Начало
 
 

„Чингу“ значи „приятел”, а приятел се помни за цял живот

16.12.2021 /13:28 | Автор : Мария Нецова Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Безгрижно детство" е озаглавил този фотос от изложбата си авторът Валентин Колев

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

Откриването на фотоизложбата на журналиста Валентин Колев „България – Корея: Така далечни, толкова близки” в Клуб „Журналист” на СБЖ се превърна в празник на българо-корейското приятелство, наситен с емоции, с топли думи и жестове на уважение на двуезичната аудитория – български и корейски журналисти, представители на посолството на Република Корея  и дори на делови люде, управители на представителствата на световноизвестните корейски фирми у нас „Хюндай“, „Самсунг“ и др.

Двигател на събитието бе зареденият с добросърдечна и безкористна енергия д-р Джеймс Канг, председател на Асоциацията на корейската общност у нас и журналист, когото многобройните му български колеги и приятели наричат просто Джими. Той бе асистиран от дъщеря си, която обявяваше програмата и порази със своя перфектен български език.

Изложбата на Валентин Колев, уловил и запечатал с впечатлителния си поглед  мигове от ежедневието на вселената Корея и превърнал ги в истински фототворби, е още един израз на установените творчески връзки между журналистическите съюзи на двете страни.

Кадрите се заснети по време на гостуването на втората делегация на СБЖ в Република Корея, ръководена от  Валентин Колев, по покана на Асоциацията на корейските журналисти.

Темелите на творческото сътрудничество между двата журналистически съюза от българска страна са поставени от председателката на СБЖ Снежана Тодорова. За приноса й в това благородно начинание по време на вечерта тя бе удостоена с почетна грамота от Асоциацията на корейската общност у нас, връчена й от Джеймс Канг.

Приветствия към присъстващите поднесе от видеостената в клуба председателят на Асоциацията на корейските журналисти Ким Донг Хун, а на живо –  консулът на Република Корея у нас – чаровната г-жа ДжонгДжин Джу. 

В развълнуваното си слово Валентин Колев сподели:

„Облагодетелстван съм да говоря кратко, защото изложените фотоси сами разказват своите истории. Най-хубавото е, че фотографията не се нуждае от превод, нито от пояснения. Всеки кадър е уловен от окото и останал в сърцето.

Искам да разкажа защо кръстих експозицията „България – Корея: Така далечни, толкова близки“.  Двете ни страни имат много общи черти – държави, родени в далечното минало, сходни по територия и сезони, с трудолюбиво население, със своя писменост, която всяка година почитат съответно на 24 май и на 9 октомври.  

И двете държави дълги векове са поробвани от чужди завоеватели, но са запазили своята идентичност, обичаи, език. Това са народи, преживели раздели с гранични бразди, но съхранили безценни паметници на материалното и нематериалното световно културно наследство. Не се почувствах нито за миг чужденец – напротив! Една от първите думи на корейски, която запомних, бе „чингу“ - „приятел“.”

След деловата част публиката се наслади на програма с поетични, песенни и музикални изпълнения, с която българи, свързани с Корея, и живеещи в България корейци пожелаха весели празници на сънародниците ни в навечерието на Коледа.

Изложбата в Клуб „Журналист“ на СБЖ,  ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 1, ще продължи до 19 декември.

 

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки