Начало
 
 

Иван Бакалов: Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов

08.12.2021 /12:16 | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Бакалов и Лили Маринкова

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

"Големите медии са злонамерени, те са си под контрола на Борисов. Цялата тръпка кой ще стане министър изобщо не е толкова голяма - те още не са се договорили, а вече се вадят имена на министри. Това е по-скоро интрига и опит да се повлияе на избора и преговорите". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на Факти.бг журналистът Иван Бакалов.

"Измислят и хвърлят. Много от тези хвърлени работи в ефира си остават в съзнанието - някаква глупост, а пък тя не е направена", добави журналистът относно подхода на някои медии.

След това той коментира част от опозицията в 47-мото Народно събрание:

"ГЕРБ е една деструктивна опозиция, която работи с подли номера чрез медии. Гостите, които се подбират, коментаторите - това са все клакьори на ГЕРБ. Отдавна известни. Това е основното присъствие в телевизионните студиа, където се коментира какво се случва. Хората си мислеха, че като минат изборите и ГЕРБ ги загубят, ще има някаква промяна. Оказва се обаче, че те са се вкопали дълбоко навсякъде и терминът изчегъртване, който употреби Слави Трифонов, е много основателен. Действително трябва да има изчегъртване на фасадната демокрация, създадена от Борисов. Уж има независими медии, а виждаме къде сме класирани по свобода на словото. Имаме уж независим главен прокурор, който всъщност е чадър на цялото мафиотско управление на Борисов. Имаме уж независими агенции, в които хората са лично избирани и назначени от Борисов и се отчитат пред него. Това е фасадната демокрация и тя си съществува и в момента. Трябва изчегъртване".

Според журналиста Бойко Борисов не е лидер на партия, а "главатар на банда".

Бакалов смята, че ненамаляващата престъпност в България е заслуга на главния прокурор Иван Гешев, който от своя страна нееднократно обяви за свой приоритет боренето на битовата престъпност - нещо, което изобщо не е негова работа, а касае в доста по-голяма степен МВР.

Иван Бакалов коментира и цялостно недъзите на съдебната система в частта на държавното обвинение - прокуратурата:

"Защо го подгониха Божков... Той призна, че дал подкуп 60 и няколко милиона. Той сам си каза, че накрая са го натиснали да си прехвърли печелившата лотария на някаква друга фирма. Мислеха си, че той ще я сдаде и всичко ще мине тихо, той обаче се разписка и започнаха обвинения. 18 ги направиха. Не казвам, че Божков е някакво цвете, той призна тежко престъпление, дал е 63 милиона подкупи и е за затвор също".

Журналистът обърна внимание и на главната задача пред бъдещото управляващо мнозинство - премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор:

"Главният прокурор е основният гвоздей, на който висят Борисов и ГЕРБ. Махнат ли главния прокурор, което е възможно, не е толкова чак до промяна на Конституцията, ще тръгне наистина промяната. Това е в основата на всичко. Борисов за това толкова години се е окопавал с Висш съдебен съвет - половината заплашени, другата половина купени, за да изберат удобния човек. Смяната на главния прокурор ще е тест за тази коалиция. Има начини, трябва да използват всички. Достатъчно нахален е (б.р. визира Иван Гешев) да си седи и да не си подава оставката. Той е там като последния рубеж на Борисов".

"Съдебната власт в лицето на прокуратурата на Гешев е зависима и трябва да се възстанови нейната независимост. Това е основна грижа на новите", добави Бакалов.

Той смята, че до последно ще има опити да се минира възможността за редовно правителство.

Журналистът също така прогнозира, че на следващи избори БСП може да има едва 20 депутата заради броженията вътре в партията.

Лили Маринкова и Иван Бакалов не подминаха и актуалния казус с изгонването на в-к "Труд" на Петьо Блъсков от помещения на Министерството на културата заради огромни задължения към държавата.

"Ние като журналисти при всяко посегателство над издание, над журналист, трябва да заставаме на негова страна. Но тук виждаме един човек, който използва държавата, използва някакви ресурси, не си плаща и вика: "Бият ме, фашизъм, сменят ключалките". Съдът ти е казал, че нямаш основание. Получаваш първо, второ, трето, четвърто предупреждение - не си платил. Има писма и от предишни министри, че дължат еди-какво си, дори от Вежди, който им е дал евтино тези помещения, 2-3 пъти по-евтино от пазарните цени", каза Иван Бакалов по казуса с в-к "Труд"

Той даде своето обяснение и за това какво е наложило вестниците "24 часа" и "Труд" да се превърнат рупори на бившите властници от ГЕРБ, както и как точно е станало това.

"Това дойде с управлението на Борисов. Той разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"? Имаше 6-7 милиона от КТБ кредити на негови фирми. Около Блъсков винаги е една въртележка от фирми, една на друга и никой не може да му хване края. Той ме е съдил веднъж за имотите на СБЖ, имаше публикации, когато взе да ги управлява и пак беше някаква въртележка от фирми. Няма как да му съчувстваш. Съчувстват му герберите, защото той е един партиен партизанин, герберски. Вестник в услуга на ГЕРБ", обясни Бакалов.

Журналистът сподели също, че е успял да осъди някои медии, работили активно за предишната власт и били собственост на Делян Пеевски, за клеветнически публикации по негов адрес.

Сподели в
 

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

19.06.2022/20:31

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

09.06.2022/20:07

По повод 2 юни - 146-годишнината от гибелта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, публикуваме неговия фейлетон "O, tempora! O, mores!", излязъл за първи път в бр. 1 на в. „Будилник“ (1 май 1873 г.) като програмната статия на Ботевия сатиричен вестник.

02.06.2022/08:22

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки