Начало
 
 

Ударът дори и по един журналист е удар по всички ни

10.01.2022 /08:57 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

Оптимистичните новогодишни пожелания отшумяха. И много журналисти по света и у нас отново се изправиха пред тежки предизвикателства, посегателства, натиск, рискове и заплахи – уви, всекидневие в журналистическата професия.

Тревога и възмущение будят съобщенията, че главния редактор на онлайн изданието BIRD Атанас Чобанов е „под непосредствена заплаха”, както самият той по думите му бил предупреден от официално лице от чуждо правителство.

Компетентните органи в страната ни са длъжни незабавно да реагират на такъв сигнал и да предприемат всички необходими мерки за сигурността на Атанас Чобанов, за гарантиране на правото му да върши без риск и натиск своята журналистическа работа, както и за изясняване на цялата истина и на виновниците за заплахата.

СБЖ винаги е поставял като водеща характеристика за спазването на свободата на словото именно гарантирането на правата на журналистите. Още през 2017 г. Съюзът ни внесе в тогавашното Народно събрание своите конкретни предложения за законодателни промени точно с такива акценти. Те не намериха отзвук у тогавашното парламентарно мнозинство и не стигнаха до пленарна зала, за разлика от други поправки в медийното законодателство.

Междувременно сменихме вече три парламента. Крайно време е сегашният състав на народните представители да вземе насериозно състоянието на медийната среда в България, условията, в които се упражнява журналистическия труд, и правата на журналистите. Без внасяне на правно-демократичен ред в тази сфера, и правото, и демокрацията остават куци.

Тъжен факт е, че и в световен мащаб журналистическата професия и правата на журналистите продължават да са в повишен риск, а реакциите на нарушенията често са изкривени през недопустими пристрастия.

Пресни примери в това отношение видяхме при драстичните погроми срещу медии и журналисти по време на размириците в Казахстан през последните дни. Липсваха остри реакции от международни институции, които при други случаи действат много по-натсъпателно и шумно.

Тази двойнсвеност и избирателност е не по-малко застрашаваща сигурността и правата на журналистите от самите посегателства срещу тях. Защото подменя принципността и демократичността със субективни критерии и демонстрира, че едни журналисти са „по-равни” от други. Този подход е редно да бъде отхвърлен решително от международната журналистическа солидарност, която не бива да допуска подобни деления. Ударът дори и по един от нас е удар по всички ни.

В същия контекст е и възмутителната разправа, която се разиграва срещу разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж. Тя е показна и цели сплашване на всички световни медии и журналистически общности, демонстрирайки какво чака всекиго, дръзнал да извади на показ военни престъпления на една световна свръхсила. Ето защо защитата на Асандж и борбата за неговото освобождаване са защита и борба за правото на съществуване на самата журналистика.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Сподели в
 

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022/15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022/12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022/16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022/09:30

Общото събрание на СБЖ ще се състои на 18 юни 2022 година от 10.00 часа в сградата на СБЖ, град София, ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 3.

15.04.2022/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки