ЕФЖ се застъпва за хърватска медия, заглушавана от съда

27.09.2021 /12:05 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

Общински граждански съд в Загреб, Хърватия, наложи временна заповед за забрана да осъществява публикации спрямо издателя на новинарския уебсайт H-alter след поредица от статии, разкриващи нередностите в работата на местен центъра за закрила на деца и юноши. Европейската федерация на журналистите (EФЖ) обяви, че се присъединява към своите филиали - Асоциацията на журналистите на Хърватия (CJA) и Синдикалния съюз на хърватските журналисти (TUCJ), заклеймявайки това решение като пряка форма на цензура.

На 21 септември 2021 г. съдебната власт на Хърватия разпореди да спре публикуването на статиите и забрани на H-alter по-нататъшно разследване на дейността на Здравната поликлиника за защита на децата и юношите в Загреб (единствения орган за социално подпомагане в Хърватия, предоставящ помощ на непълнолетни, които са обект на насилие или са лишени от грижи), както и на нейния директор Гордана Булян Фландер.

Съдът се произнесе, без да изслуша авторката на публикациите - журналистката Йелена Джиндра, нейния редактор или издателя. Два дни по-късно Фландер обяви оставката си на живо по телевизията.

Временната съдебна мярка за забрана е издадена въз основа на закон, който обикновено се използва срещу нарушаващо поверителността съдържание в медийния сектор. Това е първата временна мярка, която забранява и всички потенциални бъдещи публикации за човек и институция.

Мярката е предприета след публикуването на серия от пет части, озаглавена „Система за закрила или за насилие над деца?“, публикувана на H-Alter през юли 2021 г. от Йелена Джиндра. Авторката Джиндра изнася данни, разкриващи нередностти в дейността на директорката на здравния център Гордана Булян Фландер и нейните сътрудници.

Джиндра е интервюирала много майки, които разказват своите истории и коментират, че според тях са налице злоупотреби с подхода да се изолират децата от родителите след развод или раздяла и ролята, която клиниката играе в системата. Журналистката многократно е отправя искания за коментар и към клиниката, които остават без отговор.

В свое съвместно съобщение за пресата CJA и TUCJ изразяват голяма загриженост относно това, което те считат за опасен и безпрецедентен опит за заглушаване на медиите. Те призовават другите медии да публикуват статиите на Джиндра в знак на солидарност.

Двете организации подчертават: „След като от години сме свидетели на съдебни дела по SLAPP (стратегчески съдебни дела срещу обществени участници - б.р.) срещу журналисти, този път съдебната система отиде още по -далеч и директно реши да заглуши медиите. Трябва да се отбележи, че директорката на поликлиниката Булян Фландер и нейните сътрудници според свидетелствата на колеги многократно са пропускали възможността да представят пред обществеността своето виждане за противоречивата доктрина за отнемането на децата, при която според някои експерти често се злоупотребява с жени, жертви на насилие."

Рикардо Гутиерес, генерален секретар на EФЖ, посочва: „Тази пряка форма на цензура на критическата журналистика е дълбоко обезпокоителна и трябва да бъде отменена незабавно. Липсата на прозрачност зад това решение - независимо дали е временно или не - е неприемлива и създава опасен прецедент. "

Сподели в
 

Репортерът Оджора Бабантуде порица Клоп, че нарекъл Купата на Африка "малък турнир".

27.11.2021/13:22

Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност и насочване на политическата онлайн реклама.

25.11.2021/15:33

Двама норвежки журналисти, които разследвали условията за работниците мигранти в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., са били арестувани и задържани за 36 часа при опит да напуснат страната. Това информират норвежки медии, цитирани от „Гардиън".

24.11.2021/19:07

Започна 19-ият кръг от Програмата за обучение по военна журналистика, организирана от Aнадолската агенция (AA) и Турската полицейска академия. Говорейки на церемонията по откриването на програмата, проведена в Анкара, Уфук Айхан, заместник-началник на Турската полицейска академия, каза, че 399 репортери, включително 251 чужденци и 148 турски граждани, са завършили програмата за обучение.

24.11.2021/16:48

Редакцията на най-големя вестник в Аржентина – „Кларин”, разраснал се днес и до мултимедийна компания, бе замерена късно вечерта в понеделник, 22 ноември, с няколко бутилки със запалителна смес, хвърлени от деветима маскирани нападатели. Атаката и участниците в нея са заснети от охранителните камери.

24.11.2021/14:06

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки