С дигитализацията журналистическите публикации остаряват още по-бързо

27.10.2021 /13:08 | Автор : Гьоц Болтен и Вибке Циглер | Източник: planet-wissen.de Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новините са достъпни и чрез онлайн приложенията

Обзор на германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер очертава параметрите на технологичните предизвикателства пред журналистическата професия - новините винаги са достъпни в мрежата, всекидневниците имат и онлайн платформи, дигитализацията промени начина на работа на редакциите, производството на видео стана по-лесно, много новинарски канали имат свои чуждестранни репортери

През последните 20 години новините в журналистиката имат още по-краткотраен живот, отколкото преди това. В процеса на дигитализация най-новите информации са достъпни в Интернет за минути и се разпространяват по целия свят. Утре вестникът ще отпечата това, което потребителите вече знаят днес.

Това пишат германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер в свой обзор за технологичните предизвикателства пред журналистическата професия, публикуван planet-wissen.de.

От вестника до мрежата

През есента на 1994 г. „Шпигел” е първото списание за новини, което влезе в интернет в целия свят. Първоначално разглеждан критично от традиционните читатели на списания, SpiegelOnline сега е един от трите най-успешни онлайн портали за новини в Германия, заедно с Bild.de и Focus Online по данни от януари 2018 г.

Днес е напълно естествено да имате достъп до новини онлайн. Простите начални страници от зората на онлайн ерата са се превърнали в мултимедийни страници с интерактивни елементи. Потребителите могат да пишат коментари по отделни теми и да ги обсъждат с други. Можете да се абонирате за RSS емисии (съкратено от английски: Really Simple Syndication – софтуерен механизъм за обмен на новини между два сайта или между сайт и потребител).

Какво означава това за всекидневниците?

С нарастващото присъствие онлайн, нараства и конкуренцията. Вестници, списания, радио и телевизионни станции - всички те се борят да бъдат първите, които публикуват последните новини и заглавия.

Печатните ежедневници губят тази битка. Поради редакционния срок, те са длъжни да съберат всички дописки за следващия брой до определено време. Това, което се случва след това, не влиза в изданието. Повечето вестници сега работят кросмедийно - това означава, че няма или само печат, или само онлайн, но и двете.

Много национални и местни ежедневници също предлагат цифрови абонаменти в допълнение към безплатната си онлайн оферта. Можете да изтеглите текущия брой или да влезете в началната страница на вестника и да използвате допълнителни функции и да четете статии, до които нерегистрираните потребители нямат достъп.

Специално предизвикателство за редакционния екип

Информационните потоци в редакциите се промениха много в резултат на цифровизацията. Според проучване на Държавната агенция за медиите в Северен Рейн-Вестфалия (LfM), новите разработки носят много възможности, но и предизвикателства пред журналистите.

Ежедневната работа се ускори многократно. Журналистите трябва да следят ситуацията и да актуализират съдържанието веднага щом има нови репортажи. Редакциите са под огромен натиск. Защото въпреки забързаното темпо, те трябва да оценят критично информацията, която са изследвали, и да проверят дали е вярна. Тъй като вече няма редакционен срок, репортерите работят ден и нощ.

По-директната комуникация с читателите чрез функцията за коментар на собствената начална страница или социалните мрежи е допълнителна тежест за редакторите. Критичните коментари или препратки към грешки в текста трябва да бъдат взети насериозно и обработени възможно най-бързо.

Голямо предимство е цифровото изследване. Журналистите могат да правят изследвания в Интернет от работното си място и да сравняват различни източници от страната и чужбина. Свързването с други редакции и обменът на материали също днес са много по-лесни, отколкото преди 20 години.

Производството на видео също се промени

Дигиталната журналистика не се ограничава само до разпространение на информация по интернет. Видеопроизводството се възползва от цифровизацията. За редактирането на видеоклиповетесъщо се използва компютъра с помощта на специален софтуер.

Предимството на цифровото редактиране е очевидно: ако редакторът не харесва структурата на статията, той не трябва да я изрязва напълно, но може бързо да замени и премести отделни пасажи. Това може да бъде особено изгодно в текущия репортаж, например ако материал трябва да бъде интегриран в готовия продукт малко преди началото на излъчването.

Достъпът до онлайн медиите е денонощен чрез социални мрежи като Туитър, Фейсбук или Ютюб и позволява на потребителите да се свързват с редакциите и помежду си.

С репортера на място

Що се отнася до отразяванетона горещи новини, ключът е в изключителността. Повечето редакции имат свои чуждестранни репортери, които отразяват на живо. За да можете да интегрирате репортера на живо в излъчването на новини, се нуждаете от специален микробус, който е оборудван с така наречения SNG блок (Satellite News Gathering) и с пакет за редактиране, сателитна антена на покрива и камери.

В миналото подобно превключване на живо беше трудно. В началото на 90-те години оборудването на SNG все още беше много тежко и тромаво и можеше да се управлява само от голям персонал. На много места захранването беше недостатъчно и времето за предаване през сателита беше твърде скъпо за редовна употреба.

Днешните блокове SNG, от друга страна, са толкова малки, че при спешни случаи могат да бъдат управлявани и транспортирани от един човек, обикновено самият репортер. Електричеството се генерира от преносими генератори. В резултат на това създателите на новини са на място по-бързо и по-независимо от инфраструктурата.

Развитието на цифровизацията дава отражение и за дизайна на съобщенията. Отделните новинарски програми показват по-често присъствие на репортера на място. Репортерите могат да изпратят своите снимки или статии в редакциите за много кратко време. Това означава, че телевизионните оператори са по-независими от материалите от информационните агенции, работещи по целия свят, и могат да определят свои собствени тематични приоритети.

С. С.

Сподели в
 

Данните са изнесени в годишния доклад на турския Съвет по печата, цитиран от албанския информационен портал Екзит. Съветът по печата е професионална организация на турски журналисти.

21.01.2022/20:33

Двудневна виртуална програма за обучение и съвети по журналистика за жени - спортни журналистки, от цяла Индия беше проведена от 17 до 18 януари 2022 г. Семинарът беше организиран от„Жените в новините и спорта“ (WINS) и се управлява от ABC International Development – с пълно финансиране от Министерството на външните работи и търговията на Австралия.

20.01.2022/16:03

Съвместната поява пред пресата на президента на председателстващата ЕС Франция Еманюел Макрон и на новата председателка на ЕП Роберта Мецола се провали, защото предупредените да не задават въпроси журналисти си тръгнаха.

20.01.2022/08:43

Този подбор от най-завладяващите разследвания, свързани с технологиите за наблюдение от миналата година, е направен от журналисти в CodaStory, член на GIJN-нюзрум, НПО с нестопанска цел.

19.01.2022/19:14

Днес Китайска медийна група проведе церемония, на която беше представен екипът от журналисти и репортери, които ще отразяват Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин.

19.01.2022/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки