Начало
 
 

Европейски монитирониг по български

23.09.2021 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

В какъв прекрасен нов свят живеем! Ето, идва у нас делегация на комисията по граждански свободи на Европарламента да проучва как се спазва в България върховенството на закона, включително и свободата на медиите. Ще се срещне тази делегация с всичките ни официални дейци - президент, вицепрезидент, служебен премиер, един куп вицепремиери и министри, депутати от последния парламент и т. н.

Щели да се срещат и с представители на журналистическите среди, представете си. Добре, информацията ми не е официална, но си е сериозна - разбрах, че тези журналистически среди ще се сведат до Емил Кошлуков, шеф на БНТ, Петьо Блъсков, издател на в. "Труд", разследващите журналисти Генка Шикерова и Николай Стайков... Толкоз. Това журналисти извън София, това малки, независими медии, смачквани от безумни съдебни дела по класическата схема на Lawfare - забравете!

Към над 125-годишния и обединяващ около 4000 колеги Съюз на българските журналисти, който е творческо-синдикална организация, отстояваща правата на журналистите и членуваща в Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, уважемата евроделегация също не се е обръщала.

А сега идва най-интересното. Утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София е предвидена пресконференция на делегацията, която да разкаже там какво е свършила у нас. Поради противоепидемичните мерки всички присъстващи на пресконференцията не трябва да са повече от 30 души, съобщи пресслужбата на Бюрото на ЕП у нас - като в тази бройка се включват и членовете на гостуващата делегация. А те са общо 23-ма. Интересно, нали?

Идват да проверяват и свободата на медиите, между другото. А за пряко присъствие в залата на пресконференцията се предполага при идеалния случай (ако не броим и техническия персонал) една такава аритметика: 30 присъстващи минус 23-ма от делегацията равно на 7 журналисти (?!).

Е, да, за акредитиралите се е предвидена и онлайн връзка, разбира се. Който е участвал в онлайн събития, вече знае колко "лесно" се получава думата за въпроси на тях.... Ами какво да кажа - слушайте "Одата на радостта" и просто не мислете, колеги!... По-здравословно е...

Допълнение (обновено на 23.09.2021, в 18.30 ч.):

...В късен следобеден час днес организаторите на утрешната пресконференция уточниха, че в нея ще участват само седмината евродепутати, влизащи в 23-членната делегация. Значи все пак има шанс съотношението между присъстващите да е в полза на журналистите. Които очевидно ще са само миманс, защото за цялата пресконференция са предвидени само 45 минути и времето за въпроси ще е символично, като се има предвид и превода. А пък на онези, на които се предлага да се включат онлайн, им се дава възможност да си поставят въпросите писмено в чата... Е, никой не е обещал отговори - кое по-напред за 45 минути...

Сподели в
 

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021/15:01

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021/16:39

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021/07:45

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021/14:18

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки