"Добри думи срещу добри пари" - или употребата на коя медия свали Курц

13.10.2021 /09:06 | Автор : Ангел Петров | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волфганг Фелнер с тогавашния главен редактор (и негова съпруга), март 2006 г.

Ден след като австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, един от най-известните издатели в страната обяви, че ще съди държавата заради последните събития. Волфганг Фелнер открито обяви за "незаконни" обиските и изземането на телефони в редакцията на "Австрия" - вестникът, на който според прокуратурата е плащано за положително отразяване на Курц и Австрийската народна партия.

Според прокуратурата аферата, замесила Курц, неговия съратник Томас Шмид от финансовото министерство (и пари на министерството, наливани в "Медиенгрупе Йостерайх"), е отворила пътя на Курц и към властта в Австрийската народна партия, и към канцлерския пост, пише в dnevnik.bg авторът Ангел Петров.

Прокуратурата, занимаваща се с корупция и икономически престъпления и определила Курц като "централна фигура" в скандала, категорично отрича всякакви съмнения за незаконни действия. Тя обаче също така назовава "Медийна група Австрия" (както се превежда името на български) като получател на средства, срещу които Курц да получи специално редакционно внимание.

Какво е известно за медийната група и с какво е познат издателят ѝ, внесъл нов за времето си подход на медийния пазар в Австрия?

Разследваната от прокуратурата група е просто нагледен пример за връхната точка, в която стигна австрийската - много добре позната и в България - практика: реклами срещу отразяване в положителна светлина.

Много (полуголи) снимки, малко съдържание

В кариерата си, започнала още на 14, когато е в гимназията (със създаване на ученически вестник от него, брат му Хелмут и съмишленик), ръководителят на медийната група Волфганг Фелнер основава редица медии, част от които с годините преминават в ръцете на други групи.

Изградената в началото на този век NEWS-Gruppe се ражда след пътуване на братята в САЩ. Тя привлича вниманието на наблюдателите с променилия се метод за създаване на медийно съдържание и разпространението му.

Колажи, снимки на оскъдно облечени жени на кориците, много таблици, списъци и изображения преобладават на страниците на вестниците и списанията, които братята Фелнер създават. Смело се отправят гръмки твърдения (това продължава и във в. "Австрия", който спечели преди десетина години антинаграда за медии заради заглавието "Това е дядото с инцеста"; с него е отправено несправедливо обвинение към възрастен мъж).

В притурките на различни теми границите между редакционно и рекламно съдържание се размиват. Читатели се привличат не само с материала между страниците - за абонати има подаръци като компютри и домакински уреди (тогава подходът е новаторски в Австрия). Във виенския седмичник "Фалтер" наричат цялостния подход "фелнеризъм". От NEWS-Gruppe го определят като добър за набиране на читатели - те се увеличават със стотици хиляди за броени години. Австрийският Wiener Zeitung посочва Хелмут Фелнер като финансовия инженер зад успеха на двамата издатели.

"Съдържание" за "пари"

Две десетилетия по-късно всичко започна с публикация във "Фалтер". Екранни снимки от разговори в "Уотсап" на началника на кабинета във финансовото министерство Томас Шмид и говорителя на институцията сочат към усилията да се осигури "съдържание" за "пари" в издавания от 2006 г. в. "Йостерайх". Течът е от разследване, предполагаемият източник - адвокати.

Вестникът, вдъхновен от модела на USA Today (според някои - и от "Дейли мирър" и "Билд"), е с достатъчно добър тираж, за да бъде интересен на АНП - с няколкостотин хиляди броя, издавани дневно, той се нарежда малко след другите основни таблоиди - "Курир" и "Клайне цайтунг". Прави впечатление и че съиздателят - заедно с Фелнер, Вернер Шима, е и главен редактор на вестника.

Междувременно се появяват още подробности от разследване на прокуратурата, което отпраща към кампания за купуване на такова съдържание през 2016 и 2017 г.; една от целите е да се представи Курц в достатъчно добра светлина, за да увеличи популярността му за сметка на тази на Райнхолд Митерленер, тогавашния лидер на партията. По-късно, като председател на АНП, Курц успя да тласне страната към предсрочни избори, а след това - и да спечели властта. "Близкият кръг около Себастиан Курц" е правил проучвания на таблоида според "Фалтер". Предоставената сума - активи на министерството - вероятно достига 1 млн. евро. Wiener Zeitung нарича този подход "добри думи срещу добри пари".

Този подход не е съвсем нов за Австрия. Силно познат и критикуван от международни органицаии по отношение на България, той е известен във Виена като "корупция чрез реклами" - купуването на държавни реклами в медии. Австрия от години е известна с по-големи от средните за Европа размери на сумите, заделяни за това. Имаше сходен казус и с предишен канцлер - социалдемократа Вернер Файман - но разследването бе прекратено. В. Der Standard разказва в собствено разследване, че при Курц мащабите просто са се разраснали.

"Който плаща, той поръчва музиката"

Фелнер от тази година е известен и с обвинения в сексуален тормоз, но още преди това бе много познат като собственик на десетки компании, сред тях - и медийната група, издаваща "Йостерайх". От същата медийна група е телевизия Oe24, която излъчва от 2016 г. и чийто сайт напомня този на германския таблоид "Билд".

Той самият призовава за независимо разследване, но обвиненията срещу него може да се окажат сериозни. Вестникът му е публикувал манипулирани проучвания, раздуващи подкрепата за Курц. Информацията е не само платена с държавни пари, но е и фалшива.

Възможно е "рекламната корупция" в медийната група на Фелнер, разследвана от прокуратурата и свалила Курц, да е само върхът на айсберга. В германски издания се появиха твърдения, че само през 2020 г. публичният сектор е купил реклами в групата за над 15 млн. евро. Пред "Фалтер" бивш редактор в "Кронен цайтунг" говори за "добре изплетена мрежа от взаимни услуги, блато на системна корупция", но не заради управляващите, а заради социалдемократите - не било позволено да се отразява негативно близка до тях компания под заплаха да не спрат рекламните приходи.

Влиятелният германски "Зюддойче цайтунг" оценява изразходваните за целта пари на данъкоплатците на десетки милиони евро всяка година. Само правителството на Курц, съставено от консерваторите и "Зелените", е поставило рекорд, с 47 млн. евро за 2020, а общата сума на всички правителствени агенции може да достига 200 млн. евро годишно в Австрия. Над половината от тази сума, според анализ на Medienhaus Wien, отива при три таблоида: "Йостерайх", "Кронен цайтунг" и "Хойте".

Германският вестник може да стъпи на публично известна информация, тъй като след аферата Файман държавните институции са длъжни всяка година да съобщават на медийния регулатор колко харчат за реклама.

"Зюддойче цайтунг" описва простичко очакванията на австрийските политици към медиите - с поговорка, която на български би могла да се преведе като: "Който плаща, той поръчва музиката." "Традиция е политиците да искат да си купуват положително отразяване. (...) Новото е, че тази система, за която е изкован терминът "корупция чрез реклами", е толкова ясно назована." Предстои да се види дали завихрилият се около Курц скандал ще постави този модел под въпрос.

Сподели в
 

Изкуственият интелект присъства все повече в редакциите на медиите, но остават редица опасения, че въвеждането на машинно обучение може да задълбочи все по-ерозиращото доверие в медиите.

08.12.2021/09:24

Мъж от Саудитска Арабия, заподозрян за участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, е арестуван във Франция, съобщи полицията, предава Би Би Си. Халед Аед Алотаиби е бил заловен на летище ´´Шарл дьо Гол´´ в Париж. Той е един от 26-ата издирвани от Турция заради убийството на саудитския журналист.

07.12.2021/21:07

Съд във Филипините разреши на журналистката Мария Реса да замине за Норвегия, за да получи на 10 декември лично Нобеловата си награда за мир, предаде Ройтерс.

06.12.2021/16:21

Следственият комитет на Беларус официално повдигна обвинение за "разпалване на омраза" срещу руската гражданка София Сапега, задържана през май т. г. заедно с беларуския блогър Роман Протасевич при нашумелия случай с отклонения за Минск полет на Ryanair.

06.12.2021/09:00

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) заедно с Платформата „Бърза реакция за медийна свобода” (MFRR) и с още редица международни медийни организации приветстват потвърждаването от съд в Белград на присъдите на четирима бивши служители в сръбските служби за Държавна сигурност за убийството през 1999 г. на водещия сръбски журналист Славко Чурувия.

05.12.2021/14:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки