Общините с безплатни новини в БТА

21.09.2021 /18:42 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов(в дясно) и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Снимка: БТА

От март 2022 г. общините ще могат да разпространяват безплатно свои съобщения в платформата на Българската телеграфна агенция. Тази възможност обяви на годишната среща на местните власти в Албена генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Той сложи подписа си под договор за партньорство и сътрудничество с председателя на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) - Даниел Панов.

Договорът предвижда две неща – БТА да разпространява информация, предоставена от Сдружението на общините, и да обучава членовете на НСОРБ как да представят дейността си в медиите. Лектори на семинарите ще бъдат журналисти от Агенцията.

Вълчев обяви и че най-значимите новини на общините ще бъдат превеждани и в международната емисия. Поради тази причина генералният директор на БТА предупреди кметовете, че ще трябва да се подготвят, за да се възползват от възможността да разпространяват интересна и значима информация чрез Агенцията.

Вълчев обяви и че един от приоритетите на БТА е разширяването на кореспондентската мрежа в страната. Предстои във всички областни градове да бъдат отворени национални пресклубове на Агенцията. До края на тази година такива ще има в Добрич, Русе и Бургас, а през следващата 2022 г. – и в Благоевград, Габрово, Силистра, Ямбол.

Целта е до края на 2023 г. в 15-те града с над 25 хиляди жители БТА да има щатни кореспонденти. Обмисля се идея в тези 15 града да бъдат назначени и специални кореспонденти за бизнес, които да следят икономиката в 6-те района за планиране.

Междувременно стана ясно, че през 2022 г. БТА ще поеме председателството на 30-тата Генерална асамблея на Асоциацията на балканските информационни агенции в Югоизточна Европа. Срещата ще се проведе в България, като генералният директор Кирил Вълчев е предложил темата да бъде "Заедно за истината" (Together for TRUTH). По време на форума в страната ни ще да бъдат обсъдени правилата за Balkan News Room – своеобразен информационен „хъб“, представляващ общо място за новини от балканските държави.

Вълчев е предложил информационните агенции от 12-те балкански страни - членки на Асамблеята, всеки ден да си обменят топ новини, които да бъдат разпространявани от всички останали агенции.

Проектът за правилата ще бъде подготвен от Косово, Албания и България заедно с новия генерален секретар на асоциацията Бранка-Габриела Войводич, генерален директор на информационната агенция на Хърватия - ХИНА. А защо Косово, Албания и България ли? Косово е страната, която до скоро председателстваше Асамблеята, Албания е държавата, която ще застане начело на организацията, поемайки щафетата от България, която ще председателства 30-ата Асамблея.

Юбилейното събиране на балканските агенции ще се проведе в навечерието на 125-ата годишнина от създаването на БТА и ще бъде посветена на паметта на предишния генерален директор Максим Минчев. На негово име е учредена награда за журналистика, посветена на приятелството между балканските народи, която ще бъде връчена за първи път на предстоящия форум в България.

м.л.

Сподели в
 

Известната журналистка Ива Стоянова издаде своя стихосбирка. Сборникът носи името „Благодаря!“ и вече е в търговската мрежа.

27.11.2021/11:05

Тежкият инцидент на АМ "Струма" повдигна много въпроси за това как трябва да се отразяват трагичните новини и къде е границата, която не бива да се прекрачва.

26.11.2021/18:04

Ако гледаш телевизиите, партиите няма смисъл да преговарят, направо да сдават на Бойко, написа в свой коментар в e-vestnik известният журналист Иван Бакалов.

26.11.2021/12:19

Осмото издание на "Базар на професиите" ще се състои на 26-и и 27 ноември. За втора поредна година емблематичното събитие за кариерно ориентиране, организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, ще се състои онлайн.

26.11.2021/07:37

След трагичния инцидент с автобуса от РСМ в гилдията започна своеобразна дискусия за мярката при отразяване на подобни жестоки инциденти. Това е една от темите на предаването „Нещо повече“ по БНР.

25.11.2021/18:56

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки