Отчетоха медийните предпочитания на българина по време на избори

21.07.2021 /20:13 | Източник: offnews.bg/БНР и други медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съветът за електронни медии (СЕМ) представи проучване на медийните предпочитания на българската аудитория в предизборните кампании за парламентарните избори.

Изследването е извършено чрез сравнителен анализ по данни на две национални представителни проучвания на Екзакта Рисърч Груп, възложени от СЕМ. Изследванията са проведени в последната седмица от двете предизборни кампании по метода интервю „лице в лице".

Преобладаващата част от анкетираните са заявили, че предпочитат да се информират от телевизия - 75.3% през март и 73.7% през юли. След това се нарежда интернет медиите - 38.0% през март и 35.2% през юли. На следващото място са социалните мрежи 35.8% през март и 37.9% през юли.

С други думи, предпочитаният от политиците начин за водене на предизборна кампания от профилите им в социалните мрежи е променил и предпочитанията на потребителите, които

през юли са предпочели социалните мрежи като източник на информация

Данните показват още, че хората, които не се интересуват от информация за изборите и предизборните кампании, са младите, бедните и хората от малцинствата.

На въпрос предавания на коя телевизия гледат в изборния ден, 34.7% от анкетираните посочват bTV, Нова телевизия - 30.4% и БНТ - 19.4%. Този въпрос е задаван само в юлското изследване. 88% посочват имена на конкретни телевизионни канали, от които се информират, а 12% твърдят, че обикновено не следят телевизия в изборния ден. 

Най-слушаното радио в изборния ден е БНР

19,3% от интервюираните са избрали БНР, 3.7% пък са избрали Дарик Радио.

Доверието към частните телевизии спрямо обществената БНТ се е увеличило от 8% разлика през март до 17% разлика през юли.

При радиото данните показват друго. Доверието за общественото радио е по-голямо спрямо частните, като разликата в доверието и през март, и през юли е около 20%. (30.2% срещу 10.7% през март и 27.1% и 8.0% през юли.)

Доверието за традиционните медии продължава да е по-високо спрямо онлайн медиите

През март доверието за традиционните медии е 72.1%, а през юли - 74.9%. Изключение има при младите хора под 30 г., които предпочитат да се информират от онлайн медии.

Резултатите показват, че през юли е спаднал интересът на аудиторията към предизборните дебати - от 70.6% през март до 66.2% през юли. Наблюдава се обаче увеличаване на интереса към предизборните събития на партиите, към разясненията на ЦИК, към социологическите проучванията, както и към скандалите и компроматите.

Резултатите показват още, че според 50.9% респондентите информация от екзит полове трябва да се оповестява преди края на изборния ден. Против са 24.8%, предимно възрастни и хора с основно образование.

 

м.л.

Сподели в
 

Новоизбраният от Съвета за електронни медии(СЕМ) за генерален директор на Българското национално радио(БНР) Милен Митев в първото си интервю като титуляр на поста, е категоричен, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия.

27.10.2021/16:18

Съветът за електронни медии избра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио. За него дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

27.10.2021/12:24

Това показва мониторингът на "Института за развитие на публичната среда", който следи какви средства влагат участниците за популяризиране на посланията си чрез медиите.

27.10.2021/10:24

Съветът за електронни медии(СЕМ) ще избере новия генерален директор на Българското национално радио(БНР). Заседанието е насрочено за 11 часа.

27.10.2021/08:28

В Съвета за електронни медии(СЕМ) приключиха изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио(БНР). Днес концепцията си за управление и развитие на общественото радио представи и третият кандидат - Иво Тодоров.

26.10.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки