Начало
 
 

Престижни руски отличия за български журналисти и общественици

09.12.2021 /18:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ се състоя връчване на руски отличия на изявени български журналисти и интелектуалци

В навечерието на светлите празници гост на СБЖ беше поетът, журналистът, кореспондент на ТАСС и председател на Съюза на писателите в Мурманск Иля Виноградов, който изпълни приятното задължение да връчи едни от престижните награди на Мурманска област на изявени български журналисти и дейци на българската култура.

Отличията бяха връчени за активното съдействие за възраждане на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура в Русия и "за голям личен принос по запазване на традициите на славянската писменост и култура и развитие на сътрудничеството в сферата на културата и народната дипломация между славянските страни и Мурманска област".

Церемонията се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ.  На нея освен гостите и отличените с наградите, присъстваха и представители на посолството на Русия у нас.

Отличията връчи Иля Виноградов, а заедно с тях и благодарствени писма от името на министъра на културата на Мурманска област Олга Обухова и председателя на Мурманската областна Дума Сергей Дубов до участниците в телевизионния мост София-Мурманск, който се състоя на 24 май тази година и беше посветен на Деня на славянската писменост и култура - Георги Йорданов, Снежана Тодорова, Калина Канева, Илия Пехливанов, Васил Попов, Елена Алекова, Розалина Евдокимова, Олга Гурска.

Във връзка с даряването на паметника на Равноапостолните братя на Мурманск и за изключителния принос за отбелязването на 24 май в перлата на Северния ледовит океан, паметни грамоти от РОСАТОМ  бяха връчени на Георги Йорданов, Калина Канева, Илия Пехливанов, Васил Попов и Митрополит Гавриил.

По време на събитието мениджърът Наталия Ерьомина запозна присъстващите с образователния проект „Русский уголок“ и резултатите от посещенията на български училища в много български градове. Участниците в срещата бяха поздравени с музикални изпълнения на български изпълнители-виртуози.

По повод състоялата се церемония в клуб „Журналист“ ще си позволя да припомня и един колкото любопитен, толкова и вълнуващ, и нямащ равен на себе си факт, свързан с една от големите български светини, която има и свое голямо значение към приятелските връзки с най-далечния северен руски град.

Преди три години за първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България - Самарското знаме, за което единствен сайтът на СБЖ съобщи, защото имаше пряка връзка по време на събитието. На най-северната точка на планетата знамето бе развято от капитана на атомния ледоразбивач "50 години победа" Олег Шчапин, на борда на който светинята достигна дотам, и от отговорния секретар на Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.

"За първи път в историята на Северния полюс се случва подобно събитие - да достигне до него копие на свята реликва, каквато е Самарското знаме, изработено в Мурманск" (иде реч за реплика на оригинала, който мурманчани изработиха, като то бе носено по време на похода „Мурманск-Балкани“ - бел. автора), съобщиха за сайта на СБЖ от компанията ФГУП "Атомфлот". А свидетели на церемонията на полюса станаха 120 туристи от различни страни, пристигнали с кораба на ледения връх на планетата. „Радостни сме, че хора от Китай, Америка, Белгия, Германия вече знаят какво е Самарското знаме, какво е Освобождението на Балканите“ - сподели тогава Чистогонова.

Снимки Мая Константинова, посолството на Русия у нас и на Мари Къналян

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки