Максим Бехар: Политици и медии губят престиж заради социалните мрежи

22.01.2022 /12:34 | Източник: bloombergtv.bg/investor.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар

Всеки един от 4-те милиарда души по света, опериращи в социалните мрежи, са има за главен редактор на собствена медия, а всичките вкупом следят 24/7 политиците и нищо не им прощават, смята шефът на PR-компанията M3 Communications Group и бивш журналист Максим Бехар.

Трябва да има сливане между начина, по който бизнесът управлява своите корпорации и политиците, които имат лостове за взимане на важни решения, свързани с управлението на една цяла държава. Трябва да се вземе доброто от едното и от другото. Това каза Максим Бехар, основател и главен изпълнителен. директор на PR компанията M3 Communications Group и бивш журналист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria

"Бъдещето е в бизнес лидерите, ако те съумеят, заедно с политиците да изработят такава схема, че да управляват държавите по друг, по нов начин", изтъкна Бехар, цитиран от investor.bg.

За срива на доверието към политиците, особено по време на пандемията, гостът каза, че една от причините са социалните медии, които дават много по-ясна представа какво правят политиците и дали изпълняват своите обещания.

"Следят ги от сутрин до вечер и политиците вече не могат да обещават на едро неща, които не могат да изпълнят. Социалните медии дават възможност за този 24-часов, 7 дни в седмицата контрол. По този начин, благодарение на прозрачността на социалните медии, те лъсват - кой може и кой не може", коментира Бехар. "За голямо съжаление, политиката е направена така, че повечето от хората в нея са случайно попаднали там. Трябва да има хора на бизнеса, хора - романтици, хора, които умеят да водят - лидери. Не само в България (България е ужасен пример), но навсякъде има  случайни хора, които отиват в политиката. В бизнеса не може да има случайни хора. Ако случаен човек попадне там, той фалира", добавя гостът.

Той е убеден, че има начин потребителите на социалните медии да започнат да ги използват избирателно и когато видят, че има лъжа, ще започнат да я различават.

"Друго предимство на социалните медии, е, че са интерактивни и ако срещу теб има написана лъжа, можеш да се защитиш. "Те направиха света много по-прозрачен", добавя Бехар.

Според него бизнесът трябва да даде тон на политиците. „Аз споделям тази теза от години, че политиците взеха твърде много пространство за сметка на бизнеса в управлението на държавите и във взимането на решения", посочва Бехар,

По думите му бизнес лидерите не са месии, но те са тези, които могат бързо да променят правилата. „Политиците не могат. Там има правила, които важат от 17 век- избори, гласуване, демокрация, мнозинство. Тези правила естествено ще се сринат един ден“, каза Максим Бехар. "Политическата система не работи, но бизнесът може да променя своята позиция, правилата на играта, своите послания, съобразно времето", добавя той.

Коментирайки причините за спада на доверието в медиите, гостът сподели, че отново основната причина са социалните мрежи. "Много от хората под медии разбират и класическите, и социалните медии. Слагат ги под един общ знаменател. Да, разбира се, доверие в социалните медии няма да има, защото 4 млрд. души по света оперират в социалните мрежи. Големият проблем е, че всеки един от тези 4 млрд. души, смята че е главен редактор на своята медия. За това е логично да е ниско доверието към медиите", изтъква Бехар. "В социалните медии може да има фалшиви новини, омраза, различни послания, но в крайна сметка основната им роля е образователната. Ние научваме интересни новини, кой какво прави, какво му е настроението дори. Да, има хейт, има фалшиви новини, които се тиражират. Но когато си опитен, ти знаеш как да си провериш информацията. Не само професионалистите, но и обикновените хора ще стават все по опитни с това", категоричен е експертът.

Сподели в
 

В четвъртък следващата седмица Съветът за електронни медии(СЕМ) ще обяви кога ще започне процедурата за нов конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).Това каза в ефира на БНТ председателят на СЕМ Соня Момчилова.

01.07.2022/20:23

Освен в ефира на програма „Хоризонт“ Българското национално радио(БНР) ще предава на живо от Президентсвото и във всички останали платформи.

01.07.2022/15:31

Популярният журналист, който е и член на УС на СБЖ, отговори на многобройните въпроси на учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

01.07.2022/13:40

Едно от доказаните имена в спортната журналистика – Илия Илиев, е новото лице на bTV. Заедно с утвърдените водещи и репортери на медията, той ще се редува при представянето на най-интересните и актуалните събития в спортните емисии на bTV Новините.

01.07.2022/11:34

„Големият провал на Съвета за електронни медии(СЕМ) е, че не успя да събере кураж и да не допусне Емил Кошлуков (настоящ генерален директор на БНТ - б.р.) до конкурса. С това медийният регулатор щеше да даде знак, че става дума за нов състав на СЕМ. Четири от тях са сменени - две от президентската квота и две от новия парламент. Щеше да е знак, че тази нова власт излъчва нови хора с нов поглед".

30.06.2022/15:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки