Начало
 
 

Паролата, за да се докоснеш до звездите, за Христо Събев е „България“

27.09.2021 /17:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Събев с новите си две книги

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

Двете книги, които Христо Събев представи, са тематично оформени, като едната - „Политика и спорт,“ е събрала срещите и интервютата му с известни наши и чужди политици и звезди от спортния небосклон.

Самият Христо споделя, че в това томче от поредицата „Докосване до звездите“ е включил президенти, политици, министри,дори и принцове, сърове, лордове при тяхното посещение в Москва, където авторът живее и работи.

А втората част пък е посветена на известни спортисти от различните видове спорт. А „Музика в обектива“ се оказва сбъднатата мечта на Христо Събев да се срещне с легенди в световната поп и рок музика като бийтълсите Пол Макартни и Ринго Стар.

В книгата са намерили място срещите му с много други известни певци, като Шакира, БиБикинг, Ерос Рамацоти, както и с много български легенди от поп музиката като Бисер Киров, Йорданка Христова, Васил Найденов, Тони Димитрова,Марагарита Хранова и други.

„Щастлив съм,че съм част от поколението, живяло в епохата на „Бийтълс“, Елвис Пресли,“Ролинг Стоунс“, БиБиКинг,Чък Бери – пише Христо Събев. – Благодаря на Бога, че имах шанса да разговарям по време на пресконференциите с някои от тях, които ще останат в паметта ми завинаги. Всички снимки са правени в Москва в различни концертни зали и години.“

За новите книги и за това кой е Христо Събев говори Снежана Тодорова, която не пропусна да припомни, че до сега излезлите негови книги от поредицата „Докосване до звездите“ са представяни в СБЖ, на който той е член. Освен това в Съюза беше представена и уникална фотоизложба на Христо, посветена на негово пътуване до Китай. А според корифея във фотожурналистиката Зафер Галибов снимките на Христо носят голям емоционален заряд и са отражение на миговете, които животът му е отредил, а той самият е необикновено явление.

Да си призная, разгръщайки книгите, дъхът ми многократно спираше и си казвах: „Господи, какъв късметлия е този мой колега!” Животът му в Москва му е дал рядката възможност да се докосне до голямото изкуство и до тези, които го творят. За него няма затворени врати и бариери и щом реши, той успява да се докосне и да поразпита тази или онази световна знаменитост. На въпрос как е успял да се докосне до недостижимите звезди, той с усмивка сподели, че паролата била: „България”.

Поредицата „Докосване до звезди” Христо Събев Христов прави по идея на големия наш публицист Стефан Продев.

А за финал ми се ще да цитирам думите на големия наш поет Любомир Левчев за автора на „Докосване до звезди”: „Христо Събев Христов – така се нарича един необикновен ловец на красота. Неговото оръжие е професионалният фотоапарат. Но магията се дължи не на обектива, а на субектива, т.е. неговото сърце. Майсторството на Христо се състои в това да открива красотата на човека. Мисля, че по този начин той прави един от най-талантливите портрети на нашето бързолетно време.”

Снимки Мари Къналян

Сподели в
 

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

Изминаха три години от внезапното отлитане към вечността на изтъкнатия учен изтоковед, големият Човек, неуморният пътешественик и ентусиаст в хвърлянето на мостове между културите.

01.11.2021/14:47

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки