Когато "Радини вълнения" вече е подкаст...

22.09.2021 /08:45 | Автор : Диян Божидаров | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Рада и Момчил Боневи с писателя Иво Иванов помежду им

В. "Сега" разказва за младите блогъри Рада и Момчил Боневи, свързвайки онова, което правят, и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов на 22 септември.

Докато възрастните умуват, младите пренесоха българската литература и нейния патриарх години напред, пише авторът Диян Божидаров във в. "Сега" и продължава:

Как да спасим пчелите, учат ли ги децата в училище на уважение към природата, красотата на старобългарския език, силата на човешката воля – това са само част от темите, които вълнуват Рада Бонева. Тя е на 25 години, софиянка, природолюбител, веган и инфлуенсър, момиче от най-съвременната градска среда. Освен това чете доста книги – нещо, което по принцип се смята, че младите хора у нас не правят.

Отраства сред културни хора. Родителите ѝ са завършили българска филология, работят в медиите (губи баща си рано). Учи в Националната гимназия по древни езици и култура, после завършва международни отношения в СУ. Като тийнейджър не ходи по купони. Увлича се по метъл, пише в сайт за концерти и групи. Дипломната ѝ работа в гимназията е „Фолклорни влияния в метъл музиката“. Творбата изследва няколко географски ширини. Разбира се, за да я напише, Рада вече познава доста видове фолклор.

През 2017-а, тоест на 21 години, тя създава блог. Прицелен е в пазаруването на дрехи втора употреба. Причината да засегне тази непопулярна тематика е недоумението ѝ спрямо робуването на марки. Рада вижда как връстниците ѝ (осъзнато или не) търсят емоционално убежище във вещите=

Чрез блога иска

да пише в противовес на консуматорството,

защото то създава измамна утеха. Рада обича играта на думи и кръщава сайта thrift sheep (буквално – пестеливата овца, но и препратка към thrift shop – магазини за втора ръка на Запад). Постепенно разширява темите - рецепти (обича да готви), разкази за пътешествия, за срещи с интересни хора... Лека-полека тази ентусиастка неконсуматорска идея почва да привлича публика. Не щеш ли..., заинтригува и рекламодатели. Така Рада разширява платформите, усъвършенства снимки, дизайн. Става типичен инфлуенсър.

През пролетта на 2019 г. създава подкаст. Кръщава го „Радини вълнения“. Това е най-искреното нещо на света – Рада наистина говори или събеседва за нещата, които я вълнуват. Темата е предимно екология, но не само. Обсъждат се важните неща в живота – човешките взаимоотношения, добри порядки, култура... Иска да популяризира хора и поведение, които са за пример. Препредавайки своите търсения, Рада нарича всичко това „осъзнатост“ - живот не по течението, а

на осмислен избор всеки ден

И не изневерява на себе си. Внимателно подбира теми, гости, не рекламира продукти, които не ѝ харесват. Две години по-късно нещата се получават – слуша я разнородна публика между 25 и 45 години, понякога ѝ пишат деца. (За по-възрастните читатели следва да уточним, че подкастът е като радио, но слушано чрез файл в интернет).

Името на подкаста не е избрано непременно с препратка към Вазов. Навремето родителите ѝ записвали нейни словесни щуротии, надписвайки касетките “Радини вълнения“ (а сега уточнение за младата публика – касетките са звукови носители от времената преди интернет епохата). Отделно от това всеки човек, като чуел как се казва младата дама, почвал да я нарича „Госпожина“. Тъй че името на подкаста е автобиографично. Но както може да се очаква, Рада Бонева е огромен почитател на българската литература. Към Вазов изпитва изключително уважение. И със сигурност без българската литература тя нямаше да е тази личност, която е.

Харесва Теодор Траянов. Чете Георги Господинов. И доста чужди автори, разбира се. В съзнанието ѝ различните светове се съчетават така: „Нашите герои ги усещам по-лично, ситуациите  и традициите са познати. Колкото е хубаво да опознаваш други култури чрез литературата, така е хубаво да научаваш и за собствената от времената, в които не си бил роден“. А не ѝ ли се струват следосвобожденските писания еднообразни? „Не. Нюансите са много. Хем звучи близко, хем доста неща са се променили за тия около 150 години. Чрез писането и думите се запазват традициите“, обяснява Рада Бонева.

Тя владее английски, ползва испански. Но говори, пише и слуша на български. Ползва чуждици (като всеки от нас), но

държи на „събитие“ вместо „ивент“

(не като всеки от нас). Колкото до Вазов, за разлика от някои авангардни мислители, не счита, че той следва да бъде пренаписван на „съвременен български“. А просто да бъде обясняван с бележки под линия. И да бъде учен в горните класове, за да се осмисли.

Малко отклонение. Рада има брат, казва се Момчил. Той e още ученик, но има активно виртуално присъствие чрез блога "Цинични Химни За Улиците", платформата Teen Station и ФАК подкаст. Под тези странни за възрастните заглавия се разказва за театър, кино, политика, музика, книги - напълно сериозни неща, които вълнуват Момчил и негови приятели. Тези

17-18-годишни деца обсъждат Кафка, Хесе, Ранд, Милър... 

"Гледам с книгите да достигам по-пренебрегвани кътчета от земното кълбо, тоест до автори, които не са обезателно от САЩ, Англия и Франция - например Никос Казандзакис, Милан Кундера, Харуки Мураками", казва Момчил. Но никакъв светоглед не може да се формира без българската литература. "Имам искрен интерес към нашето културно наследство. Питая голямо уважение към Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Марков, П. К. Яворов, Христо Фотев и отскоро Атанас Далчев. "Трънски разкази" на Петър Делчев е едно изключително четиво", добавя Момчил. През лятото той кара стаж в БНР: "Два месеца правих каквото ми е на сърце. Материал за Вапцаров се случи да е първото от тях. Огромен и безсмъртен поет!".

На 22 септември се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов. Ще бъде честван с множество речи - правдиви, но скучни. Истински интересното е, че далеч от фанфарите, спонтанно, доброволно, по битов път дори, независимо от технологии, житейски актуалности и безбройните лични търсения, българската литература и нейният патриарх вече са се пренесли години напред. Те живеят в интелигентните и най-съвременни млади хора. Никой никога не е бабувал над този процес, не е похарчен 1 лв., не е написана и една директива. Но го има. Не е ли красиво?

Сподели в
 

В медиите изтече писмо на журналисти от в. "Дума", адресирано до Националния съвет на БСП и внесено в деловодството на "Позитано" 20. Предлагаме текста на писмото.

03.12.2021/09:05

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

02.12.2021/17:53

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България.

02.12.2021/10:03

Историите трябва да бъдат разказвани отблизо. Затова 28 години след създаването на „Капитал" медиата отваря първата си изнесена редакция в Пловдив.

01.12.2021/15:16

Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Митьо Маринов, Георги Банов и Румяна Денчева са автори на 440-страничния труд, а в него са историите на 346 българи. Точно толкова са се заклели да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до септември 2021 г.

01.12.2021/10:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки