Начало
 
 

Решението по делото Асандж е опасен прецедент за журналистите и за самото правосъдие

12.12.2021 /09:11 | Автор : Джонатан Кук | Източник: middleeasteye.net/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По света не спират демонстрациите с искания за освобождаване на Асандж

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

В петък Върховният съд на Англия даде възможност основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ и съден заради публикуването на стотици хиляди документи, някои от които съдържат доказателства за военни престъпления на САЩ и Великобритания в Ирак и Афганистан.

Така започва статията си в изданието "Middle East Eye" известният анализатор Джонатан Кук. Статията му е превденана български и публикувана в baricada.org. Кук продължава анализа си така:

Решението отменя решение от януари на по-нисша инстанция, която блокира екстрадицията, но само по хуманитарни съображения: че Асанж ще бъде изложен на сериозен риск от самоубийство поради потискащите условия, при които ще бъде държан в САЩ.

50-годишният австралиец е заплашен от присъда до 175 години затвор, ако бъде признат за виновен.

"Амнести Интернешънъл" определи решението като „пародия на правосъдие“, а Ребека Винсент от „Репортери без граници“ написа в Туитър, че това е „ужасяващо“ решение, което „бележи мрачен момент за журналистите и журналистиката по света“.

Адвокатите на Асандж заявиха, че ще обжалват решението пред Върховния съд. Но борбата за освобождаването на Асандж – дори и в крайна сметка да бъде успешна – със сигурност ще се проточи още много години.

Основателят на "Уикилийкс" вече е прекарал повече от десетилетие в различни форми на лишаване от свобода: домашен арест, политическо убежище, а от началото на 2019 г. – в изолация в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон.

Според Нилс Мелцер, професор по право и експерт на ООН по въпросите на изтезанията, последствията от това са огромни. Той неведнъж е предупреждавал, че Асандж страда от последиците от „продължително излагане на психологически изтезания“.

Семейството и приятелите на Асандж предупреждават, че той редовно бърка основни факти. По време на едно от изслушванията той видимо се затрудняваше дори да си спомни името и възрастта си.

Военни престъпления

Причините за задържането на Асандж са се променяли многократно през годините: от първоначално разследване на предполагаеми сексуални престъпления в Швеция, през нарушаване на условията за освобождаване под гаранция в Обединеното кралство, до шпионаж.

Но винаги се е усещало близкото присъствие на службите за сигурност на САЩ. Поддръжниците на Асандж твърдят, че Вашингтон тихо е оказвал влияние върху събитията, като е показал ръката си директно едва когато е предявил искането за екстрадиция през 2019 г.

От самото начало беше ясно, че аргументите, изтъкнати от САЩ, могат да имат огромни последици за бъдещето на журналистиката и нейната способност да държи силните държави отговорни. И все пак изслушванията бяха отразени съвсем бегло, особено от британските медии.

Искането за екстрадиция се основава на твърдението на САЩ, че Асандж е извършвал шпионаж, като е публикувал стотици хиляди изтекли документи през 2010 и 2011 г. с високопоставени партньори като „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Пост“, „Гардиън“, „Ел Паис“ и „Дер Шпигел“. Наречени „военни дневници от Ирак и Афганистан„, документите показват, че американската армия е извършвала военни престъпления в тези страни, убивала е невоенни лица и е прилагала изтезания.

Съединените щати явно искаха да се уверят, че няма да има повторение на подобно изтичане на информация.

Проблемът беше, че ако Асандж може да бъде вкаран в затвора за журналистическа дейност, защо да не бъдат вкарани в затвора и редакторите на вестниците, в които той публикува? Затварянето на висшия персонал на „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“ и „Дер Шпигел“ никога не би могъл да е приемлив ход.

Точно този проблем връзваше ръцете на служителите в администрацията на Барак Обама. Те се чувстваха притиснати от Първата поправка.

Но при Доналд Тръмп сдържаността бързо отпадна. Положителните изказвания на Тръмп за Асандж в предизборната кампания не попречи на служителите на правосъдното му министерство да твърдят, че Асандж е хакер, а не журналист.

С тази предпоставка те се почувстваха свободни да предефинират новата, дигитално базирана журналистика, чиито пионери са Асанж и Уикилийкс, като „шпионаж“.

За целта те се обърнаха към Закона за шпионажа от 1917 г. – драконовско законодателство от Първата световна война, което дава на правителството правомощия да хвърля критици зад решетките.

Това беше ход със сериозни последици. Правосъдното министерство на Тръмп на практика претендираше за нов вид универсална юрисдикция: правото да изправи Асандж пред съда, въпреки че той не е гражданин на САЩ и не е обвинен в извършването на нито едно от въпросните деяния на американска територия.

Сега английските съдилища предизвикаха негодувание, като очевидно дадоха съгласието си за това политическо преследване. Критиците се опасяват, че този прецедент означава, че всеки журналист в Обединеното кралство може да бъде привлечен за съдебно преследване в САЩ, ако причини достатъчно неудобство на Вашингтон.

Растящи подозрения 

Асандж и неговите поддръжници твърдят, че правните аргументи на процеса на екстрадиция никога не са били нещо повече от фасада. Според тях е имало много улики, че САЩ търсят отмъщение срещу Асандж, а не правосъдие.

Преди десетилетие, много преди САЩ открито да се борят за Асандж, той е изправен пред друга битка за екстрадиция – този път с шведски прокурор – като част от разследване на обвинения в сексуално насилие. По това време Асандж избяга в посолството на Еквадор в Лондон, където потърси политическо убежище.

Изчезването на вериги от имейли между британската Кралска прокуратура (Crown Prosecution Service – CPS) и Швеция от това време породи подозрения, че всичко не е такова, каквото изглежда.

Няколкото запазени имейли от тази кореспонденция предполагат, че е бил оказван допълнителен натиск.

През 2011 г. юрист от CPS пише до шведския си колега: „Моля, не си мислете, че този случай се разглежда като поредната екстрадиция.“ През следващата година, когато Швеция изглежда се готви да прекрати разследването срещу Асандж, същият адвокат от Обединеното кралство отговаря: „Не смейте да се разколебавате!!!“

Срещу Асандж се готвеха действия и в САЩ. През 2011 г. в Източния окръг на Вирджиния при закрити врати е свикано жури, което да изготви обвинителен акт. Мястото не е случайно. В този окръг на Вирджиния се намират седалищата на повечето разузнавателни служби на САЩ.

Преследван от Вашингтон

Но ръкавиците наистина бяха свалени, след като Тръмп влезе в Белия дом. ЦРУ се намеси в битката, като тогавашният му директор Майк Помпео окачестви Уикилийкс като „недържавна враждебна разузнавателна служба“.

Всъщност още през 2017 г. ЦРУ започва „тайна война“ срещу Асандж, разкри публикувано през септември разследване на Yahoo News. Агенцията е планирала да отрови Асанж и да го отвлече, докато той се е укривал в посолството на Еквадор.

Според журналистическото разследване ЦРУ е предложило да залови австралиеца и да го прехвърли в САЩ по модела на програмите за „извънредно предаване“, които агенцията използваше във „войната срещу тероризма“.

Плановете за операцията по отвличане са включвали дори потенциална престрелка по улиците на Лондон.

Отделно от това бе разкрито, че ЦРУ е подслушвало посолството, докато Асандж е бил там, чрез испанска фирма, наета от Еквадор да осигурява сигурността. Това очевидно е било направено без знанието на Еквадор.

Подобна операция би нарушила териториалния суверенитет на Еквадор. Но още по-лошо, като е подслушвало поверителните разговори на Асанж с адвокатите му, докато той се е подготвял за силно политизираната битка за екстрадиция, която е знаел, че предстои, ЦРУ е нарушило законността на самия процес.

Всъщност може да се твърди, че съдилищата в Обединеното кралство е трябвало да отхвърлят делото за екстрадиция само на това основание.

И въпреки всичко това в петък английският Върховен съд постанови, че е удовлетворен от „гаранциите“, че благосъстоянието на Асанж ще бъде защитено, ако той бъде екстрадиран в САЩ.

Британските съдии може наистина да са убедени в тези гаранции. Много други, включително Асандж, няма как да са.

Сподели в
 

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

19.06.2022/20:31

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

09.06.2022/20:07

По повод 2 юни - 146-годишнината от гибелта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, публикуваме неговия фейлетон "O, tempora! O, mores!", излязъл за първи път в бр. 1 на в. „Будилник“ (1 май 1873 г.) като програмната статия на Ботевия сатиричен вестник.

02.06.2022/08:22

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки