Начало
 
 

СБЖ отбеляза в Пловдив 200 години от рождението на Георги Раковски

21.11.2021 /11:45 | Източник: СБЖ/GustoNews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на СБЖ Снежана Тодорова бе специален гост на честването. Снимка: GustoNews.bg

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

„За мен е чест да отбележим заедно 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Вашето дружество е едно от първите в страната, което започна прояви в памет на този велик българин. Пловдивчани и пловдивското журналистическо дружество получи много висока оценка от Инициативния комитет за честванията на годишнината в памет на Г. Ст. Раковски“, посочи в приветствието си председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя бе специален гост на събитието и коментира, че всеки път, когато посещава Пловдив се уверява в таланта на хората, които творят и работят в него.

Членовете на ПДЖ „Европрес“ изненадаха с подарък председателя на СБЖ Снежана Тодорова по повод рождения й ден, а Георги Найденов й подари свои книги, издадени през тази година и посветени на актуални теми на обществото.   

„Раковски е едно изключително явление в националната ни история. Той е идеолог, стратег и организатор на националната ни революция. За краткия си 46-годишен жизнен път Раковски се изяви като пламенен журналист, поет, фолклорист, историк, писател и остава в народното съзнание като символ на пробуждащия се и възраждащ се български дух“, подчерта в словото си председателят на ПДЖ „Европрес“ Георги Найденов. Той посочи наред с популярните факти от живота и делото на Раковски, така и по-малко популярни. Сред тях значимостта му за духовното израстване не само на европейците, но и на индийците. Като полиглот Раковски е превеждал едни от най-ценните книги на хинди. Популярният журналист с половинвековен професионален опит Георги Найденов сподели, че при посещението си в Пловдив преди 45 години Индира Ганди е изразила възхищението си от великия българин. Тя е уверила, че в нейната държава почитат делото му с огромна благодарност и 17 учебни заведения носят неговото име. 

Известният тв журналист и председател на 61 дружество към СБЖ Наско Начев сподели успехите от националния проект на „Ротари България“ - "Народните будители и Аз", който се реализира вече 11 години с участието на над 75 000 деца. 200-годишнината от рождението на Раковски дава повод инициативата да се насочи към личността и делото на великия българин.

„Тази година в конкурса взеха участие над 500 деца, които написаха есета и стихотворения за Раковски, а други изпратиха изключително интересни картини. Новото тази година е, че към проекта се присъединиха и училища от Скопие, Молдова, бесарабски българчета от Украйна. Произведенията, които получихме от децата извън България бяха изключително стойностни. Организирахме и изложби, които проведохме в родния град на Раковски Котел, в Сливен, във Военна академия и в Дома на културата „Борис Христов“, сподели Наско Начев. Той уточни, че смисълът на инициативите, които се провеждат е да се намери пътя към младите хора, на които да завещаем делото, мисията, паметта за великите личности на България, информира GustoNews.bg .

Свои стихове прочетоха поетите Радка Топалова и Асен Димитров – Феликс, който представи няколко творби и на своята съпруга Галина. На събитието присъства и дъщерята на великия български писател Николай Хайтов Елена Хайтова. Тя рецитира няколко стихотворения на своя съпруг Никола Гигов, на когото тази година се честват 85 години от рождението му. Журналистът и писател Никола Гигов е посветил десетки свои творби на любовта си към родината. Голяма част от тях са на патриотична тематика. 

Честването на 200-та годишнина от рождението на Георги Ст. Раковски се проведе в арт галерия „Арсенал“ в уютната атмосфера на изложбата „Престилката“ и картините на талантливата художничка Елица Гигова – внучка на писателя Николай Хайтов.  

 

м.л.

 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки