ЕФЖ иска мониторинг за правата на журналистите в членките на ЕС

18.09.2021 /10:08 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова представи Препоръка „за осигуряване на безопасността на журналистите“ на 16 септември 2021 г.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства тази навременна препоръка, както и ангажимента на Комисията за безопасността на журналистите.

Тъй като това законодателство е необвързващо ЕФЖ подчертава необходимостта от бързо въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки по тази тема.

По време на пресконференцията си Вера Йоурова отдаде почит на всички журналисти, претърпели посегателства, и по-специално на онези, които са платили „най -високата цена“.

Тя подчерта въздействието на пандемията COVID-19 върху влошаването на условията на работа на журналистите в Европейския съюз, като посочи, че 900 журналисти и медийни работници бяха атакувани в Европейския съюз и страните кандидатки миналата година.

„Това не бива да продължава, това не трябва да се случва. Нито един журналист не трябва да умира или да бива ощетен заради вършенето на работата си. Днес ние искаме от държавите-членки да действат и предлагаме поредица от мерки, които те да предприемат “, каза комисар Йоурова.

Тя обеща да се ангажира по тази тема с всяка от държавите-членки, както и с Европейския съвет. „Това е много силен призив към държавите-членки: не подценявайте заплахите и предупредителните сигнали, че журналистите са изложени на реални рискове“, добави тя.

Препоръката подтиква държавите-членки към:

- Разследване и преследване на всички престъпни деяния, извършени срещу журналисти, независимо дали са офлайн или офлайн.

- Иницииране на сътрудничество между правоприлагащите органи, журналисти и асоциации, представляващи журналисти.

- Подкрепа за създаването на независими механизми за бързо реагиране, за да се помогне на нуждаещи се журналисти, като правни съвети, психологическа подкрепа, приюти, линии за спешна помощ.

- Осигуряване на достъп до информация, пресконференции и източници на информация.

- Насърчаване на обучения за правоприлагащите органи, съдии, прокурори.

- Осигуряване на социална защита срещу безработица, болест, увреждане, пенсиониране и професионални рискове, включително за самонаети журналисти.

Освен това конкретни насоки разглеждат ролята на журналистите по време на протести и демонстрации, онлайн безопасността и овластяването на цифровите технологии, както и защитата на жените журналистките, както и на журналистите, принадлежащи към малцинствени групи, които са изправени пред определени заплахи.

Председателят на ЕФЖ Могенс Блихер Биерегард заявява:

„Приветстваме тази препоръка, която обхваща и социалното, и икономическото положение на журналистите, изрично споменавайки и журналисти на свободна практика. Текстът също така изтъква ролята на органите за саморегулиране на медиите като ключови заинтересовани страни в превенцията, повишаването на осведомеността и обучението, като включва и асоциациите на журналистите, и синдикатите, макар последните не са изрично споменати.

Всичко това демонстрира ангажимента на Комисията за по-нататъшна защита на демократичните ценности, на които се основава Европейският съюз.

Същевременно предизвиква съжаление, че стигнахме до ситуация, в която Европейският съюз трябва да напомни на държавите за основните им задължения. По подразбиране това доказва пасивността на държавите, когато става въпрос за защита на свободата на печата и достойните условия на труд за журналистите."

На свой ред Ренате Шрьодер, директор на ЕФЖ, добавя:

„Съжаляваме, че Комисията не отива по-далеч при създаването на механизъм за оценка на изпълнението на 30-те препоръки от държавите-членки. Трябва да можем да посочим с пръст онези държави, които не правят достатъчно, за да защитят журналисти и медийни работници. Призоваваме Европейския съюз да въведе независим механизъм за оценка, който да заклейми държави, които увреждат журналистите и застрашават правото на обществото да бъде информирано.“

Също така ЕФЖ призовава своите организации членки да проверят дали тази препоръка се прилага на национално ниво и дали синдикатите и асоциациите на журналистите ще бъдат включени в процеса. Препоръката „за осигуряване на безопасността на журналистите“ идва ден след обръщението на зъ състоянието на Съюза, изнесено от председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, което за първи път включи силно изявление в полза на свободата на медиите.

Сподели в
 

Депутатите в Камарата на представителите на Конгреса в САЩ дадоха заявка тази сряда, че ще разгледат законопроект, който да принуди интернет платформите да се отчитат по-добре пред потребителите.

03.12.2021/07:10

Собственикът на Фейсбук – „Мета платформс“, съобщи, че са изтрити над 500 акаунта в социалната мрежа, свързани с мрежа за дезинформация, която основно е била базирана в Китай, предаде Би Би Си.

02.12.2021/15:37

Властите в Беларус нахлуха в домовете на десетки журналисти и активисти в сряда в най-мащабната подобна акция в последните три месеца, съобщава Асошиейтед Прес.

02.12.2021/11:09

Нападателят на „Манчестър Юнайтед“ Кристиано Роналдо разпали скандал малко преди церемонията по връчването на "Златната топка" за 2021 г., която за седми път излъчи като победител Лионел Меси.

01.12.2021/11:30

Смята се, че системите за лицево разпознаване в Китай вече се използват в по-голямата част от страната. Но сега чрез фирмата за анализ на данни за наблюдение IPVM британската ВВС се е сдобила с документи, които показват, че властите в провинция Хънан разработват система за проследяване, използваща сканираща лицето технология, която може да засича журналисти и други хора, които са описани като будещи притеснение.

01.12.2021/10:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки