журналистите, те са заради това, че те или са услужливи към определена заинтересована страна, или не разбират от темата, за която говорят или пишат. Заради това е много важно да има ресорни журналисти, които са имали време да изградят капацитет, може би не съвсем експертен, но все пак да познават своите теми. Много са важни разследващите журналисти по места. Представете си, ако в София е трудно, колко им е трудно на хора, които работят в малки общности, където нарушенията на екологичното законодателство е значително и където разследването не води до добри последствия за журналистите.

Има нарастващ граждански интерес към екотемата и съответно към журналистиката, посветена на това, но е трудно и много отговорно.“

Елена Стоева: „Защитата на природата е един основните въпроси, които са от значим обществен интерес и следва да бъдат разглеждани на всички възможни форуми и в медиите, но тук има един двустранен проблем. От една страна са хората, които имат журналистическо образование, но невинаги имат нужната експертиза, невинаги познават темите, трудно им е да отсеят кои са значимите природозащитни проблеми от по-посредствените, трудно им е да се ориентират в множеството гледни точки, за да намерят наистина законовите аргументи, фактологията и т.н. От другата страна сме ние – природозащитниците, които сме с екологично образование и познаваме добре материята и темите, но не умеем добре да ги комуникираме по куп причини. И тук наистина журналистите и медиите се явяват основни комуникатори, които правят връзката между нас, професионалистите и хората, чийто обществен интерес ние обслужваме и откликваме на него.“

Йорданка Динева: „Отговорността е много голяма и сме виждали много положителни примери на журналисти, които се посвещават на зелената тема, познават я и се развиват в годините. Много е важно журналистът да познава материята, за която работи. Да е посветен на каузата и това се отнася за всички сфери на обществения ни живот. Разследващата журналистика е много важна в нашата област и понякога става така, че именно от разследващите материали ние разбираме какво се случва по даден казус или за злоупотреби, за които ние сме получили отказ за достъп до информация. Но даже и да не става дума за разследване, достатъчно е репортажът, който подготвя журналистът, да е образователен, информативен, да ни се даде думата, да ни бъдат зададени точните въпроси, което ни позволява да обясним по-ясно темите, с които се занимаваме, да стигнем по-близко до хората и да дадем реални примери от нашата работа. Чрез медиите нашите дейности стават по-познати и много хора могат да ги припознаят като своя кауза.“

 

м.л.

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки