Социалните медии се вдигат срещу фалшивите новини

11.08.2021 /12:37 | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

Според информацията целта е проверката на фактите да предостави на потребителите надеждна информация по спорни въпроси. Към момента платформата има система за проверка на фактите, но екипът, който следи достоверността на публикациите, често има ограничена експертиза. По-рано тази година социалната мрежа обяви и проект, в който

доброволци могат да отбелязват туитове, които считат за неточни.

В края на февруари изпълнителният директор на компанията Джак Дорси обяви на годишната среща с инвеститорите плановете си за възраждане на растежа на платформата. Тогава той обяви, че социалната медия ще започне да предлага нови услуги, като целта е да достигне над 300 млн. активни потребители на ден до 2023 г. от 190 млн. към днешна дата.

Опцията Revue ще позволи на потребителите в Tуитър да създават съдържание под формата на статии и блог постове. Социалната медия ще позволи на потребителите да създават ексклузивно съдържание, за което ще може да се абонира или плаща.  Друг проект е Spaces, чрез който потребителите ще могат да се включват на живо в платформата. 

И социалната мрежа Фейсбук обяви по-рано, че взима по-строги мерки срещу разпространяването на фейкове. Пре- май т.г. компанията  заяви, че ще вземе по-строги мерки срещу потребители, споделяли нееднократно дезинформация в социалната мрежа. Стана ясно, че медията ще ограничава разпространението на всички постове на потребител, който често споделя съдържание, определено като фалшиво от някой от партньорите на компанията, занимаващи се с проверка на факти.

Освен това платформата предприема мерки, за да информира хората, ако те четат, гледат или слушат

съдържание, определено като дезинформация от компания,

проверяваща фактите.

„Независимо дали става дума за фалшиво или подвеждащо съдържание за Ковид-19 и ваксините, климатичните промени, изборите или други теми, ще се погрижим по-малко хора да виждат дезинформация на нашите приложения", се казва в изявление на компанията.

По-рано тази година Фейсбук съобщи, че между октомври и декември 2020 г. са били премахнати 1,3 милиарда фалшиви акаунти.

Според различни проучвания разпространението на фалшивите новини става все по-бързо, като те стигат до повече хора, особено в първите 10 минути.Ссоциалните мрежи до голяма степен способстват за този бум. През 2018 г. изследване на MIT Media Lab направи едно голямо проучване, което показа, че фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от истинските. Едно друго изследване разкри, че 50% от споделянията на някои мълниеносно разпространяващи се новини са се случили през първите 10 минути.

В България борбата с фалшивите новини замря на етап политическо бърборене

През 2019 г. управляващите от ГЕРБ замислиха криминализиране на фалшивите новини, като тогавашният председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов твърдеше, че държавата ни ще създаде нов"европейски стандарт" в противодействието на този проблем.

„Тук не става въпрос само ние да направим законодателство, а да инициираме, да направим европейско законодателство по европейски стандарт. Защото това е проблем на целия свят, особено на Европа. Законът ще бъде европейски – такъв, какъвто ще бъде за цяла Европа, може би ще бъде и за цяла България, но той ще бъде обсъждан широко. Има наказателна част. Това касае наказателната част на законодателството, тъй като когато се установят „фалшиви новини“ – неверни новини, изнасяни публично, би трябвало законът да защитава и страната, която носи негативи, да речем, от това. Трябва да се направят модерни, съвременни закони, защото това е една нова, модерна болест на времето“, така в интервю пред Свободна Европа Рашидов описа идеята на ГЕРБ.

Законопроектът трябваше да бъде изработен от междуведомствена група, съставена само от представители на прокуратурата, МВР и правосъдното министерство. За целта дори се стигна до среща на Рашидов с министъра на правосъдието тогава Данаил Кирилов, на която те обсъдиха сътрудничеството между изпълнителната и законодателната власти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и с фалшивите новини, пише Банкеръ.

Една година по-късно темата бе използвана и от коалиционния партньор на ГЕРБ ВМРО. „Работим по закона от близо година, но с оглед царящата дезинформация в обществото законът бива внесен именно по време на извънредното положение", обяви депутатът Искрен Веселинов. А колегата му определи фалшивите новини като „зараза, която се разпространява може би със същата скорост както и коронавирусът в човечеството".

В проекта си ВМРО дефинираха що е медия, за да разграничим останалите платформи, като тези на инфлуенсърите. Войводите предложиха бърза регистрация към СЕМ, с която медиите да могат да се регистрират. "Всички, които искат да се позиционират като медии, трябва да се регистрират в един регистър в СЕМ и оттам нататък те носят отговорност за медийното си съдържание. От друга страна не само медиите разпространяват фалшиви новини. По време на кризи различни хора опитват да печелят пари, като се опитват да накарат хората да влязат в техния сайт", допълва още той.

В предложението на ВМРО се предвиждаше създаването на отдел за GDPR във всяка една медия, който да следи за опазването на IP-адресите на потребителите.

И все пак в световната битка срещу фалшивите новини има българска следа

Тя принадлежи на д-р Преслав Наков, старши научен сътрудник I степен в Катарския институт по компютърни изследвания и доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Наков е носител на наградата „Джон Атанасов" и е ръководител на проекта TANBIH, разработен в сътрудничество с Масачузетския технологичен институт.Това е проект, насочен към борбата с фалшивите новини и дезинформацията, като екипът на д-р Наков е разработил инструмент за журналисти, използвайки изкуствен интелект, който открива пропагандни техники в текстовете. Според Наков  с правилните политики и инструменти в рамките на пет години дезинформацията може да бъде преборена.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки