Начало
 
 

България заяви позицията си като член на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО

26.11.2021 /17:51 | Източник: Министерство на културата/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министър Минеков по време на изказването си в ЮТЕСКО

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие в 23-ата сесия на Общото събрание на държавите членки на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Сесията се провежда в централата на световната организация в периода 24-26.11.2021 г.

В изказването си по време на сесията министър Велислав Минеков изказа благодарност от името на страната ни към всички партньори за ценната подкрепа за кандидатурата на България в Комитета за световно наследство за периода 2021-2025 г. и поздрави всички новоизбрани и настоящи членове на Комитета за световно наследство, съобщава в писмо до медиите министерството на културата.

Българският министър на културата подчерта, че като член на Комитета за световно наследство страната ни ще се ангажира за постигане на по-балансиран и представителен списък на световното наследство, като се фокусира върху подобреното опазване, както и върху засилените режими на защита и управление.

„Приветстваме положителната оценка и напредъка, постигнат до момента в реализирането на Стратегическия план за действие и очакваме да работим заедно за укрепване на прилагането на Конвенцията”, посочи още проф. Велислав Минеков. По думите му мотото, под което ще премине честването на 50-ата годишнина на Конвенцията за световното наследство - „Следващите 50: Световното наследство като източник на устойчивост, хуманност и иновации за бъдещите поколения“, очертава амбициозна визия с повишен ангажимент за опазване на културното и природно наследство на човечеството.

В заключение министър Минеков изрази благодарност за добрата организация от китайското правителство на разширената 44-а сесия на Комитета за световно наследство, която се проведе в условията на безпрецедентни предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19 и пожела успех на предстоящата 45-а сесия на Комитета за световно наследство през юни 2022 г. в Казан, Русия.

От 24 до 26 ноември в Париж се провежда 23-ата сесия на Общото събрание на държавите членки на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. В дневния ред са включени избори за Комитета за световно наследство; бъдещето на Конвенцията за опазване на световното наследство, включително Стратегическия план за действие (2012-2022) и 50-годишнината от създаването на Конвенцията през 2022 г. По време на сесията ще бъде приет документ за политиките по отношение действия, свързани с климата и световното наследство.

След почти 30-годишна пауза, на 25 ноември с категоричната подкрепа на огромното мнозинство от държавите - страни по Конвенцията от 1972 г. /166 гласа „за“/, България бе избрана за член на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО за периода 2021-2025 г. Този избор е безспорно признание за активния и последователен ангажимент на българската страна по прилагането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.

Изборът бе проведен в рамките на 23-ата сесия на Генералната асамблея на държавите, страни по Конвенцията от 1972 г., която се провежда в момента в Париж / от 24 до 26 ноември 2021 г./.

Пълноправното членство в този изключително важен орган на ЮНЕСКО позиционира високо България на международната сцена, засилвайки нейната роля и принос в съхраняването на културното и природното наследство на национално, регионално и международно ниво. Този избор препотвърждава и значението, което България отдава на ролята на културното и природното наследство като вектор за устойчивост и развитие.

Успехът на изборната кампания бе дълъг и споделен процес, развит със съвместните усилия на всички заинтересовани институции: Министерство на културата, Министерство на външните работи, Националната комисия за ЮНЕСКО, Посолството на Република България в Париж.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е на двудневно посещение в Париж, се срещна в четвъртък (25.11.21) с френската министърка на културата Розлин Башло. Двамата разговаряха относно възможности за сътрудничество между страните ни в областта на културното наследство. В срещата участваха началникът на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредният ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни.

В началото на разговора и двете страни изразиха задоволството си от избирането на България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. В духа на тези разговори беше обсъден въпросът за съвместната работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до гр. Созопол.

Министър Минеков сподели с министър Башло за проведените от него разговори с Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция у нас и с вицепрезидента ни Илияна Йотова, по време на които е била обсъждана възможността за създаване на Световен културен център на созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита”.

Министър Минеков уточни, че Министерството на културата търси подходящо финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, като преди това се очаква и план за консервация и реставрация, за да може да бъде изготвен и план за управление на обекта.

Припомняме, че през м. август т.г. министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов разговаряха в тази връзка заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

На срещата в четвъртък министрите Минеков и Башло се съгласиха да изготвят заедно и окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта.

С реализацията на проекта за създаване на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ се цели да бъде предложена необходимата инфраструктура за популяризиране на културното наследство и изкуства, както и за разширяване на техния международен обмен. Центърът ще бъде едновременно място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие, както и  ще допринесе за развитие на националния и международния туризъм.

Министър Минеков и министър Башло обсъдиха и българо-френския проект „Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство“ - единственото подобно обучение на Балканите с участието на френското Училище „Шайо”, в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков подчерта колко е важна подкрепата за продължаването на обучението на архитекти, специализирали в областта на културното наследство, тъй като то е неизменна част от политиката по опазване на културното ни наследство и допринася за повишаване квалификацията на експертите в тази област.  

Двамата министри определиха настоящата си среща като изключително важна за разширяването и активизирането на културното сътрудничество между държавите ни.

Бяха обсъдени идеи за по-широко популяризиране на българската култура във Франция в областта на съвременните изкуства; възможността за културен обмен чрез гостуване на френски спектакли и концерти и творци във фестивали в България и участие на български спектакли, концерти и творци от различните области на сценичните изкуства във фестивали и форуми във Франция; мобилността както на артисти и куратори в областта на визуалните изкуства, така и на специалисти и лектори; провеждане на семинари и образователни програми за деца и възрастни, реализиране на партньорство между културни институти. Като важен елемент от нашето сътрудничество бе отбелязан и обменът на експертен опит в борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията, на основата на споделяне на добри практики в медийната грамотност. Министрите Минеков и Башло обсъдиха и идеята за организиране на Дни на българското кино в Париж - знакова проява, която не е била реализирана отдавна.

В края на срещата министър Минеков пожела успех на Франция във финалния етап от подготовката на Френското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в първата половина на 2022 г. Министър Минеков увери, че българската страна ще участва активно в дискусиите по изработването на документите в областта на културата и аудиовизията, които Франция възнамерява да постави приоритетно като теми на дневен ред.

Във втория ден от посещението си в Париж – 26 ноември, министърът на културата проф. Велислав Минеков проведе среща и със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата г-н Ернесто Отоне Рамирес. Тя е втора, след тази през м. септември т.г., на която министър Минеков и помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Рамирес обсъдиха редица теми, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, както и споделиха идеи за обмяна на добри практики и бъдещо сътрудничество. Тогава проф. Минеков запозна Ернесто Отоне Рамирес с дейността на българския Национален институт за недвижимото културно наследство и с предприетите действия по усилване на капацитета му, за да може да се върне доверието в неговата работа.

На днешната среща с участието на началника на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредния ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни, министър Минеков и заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата обсъдиха проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до гр. Созопол.

Министър Минеков изрази задоволството си от постигнатите резултати на срещата в четвъртък с френската му колежка Розлин Башло, сред които бе и договореното съгласие България и Франция да изготвят заедно окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта за о-в „Св. св. Кирик и Юлита“.

Министър Минеков увери г-н Рамирес, че за Министерството на културата е изключително важно да се осъществят реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, който има потенциал да функционира едновременно като платформа за обмен и срещи на творци от цял свят, както и да предлага условия за тяхното развитие. От своя страна заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата приветства министър Минеков по повод избирането на България за член на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата прие поканата на проф. Велислав Минеков да посети страната ни в най-скоро време, за да се запознае отблизо с богатото ни културно наследство, включително и с остров „Св. св. Кирик и Юлита”.

Като следваща стъпка след посещението на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата г-н Ернесто Отоне Рамирес у нас ще бъде подписването на Меморандум за сътрудничество между България и ЮНЕСКО за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол.

 

 

Сподели в
 

Романът "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова, издаден от ИК "Жанет 45", ще бъде представен в разговор с проф. Милена Кирова в Книжен център "Гринуич" на 26 май от 18.00 ч.

25.05.2022/16:15

В месеца, в който честваме Деня на славянската писменост и култура, Бронислава Волкова ще вземе участие от 25 до 28 май 2022 г. в поетичния фестивал „Свято слово” в Бургас, след което, на 30 май от 18.30 ч. поезията ѝ ще бъде представена и в литературния клуб на Столична библиотека от д-р Димана Иванова, а стихотворения на авторката ще прочете актрисата Диа Мантова.

25.05.2022/14:00

По случай 130-годишнината от написването на химна „Върви народе възродени“ от Стоян Михайловски, десет хорови формации се включиха в официалното честване на Деня на славянската просвета и култура в Плевен.

24.05.2022/18:10

Премиерата на сборника с 25 разказа „Любов по време на омраза“ на дългогодишната журналистка от Радио Свободна Европа и БНР Емилия Антова е на 25 май в „София прес“.

24.05.2022/17:37

В Деня на светите братя Кирил и Методий учениците в българското неделно училище „Иван Вазов”в Одрин бяха зарадвани с раници и художествена литература. Автори на книгите са Ботев, Вазов, Дора Габе, Николай Райнов, Генчо Стоев и други родни и чуждестранни писатели.

24.05.2022/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки