Начало
 
 

СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност с новата книга на Георги Найденов

09.09.2021 /19:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

Уводната част на книгата на Георги Найденов е от Лучия Остерлунд, пълномощен представител на Финландската лига за човешки права. Според нея толерантността за журналистите е средство за борба с омразата, с невежеството,с разделението на „ние“ и“те“. „ В съответствие с поставената цел,в книгата са очертани следните насоки,както следва – пише Лучия Остерлунд. – Политическите и глобални проблеми на човечеството, свързани с глобалните комуникации и социалните медии.Правната закрила и безопасността на представителите на медиите в зони на военни конфликти, кризи и природни бедствия.

Безспорно журналистиката дава най-точната диагноза за случващото се,което е много важно за всеки народ, за всяка държава. “ Тя подчертава,че днес се нуждаем от честна,професионална журналистика, която да дава отражение на реалността, както в текста, така и във видеорепортажите.  

С присъщия за нея оригинален стил писателката и журналист Елена Хайтова представи книгата и автора й. Тя припомни думите на древния баснописец Езоп,че най-хубавото нещо е езика,но и най-лошото пак езика, която до болка днес важи за журналистите. Според нея журналистиката е една от най-престижните професии, но и най-хулената. За нея може да се каже също,че тя е е хем принцесата, хем завареното дете, се изрази поетично Хайтова. В книгата си Георги Найденов застъпва пет теми,които като че ли най-точно и пълно обрисуват профила на журналистиката, а това са как изглежда тя в огледалото на света, цитирайки данни на ЮНЕСКО за загиналите през последните години по време на изпълнение на служебния си дълг или станали жертва на организирани убийства журналисти.По данни на ООН на всеки 4дни един журналист загива. Втората тема, която засяга авторът е глобалните комуникации,новата роля на информационния сектор и за влиянието на социалните медии.Следващата по важност тема е медиите, журналистиката и информационната среда,както и технологичните и етични фактори, следвани от политическите и глобални проблеми на човечеството в контекста на пратениците на медиите в горещите точки и каква трябва да е международната правна закрила на представителите на медиите,изпълняващи своите служебни задължения в огнищата на конфликти било то военни или граждански. И петата, но не последно място по важност тема, която авторът засяга в книгата си е международният тероризъм като глобален проблем и неговото медийно отразяване.

С умело перифразиране на мисъл на Лев Толстой главният секретар на СБЖ Анна Заркова сподели,че всички добри журналисти си приличат, а всички лоши са лоши по своему. Тя благодари,на Георги Найденов за написването на книгата, която макар и да е тънка къта в себе си много интересни разсъждения. А председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че осмият ден на септември е особен, защото е посветен на Международната журналистическа солидарност, и че няма по-добър момент от този да бъде представена книгата на Георги Найденов за това какво е журналистиката като професия и задължения. С болка тя не пропусна да сподели, че днес българските журналисти не са солидарни помежду си. Снежана Тодорова подари на автора книги на известни руски автори по случай излизането на неговата поредна книга. А Георги Найденов сподели с присъстващите на събитието мигове от своята кариера като журналист и личностите, с които се е срещал. В момента той подготвя две нови книги,едната особено актуална, тъй като е посветена на Афганистан, а другата на НАТО.      

 

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки