Начало
 
 

Къдринка Къдринова с виетнамска награда за книгата си "Магията Виетнам"

29.11.2021 /12:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Магията Виетнам" от Къдринка Къдринова

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

Вестта съобщи в своя Фейсбук-профил самата Къдринова. Тя написа:

„Дълбоко съм трогната от оказаната ми от Виетнам чест! Моята книга „Магията Виетнам" е била удостоена на тържествена церемония в Ханой с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам. Първа награда не е присъдена, а вместо това има две втори - за моята книга и за книгата на руския изследовател Григорий Трофимчук „Вьетнам на взлете".

Церемонията е била предавана по виетнамската държавна телевизия VTV. На нея е говорил и виетнамският премиер. Вече валят поздравления от виетнамски приятели.

От мое име наградата ми получи моят скъп колега и приятел - журналистът и български възпитаник Нгуен Ву Кан. По-късно наградата ще бъде изпратена до виетнамското посолство в София, което вече ще я предаде на мен.

Чест е за мен признанието на Виетнам! Дълбока благодарност за високата оценка на труда ми!

318-страничната ми книга дава доста подробна панорама на историята и развитието на Виетнам, както и на 70-годишните българо-виетнамски дипломатически отношения, минаващи и през много живи човешки връзки. Разказвам вътре с много снимки и за моите пет пътешествия из различни кътчета на тази невероятна страна.

„Магията Виетнам" може да се намери в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа" 20, в „Български книжици" на ул. „Аксаков" 10 и в „Нисим" на бул. "Левски" 59."

Официалното наименование на виетнамския конкурс е Национална награда за информация в чужбина. Целта му е да отличава журналистически и авторски творби, допринасящи за информирането на света за Виетнам, в следните категории: печатни медии, електронни вестници, уебсайтове, радио, телевизия, фотографии, книги , видеоклипове, инициативи, идеи, продукти с външна информационна стойност.

Къдринка Къдринова вече е била награждавана в същия конкурс. През 2015 г. тя печели втора награда в категория печатни медии – за нейно авторско приложение към седмичното списание „Тема”, посветено на Виетнам.

Тази година тя е удостоена с втора награда в категория книги за книгата ѝ „Магията Виетнам”. Също втора награда получава и руският автор Григорий Трофимчук за неговата книга „Виетнам излита” („Вьетнам на взлете”). Първа награда в тази категория  не бе присъдена.

Сегашното издание на конкурса е седмо поред. В него бяха представени над 1000 творби на 14 езика. Участваха както чуждестранни автори, така и виетнамци, живеещи в чужбина.

Общо в различните категории бяха връчени 1 специална награда, 10 първи награди, 19 втори награди, 29 трети награди и 43 утешителни награди.

Приветствие на церемонията, състояла се на 28 ноемвр т. г. в ханойския "Гранд-театър", произнесе премиерът на Виетнам Фам Мин Чин. Отбелязвайки, че заради пандемията обстановката в страната и в света остава сложна, той посочи и общите усилия на виетнамския народ, неговото ръководство и международната общност за преодоляване на трудностите и предизвикателствата.

Премиерът изтъкна значението на информацията за Виетнам в чужбина, запознаваща света с развитието на страната и с ролята ѝ на добър приятел, надежден партньор, активен и отговорен член на международната общност.

Отправяйки специални поздравления към чуждестранните автори, участвали в конкурса, Фам Мин Чин припомни виетнамската поговорка: „Конете могат да препускат, а птиците – да летят само с приятели”.

Наградата на Къдринка Къдринова от нейно име получи виетнамският журналист, българският възпитаник и зам.-председател на Дружеството за приятелство с България в Ханой Нгуен Ву Кан. Грамотата и плакетът му бяха връчени от външния министър на Виетнам Буй Тхан Сон и председателя на Комисията по външна политика на ВКП Ле Хоай Тунг.

 

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки