НС ще проверява назначението на Кошлуков за шеф на БНТ

19.01.2022 /20:06 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

Председателят ѝ Тошко Йорданов (ИТН) даде да се разбере, че ще инициира проверка дали е спазена процедурата по назначението на Емил Кошлуков за директор на обществената телевезия.

Пред Mediapool депутатът от ИТН Ива Митева уточни, че Йорданов ще изпрати запитване до Съвета за електронни медии (СЕМ), за да се провери чисто документално дали е спазена процедурата по назначението му. Също така ще бъде изпратено запитване и до калифорнийския университет (Санта Барбара), за да се провери дали действително е завършил там специалност "Политически науки".

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа" на партия "Атака". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

СЕМ избра Кошлуков за директор на БНТ през 2019 г. Тригодишният му мандат изтича тази година.

През цялото време от 2017 г. насам нито СЕМ, нито друга институция в държавата се поинтересува дали шефът на телевизията, издържана с парите на данъкоплатците, е декларирал невярна информация за трудовия си стаж.

Парадокси

По време на заседанието на комисията по култура Александър Симов от БСП коментира, че през последните години в управлението на ГЕРБ са наблюдавани редица парадокси по отношение на медиите. Той даде пример със спирането на програмата на телевизиите, за да се излъчват предавани на живо във фейсбук изяви на бившия премиер Бойко Борисов.

Симов припомни и за безпрецедентното спиране на сигнала на БНР, което в официален доклад е обявено за "тишина в ефира". Това се случи в мандата на Светослав Костов като генерален директор на БНР. Общественото радио замлъкна за около 5 часа на 13 септември 2019 г., а първоначалните твърдения на ръководството на БНР бяха, че причината била "профилактика". Очевидната причина обаче беше свързана с напрежението, предизвикано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на сутрешния блок и съдебен репортер Силвия Великова. След като се разбра, че тя няма да е водещ на сутрешния блок, колегите ѝ масово са отказали да я заместят. Костов така и не можа да даде смислено обяснение защо сигналът на радиото е бил прекъснат и мандатът му бе прекратен в средата на октомври.

"Автоцензората е нечовешка в медиите. В момента, в който Борисов стана минисър-председател, започна да праща есемеси на журналистите", каза още Тошко Йорданов по време на заседанието. Ива Митева също посочи, че ЗРТ е много стар, от 1998 г.. В него още например фигурира Фонд "Радио и телевизия", който никога реално не е могъл да набере средства, каквато е била основната му задача.

Възмутеният Тома Биков отиде да пие вино

"Сменете СЕМ, сменете генералните директори на БНР и БНТ, сменете водещите, след като БНТ не постига резултати. Няма да ви преча да правите каквото и да било. В БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България. Това е единствената телевизия с културна програма, тя наскоро излъчи шедьоври от италианското кино от 60-те  и 70-те години. Внимавайте, да не се окаже, че сте си направили ваша телевизия и сте съсипали нещо, което не е толкова лошо", обърна се към управляващите Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

Той демонстративно напусна заседанието на комисията и обяви, че отива да пие вино.

ДПС пита за уволненията в "Дума"

Депутатът от ДПС Мукаддес Налбант пък заяви, че не трябва да има двоен аршин по отношение на медиите. Тя се обърна към Александър Симов от БСП и припомни, че миналата седмица от партийния в. "Дума" е била освободена журналистката Велиана Христова. Поводът за нейното отстраняване е протестно писмо на журналистите за натиск от БСП върху редакционната политика на вестника. Като синдикалист Велиана Христова е отнесла писмото на "Позитано" 20. Александър Симов отговори, че нито един материал на Христова не е свалян от страниците на "Дума".Той отбеляза, че журналистката е и в пенсионна възраст.

Тошко Йорданов намекна и за преструктуриране на СЕМ.

"Имаме график, в който трябва да изберем нови членове на СЕМ, но лично моето мнение е, че като цяло този орган трябва да се преструктурира и направо да се закрие, ако ще правим друг орган", каза той.

Комисията по култура ще провери и как работи Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Тошко Йорданов даде заявка, че собствеността на медиите трябва да е проследима, за да се стига до действителния собственик на капитала. В подадени сигнали до комисията обаче се твърди, че до регистъра на медийните собственици е достъпен само с електронен подпис. По този въпрос предстои и изслушване на министъра на културата.

Сподели в
 

На днешното си редовно заседание Съветът за електронни медии(СЕМ) ще обсъди процедура за нов избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

07.07.2022/09:59

Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да плати по 8000 лева обезщетение на журналистите Венелин Петков и Антон Хекимян за оклеветяването им в телевизионен ефир. Делото срещу лидера на НФСБ бе заведено в момент, в който той бе водеща фигура в управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

07.07.2022/08:19

След общо 119 номинации за журналисти, отразили през последната година теми, свързани с опазването на природата, 20 са избрани за финала на конкурса „Див кестен". Победителите ще бъдат определени на заключителната церемония на конкурса в защитена зона „Врачански Балкан" днес.

06.07.2022/16:38

Приключиха срещите между журналисти и ученици, организирани в рамките на инициативата „Журналисти в училище" към поименния Фонд „Валя Крушкина". Срещите се организират за девета година и целят да повишат медийната грамотност на младите хора у нас, като ги провокират да се включат в дискусии с изявни журналисти от български медии и да се запознаят от близо с професията „Журналист".

06.07.2022/14:29

Журналистът, писателят, ловецът и риболовецът Любо Николов представя новата си, шеста поред книга - „Зов за лов”, на 7 юли, четвъртък, от 18.00 ч. в Съюза на ловците и риболовците в Бългиря.

06.07.2022/10:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки