Начало
 
 

Напусна ни доайенът на българската журналистика Кирил Янев

10.01.2022 /00:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Киирил Янев (1926-2022)

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

За мнозина Кирил Янев беше учител в занаята, обичан колега и приятел, както и много уважаван изследовател, носител на човешки добродетели. Беше и прословуто известен с честността и професионалната си етика. Непримирим към онези, които търсеха единствено само славата и облагата в журналистиката.

Завидна беше неговата енергия и работоспособност. Винаги съм се възхищавала на неуморността на Кирил Янев да търси и разработва нови и неизвестни теми. Не един или два пъти съм правила с него интервюта. Заедно с покойният ми съпруг Иван Василев често сме били в неговия дом на раздумка или да ни разкаже за това, което работи в момента, или за поредната излязла негова нова книга.

Да си призная, за мен Кирил Янев, един от най-известните български журналисти и един от създателите на в. „Поглед”, винаги ще се остане terra incognita. И това е така, защото той бе непресъхващ извор на новини, открития, а неговите книги още с появата си на пазара вдигаха огромен шум.

Над 70 лета посвети журналистът на професията и не преставаше да пише. За дългите години отдаденост на журналистиката Кирил Янев успя да създаде един от най-богатите лични архиви. Този архив заемаше почти целия му дом. Стените там са в шкафове, пълни с архиви, подредени с аптекарска точност.

Но това не е всичко. Няколко работни места имаше Кирчо в дома си и около тях, освен пръснати негови книги, бяха натрупани папки с новите му разкрития, снимки, архивни материали - по земята, по столове, че дори и на кревата. Чакаха реда си, за да могат новите книги на автора да ни разкажат за неизвестни събития и имена от историята, за български поети или някой чужд герой, за срещите му със световноизвестни личности.

Кирил Янев никога не изневери на максимата „да мислим и усъвършенстваме нашата професия, като шанс на истината“. И това той го доказваше на практика. До последно работеше с хъс и енергия. И беше непресъхващ извор на новини и открития.

В едно от няколкото интервюта, които съм правила с Кирил Янев за сайта на СБЖ, той ми каза: „Сред медиите на първо място слагам вестникарството. Точно за него моят задочен наставник Йосиф Хербст казва: „Вестникарството вече се признава за наука, макар че всъщност то е изкуство”. Точно така. Но кажете, как се съчетава наука с изкуство?“ А Кирил наистина правеше от вестникарството не само наука и изкуство, а и школа за другите.

Кирил Янев е роден на 7 януари 1926 г. в Ахтопол в семейство на бежанци от Одринска Тракия. Бил е журналист във вестниците „Кооперативно село", „Отечествен фронт", зам.-главен редактор на „Труд”, един от създателите, а по-късно главен редактор на култовото списание „Отечество". Кирил Янев е един от създателите на в. „Поглед" - легендарното седмично издание на Съюза на българските журналисти. Работил е и в Комитета за телевизия и радио. Автор е на много художествено-документални книги като „Операция Пойнт Бленк – цел България”, „Голямото журналистическо жертвоприношение”, „Фюрерът умря в 3,30 часа". Написал е стотици журналистически и публицистични материали в медиите, сценарист е на много документални филми по БНТ.

Кирил Янев пое към вечността на 8 януари т. г., точно ден след като навърши 96 години...

Опелото и прощаването с големия български журналист Кирил Янев ще бъде на 13 януари 2022 г., четвъртък, от 15,30 часа в храма „Св. Седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!

Съюзът на българските журналисти и сайтът към него поднасяме нашите най-топли съболезнования към семейството и близките на Кирил Янев!  

Снимки на Иван Василев

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки