Начало
 
 

Какво видя Мая Василева в телевизионното вечерно токшоу в български формат?

11.10.2021 /13:44 | Автор : Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гл. ас. д-р Мая Василева

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

Величието на говоренето

"Заговори, че да те видя!" е  казал някога Сократ. В тази мъдрост се сумира истинското величие на говоренето, което от  дълбока  древност до наши дни е "отворена врата" към сърцето и душата на събеседника. Шеговитият  разговорен прочит на новините на деня, придава нов смисъл  и медийна  тежест на  този  много  популярен  телевизионен формат, който най-силно се развива в САЩ. Вечерното токшоу, като правило, създава  платформа за смесване на развлечението и политиката, и телевизионно представяне на политиците в ролята им на звезди. Думите на Дейвид Летерман, водещият на късното вечерно токшоу в телевизия CBS, че:  "Пътят към Белия дом минава през моето шоу" само потвърждават  неговата актуалност и необходимост за целите на голямата политика.

Научната монография на Мая Василева е първото цялостно и  задълбочено теоретично изследване на вечерното телевизионно шоу в българската медийна теория. Тя  разширява и обогатява  научните анализи и знания за появата и развитието, на един много успешен телевизионен формат в световен мащаб. В българската медийна практика неговият екранен живот се измерва едва с две десетилетия. Ето защо изборът на оригинална и  актуална тема, която цялостно не е разработвана у нас, е едно от големите достойнства на това научно изследване.  

Българският опит

В монографията се анализира развитието на вечерното токшоу в българския ТВ ефир – в контекста на неговите отделни предавания, техните  основни похвати и  медийни практики. Авторката разглежда  пет  популярни  предавания у нас в жанра на вечерното ТВ шоу – „Шоуто на Слави”, „Шоуто на Иван и Андрей”„Шоуто на Азис”, "Вечерното шоу на Слави Трифонов" и "Шоуто на Николаос Цитиридис", които се излъчват в различни ТВ програми, с различна формула и  водещи, в условията на силно конкурентна медийна среда. С  професионална компетентност, Мая Василева представя  различните медийни традиции в областта на вечерното  токшоу, анализира неговото съдържание и основна философия, неговото развитие чрез традицията на карнавалната и скечовата култура, заемките от  приказния наратив и радиоанимацията. Тя изследва и голямата роля на водещия в шоуто- умението му да прави жив и интересен разговор, неговият собствен стил и медийна харизма, развитието му като двигател на огромна  съпътстваща  индустрия на  вечерното токшоу, която го превръща  в  успешно  продаваем маркетингов продукт.

"Шоуто на Слави"

Подробно  се  анализират причините за големия успех на „Шоуто на Слави”(bTV), неговото отлично пазарно позициониране, различните стратегии, които Шоуто използва  в  отделни  периоди от своето развитие. За почти две десетилетия, шоуто  се придържа към две тенденции в  своето развитие – обновяване  чрез  допълнителни ТВ формати (или  развитие на формат във формата )  и въвеждане на нови комедийни образи на актьорите. Всъщност формулата "формат  във формата" означава , че  новият формат се интегрира в  композиционната цялост на първия. Тази формула се въвежда в шоуто  по творческа  инициатива на екипа на предаването, и тя не е харатерна  за други медийни образци на късното вечерно токшоу в световен мащаб. "Шоуто на Слави" успешно реализира 16 такива проекта, между които:"Аз пея в Ку Ку бенд"; "Бягство към победата"; "Кандидати за слава"; "Моята  голяма  телевизионна  сватба; "Танцувай с мен" и др. В първото десетилетие от  своето съществуване "Шоуто на Слави" постига и забележително  високи резултати  като телевизионен рейтинг и пазарен   дял. 

"Вечерното шоу на Азис"

„Вечерното шоу на Азис”(ТВ-2/PRO.BG) се разглежда чрез неговия   карнавално-водевилен характер. В него се представят звезди със съмнителна популярност, акцентира се върху техния интимен живот, зрителят се  захранва  с  послания, които имат подчертано сексуален подтекст. Участието на политици във „Вечерното шоу на Азис” е сведено до минимум – в неговите цели влиза представяне  предимно  на светския  характер на политиката.

"Шоуто на Иван и Андрей"

„Шоуто на Иван и Андрей” (Нова телевизия) обогатява формата на късното вечерно токшоу чрез въвеждане на двама водещи, като техният  диалог  се  превръща в  основен творчески похват. Авторката правилно отбелязва, че  "Шоуто на Иван и Андрей" се развива предимно  в таблоиден формат, в него преобладават политическите теми, които се шаржират и представят чрез анимационни колажи, скечове, пародии и сатира. Разговорите за култура тук са дефицит, а интересът към известните личности задължително минава през  техния личен живот.

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"

"Вечерното шоу на Слави Трифонов"("Телевизия 7/8") изцяло променя концепцията за развлекателна политика и политическо развлечение на територията на  вечерното  токшоу. Водещият Слави Трифонов и неговият екип излизат от ролята на медиен посредник и коментатор на всекидневните политически събития и личности, и се превръщат в нови субекти на  политическото  действие в страната. В злободневен политически контекст, научната монография се оказва свръхактуална - за днешния политически момент  и  ролята на Слави Трифонов и неговия екип, изградил ядрото на новата политическа формация - "Има такъв народ". Мая Василева дава задълбочен, коректен и професионално аргументиран отговор на щекотливия  въпрос - има ли право едно вечерно токшоу да прекрачва границите на  установения телевизионен формат? И какви са последиците - за бъдещето на вечерното токшоу  от  смесването, в български вариант, на телевизионното  шоу  и политиката?

"Шоуто на Николаос Цитиридис"

Мая Василева отбелязва, че новото "Шоу на Николаос Цитиридис"(bTV)  "залага на различна стратегия и концепция за развлекателно предаване – насочена  към младите  хора, в нея широко са застъпени  игровите  елементи, хумористичните скечове, основани на стенд-ъп комедията, предизвикателствата към известните идоли на младото поколение.  Злободневният характер на политиката  е  умишлено избягван смислов център в журналистическата и комедийно-изпълнителската основа на новото предаване".  Такъв е и профилът на  водещия – млад   изпълнител  от столичен комедиен клуб, който е в началото  на  професионалния си  път  и  му предстои тепърва да се разгърне и наложи на ТВ екран.

Величието на мрежата

Монографията специално отбелязва, адаптирането на формата на вечерното токшоу за новите онлайн платформи, възможността за многократно усилване на телевизионното развлечение чрез дигиталните инструменти на мрежата. Шоуто има една тежест в епохата "до" появата на интернет и съвсем друга - "след" появата на социалните мрежи, големите онлайн платформи и новите форми на дигитална комуникация.

Вместо заключение

Тази научна монография е сериозна  стъпка напред в научния анализ и осмислянето  на телевизионното развлечение в неговия  български вариант – като формат на вечерно токшоу, като различни творчески подходи към неговото съдържание, и като творчески профил и харизма на неговите водещи. Но и като фактическа балканизация на самия формат, внасянето в него на коренно различни елементи, които неизбежно го отдалечават от   класическата му формула. Монографията обективно и с нужното уважение, представя българският  вариант,  при  който  вечерното токшоу  от  посредник и коментатор на политици и политически събития  се превръща  в главен агент на  нови политически действия.

Впрочем:

Тази научна монография  е  много компетентна - тя сумира знания и емпиричен опит за развитието на телевизионното токшоу по света и у нас.

Тя е много прецизна - в  научните  анализи  на  конкретни  телевизионни предавания и  водещи;

Прочетете тази монография! Авторката показва истински  научен кураж в осветляването  на  фактическото  "преобръщане" на ролите, отредени на телевизионното шоу и политиката;

Прочетете тази монография! В нея се оглежда целият ни  български свят - с нашето трудолюбие и инат, с големия талант за откривателство и съграждане, със  силните  емоции и импулсивност, с неизкоренимата ни вяра в идоли и спасители.

Прочетете тази монография! Тя ще ви респектира/ зарадва/обогати/развълнува/ разтревожи/обезпокои. Но  със сигурност  няма да ви остави равнодушни и безразлични!

Нека й пожелаем- попътен вятър!

 

Проф. д-р МАРГАРИТА ПЕШЕВА

Сподели в
 

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021/21:24

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021/21:09

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021/23:34

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021/12:23

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021/20:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки