Д-р Неделя Щонова представи „Хвърчило към рая” в Пловдив

19.09.2021 /09:01 | Автор : Екатерина Кючукова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Д-р Неделя Щонова

„Вярвайте и бъдете вкопчени в живота!“ - това послание отправи към читателите популярната телевизионна водеща и специалист невролог д-р Неделя Щонова по време на премиерата на дебютната си книга

„Много се радвам, че телевизията откри рано д-р Щонова, започвайки от „Евроком България“ и стигайки до БТВ“, с тези думи известният журналист, продуцент и писател Георги Тошев започна представянето на книгата на д-р Неделя Щонова „Хвърчило къв рая” на представянето ѝ в Пловдив. Тошев посочи, че в публичното пространство авторката ще остане далечн не само като красивата докторка, която ни среща с пациентски съдби, лекари и световни имена от науката.

„Точно преди година на тази дата – каза Георги Тошев - Неделя защити своята научна докторска дисертация по неврология, тя е вдъхновяващ и човечен лекар, който непрекъснато помага на хората, тя помага на цялата телевизия bTV, когато някой има нужда или проблем, винаги откликва и подава ръка. Но освен всичко, тя вече има и тази своя книга, която от излизането си през май до момента е реализирала толкова продажби, колкото никой съвременен български писател напоследък не е правил, дори и Георги Господинов, т.е. Неделя вече е и писател, и оглавява класациите за най-продавани книги в България“.

 Георги Тошев сподели, че тайно е прочел ръкописа на талантливата тв водеща и го е харесал. „Аз съм много благодарен, че Неделя беше смела и издаде тази книга, за да я виждаме днес още по-цялостно, като личност, която убедително ни помага да намерим своя път“.

Според Георги Тошев „Хвърчило към рая“ е изключително ценна, защото в нея няма лъжа. „Тази книга е пълна с човещина, която липсва в съвременния живот. Извън писателския талант, който надхвърли очакванията ми, прочетох книгата й два пъти, за да се убедя, че не греша, Неделя е написала книга с любов към другия. Всяка една от 75-те истории в нея е изключително вълнуваща. Всеки един от нас може да се идентифицира с героите, със случките, със ситуациите от живота на тези герои и всяка история се запомня. Зад всяка нейна дума има смисъл и стойност“, коментира Тошев. Той отправи пожелание към д-р Щонова да продължи да разказва вълнуващи и мотивиращи човешки истории.

Красивата тв водеща не скри вълнението си от публиката в родния Пловдив и сподели причините да започне да прави предаване в телевизия „Евроком България“ през октомври 2000 г. и да поеме в ново амплоа. „Винаги съм вярвала, че ние се раждаме с изключителен потенциал. И винаги съм искала да влюбвам хората в изумителните способности, които имаме, да разказвам за тях. Всички ги имаме, но понякога ги забравяме и живеем с непълна представа за това, кои сме и какво можем. За тези 20 години съм направила 1500 ефира и съм разказала 543 лични истории. И нито една от тях не завършва със смърт. Всеки един от моите герои в точка А има сериозен житейски проблем, но после, в края, в точка Б се себенадмогва, израства, извисява себе си, като една птица Феникс от парещите въглени на мъката създава нов път и тръгва по него. Изправен, нов, облагороден, смирен и осъзнат. Избрала съм да пиша такива истории, защото това за мен не е книга, това е душата ми”, сподели авторката. Тя разказа част от историите, което просълзи доста хора в публиката.

В залата бе млада жена, пристигнала специално от Свиленград за премиерата, която д-р Щонова съвсем импровизирано покани пред публиката и разказа, че тя е преборила тежка онкологична диагноза, претърпяла е 8 операции, но избира да измести фокуса на своето внимание от трагедия в надежда и да продължи да живее с вяра.

„През цялото време тя избира да остане вкопчен в живота, защото понякога вярата е по-силна от логиката. И ето я сега жива и здрава пред всички нас“, обясни обаятелната д-р Щонова.

Според нея най-добрият сценарист е животът. „Бях благословена през изминалите 20 години да се докосна до тези съдби и съм много щастлива, че сега те могат да живеят във вашите сърца. Писах тази книга 10 години и се надявам моите „бели гълъби“ да направят гнезда от вяра, надежда и любов в ума на всеки читател. Моята молба към вас е: останете винаги вкопчени в живота и вярвайте, че един целенасочен ум, постига чудеса“, подчерта д-р Щонова.

Тя е на мнение, че „фокусът на нашето внимание определя качеството на живота ни“. И цитира една от героините си, която сравнява уреда за лъчетерапия с галантен ухажор. „Животът е изключително ценен. Шансът, че имаме дара да ходим по тази земя, да се родим, да ни има е важен и трябва да отговорим на този дар, като се развиваме, вдъхновяваме другите и бъдем устремени напред“, категорична е д-р Щонова.

„Неделя е човек, който не се състезава с никого. Тя плува в собствен коридор. Тя е изключително скромна. За последните 4 месеца, откакто тази разкошна книга излезе, до момента направихме 3 тиража по 3 000 броя. Това е уникално явление“, сподели издателят на книгата Илиян Андонов.

Според него Неделя Щонова и „Хвърчило към рая“ са най-добрата ваксина. Той припомни, че точно преди една година на тази дата Неделя Щонова защитава докторската си дисертация. „С тази книга тя ни показва, че чрез силата на борбения дух и вярата, човек може да пребори изключително сложни диагнози и състояния. Продължавай да пишеш! Продължавай да разпръскваш тъмнината! Продължавай да радваш хиляди сърца!“, заяви Илиян Андонов.

За премиерата на „Хвърчило към рая“ бяха пристигнали десетки приятели, колеги, общественици, бизнесмени. В края на срещата д-р Щонова раздаде автографи на своите почитатели и им подари изпълнение на любимата „Love story“ на рояла в културен център „Тракарт“.

Сподели в
 

Известната журналистка Ива Стоянова издаде своя стихосбирка. Сборникът носи името „Благодаря!“ и вече е в търговската мрежа.

27.11.2021/11:05

Тежкият инцидент на АМ "Струма" повдигна много въпроси за това как трябва да се отразяват трагичните новини и къде е границата, която не бива да се прекрачва.

26.11.2021/18:04

Ако гледаш телевизиите, партиите няма смисъл да преговарят, направо да сдават на Бойко, написа в свой коментар в e-vestnik известният журналист Иван Бакалов.

26.11.2021/12:19

Осмото издание на "Базар на професиите" ще се състои на 26-и и 27 ноември. За втора поредна година емблематичното събитие за кариерно ориентиране, организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, ще се състои онлайн.

26.11.2021/07:37

След трагичния инцидент с автобуса от РСМ в гилдията започна своеобразна дискусия за мярката при отразяване на подобни жестоки инциденти. Това е една от темите на предаването „Нещо повече“ по БНР.

25.11.2021/18:56

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки