PR агенция „Еделман”: 67% от хората по света смятат, че журналистите ги лъжат

22.01.2022 /17:03 | Автор : Айша Маджид | Източник: pressgazette.co.uk Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Това е увеличение с 8% спрямо последния доклад на компанията „Барометър на доверието” от 2021 г.

Според проучване, цитирано в новото издание на ежегодния доклад „Барометър на доверието” за 2022 г. на американската PR агенция „Еделман”, 67% от хората по света смятат, че журналистите съзнателно лъжат и подвеждат публиката, разпространявайки неща, които знаят, че са неверни или силно преувеличени. Това е увеличение с 8% спрямо предходния доклад от 2021 г. България не е включена в проучването, цитирано от pressgazette.co.uk.

В тазгодишния доклад е посочено още, че доверието в медиите е намаляло в целия свят, а същевременно тревогата от фалшивите новини е на най-високи нива за всички времена.

Доверието към медиите се снижава в 15 страни, като САЩ са сред тези, които отчитат най-голям спад. Само 39% от американците израдяват доверчивост към медиите - с шест пункта по-малко в сравнение с миналата година. При британците доверието към медиите обхваща 35%  - спад от два пункта.

Същевременно в някои авторитарни държави като Китай и Саудитска Арабия повече респонденти отговарят, че се доверяват на медиите.

В целия свят един от всеки двама души в момента се доверява на медиите, установи проучването след преглед на обратната връзка от повече от 36 000 души от 28 пазарни икономики в световен мащаб.

56 % от хората казват, че медиите са разделителна сила в обществото. Само според една трета (35%) медиите са допринесли обществата да станат по-сплотени.

Проверката на собствената медийна свобода на PressGazette, публикувал проучването, през 2021 г. разкри, че 70% от световното население живее на места с малка медийна свобода, което вероятно е допринесло за недоверието в пресата.

Докладът също така установява, че загрижеността за фалшивите новини - израз, който вероятно най-много се свързва с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е по-голяма от всякога. Над три четвърти (76%) от хората изразяват притеснение, че фалшивата информация и фалшивите новини могат да бъдат използвани като оръжие.

Загрижеността за фалшивите новини варира от 84% в Испания до 63% в Холандия. В Обединеното кралство две трети (65%) от хората се притесняват от дезинформация. Респондентите само в две държави казват, че са по-малко загрижени за фалшивите новини тази година – Франция и Австралия.

Що се отнася до видовете медийни източници, само 37% от хората казват, че се доверяват на социалните медии – спад от осем пункта.

Традиционните медии обаче също отбелязват значителна ерозия на доверието, като по-малко от шест на всеки десет (57%) души се доверяват на основни източници, което е спад от пет пункта спрямо миналата година.

Русия (39%), Япония (39%) и САЩ (43%) са сред страните, в които на традиционните медии се вярва най-малко.

Междувременно търсачките са отбелязали 59%, спад с три точки.

Единственият тип медии, за които се наблюдава малък ръст в доверието, са „собствените медии“ – т.е. собствените комуникационни канали на бизнеса. Но с оценка на доверие от 43% все още изостават далеч от традиционните медии.

„Еделман“ установява, че доверието в институциите, правителствата и медиите като цяло е намаляло, докато повече хора имат доверие в бизнеса и неправителствените организации.

Докладът разкрива „порочен кръг на недоверие, подхранван от правителството и медиите". И обобщава: „Този ​​порочен кръг от недоверие заплашва стабилността на обществото. Това е смъртоносна хватка, в която медиите преследват кликванията, а правителството преследва гласове, като едновременно подхранва цикъл от дезинформация и разделение и го използва за търговски и политически изгоди.“

Сподели в
 

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция блокира сайтовете на "Дойче веле" и на американското радио "Гласът на Америка", съобщи ДПА.

01.07.2022/11:17

Антонио де ла Крус, който е работил за вестник "Еспресо", често е разобличавал предполагаеми корупционни действия на политици в публикациите си в социалните мрежи. Той е 12-ият убит репортер в Мексико от началото на тази година.

01.07.2022/09:22

Известната германска журналистическа награда се поделя между репортера на сп. „Шпигел” Кристоф Ройтер и телевизия „Ост-Вест”.

01.07.2022/08:35

В Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад за състоянието на медиите в страната.

30.06.2022/18:55

Майката на двете деца на разобличителя от „Уикилийкс” Стела Морис, която се омъжи за него на 24 март т. г. в лондонския затвор „Белмарш”, разказа за състоянието му в интервю за подкаста „Базата”, воден от бившия испански вицепремиер и бивш лидер на партията „Подемос” Пабло Иглесиас в испанската медия „Публико”.

30.06.2022/13:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки