ЕФЖ е загрижена заради две дела срещу журналисти в Гърция

22.01.2022 /19:28 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Костас Ваксеванис

Заедно с група организации, отстояващи свободата на печата, ЕФЖ изисква гръцките власти да запичат правата на журналистите Костас Ваксеванис и Йоана Пападаку, призовани пред съда по повод репортажите им за голям корупционен скандал.

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) се присъединява към международните организации за свобода на медиите и свободата на изразяване, изразявайки загриженост относно повдигнати срещу двама разследващи журналисти в Гърция тежки наказателни обвинения, свързани с репортажите им за голям корупционен скандал. Организациите следят тези два съдебни случая с най-голямо внимание предвид очевидните опасения, които те повдигат по отношение на свободата на печата, пише на сайта на ЕФЖ. Отправя се изискване гръцките власти да дадат гаранции, че процесите ще са независими и свободни от политическа намеса.

На 19 януари Костас Ваксеванис, ветеран разследващ журналист и издател на вестник "Documento", свидетелства пред Специалния върховен съд по четири наказателни обвинения за заговор за злоупотреба с власт чрез репортажа на неговия вестник за фармацевтичния скандал "Новартис". Съгласно наказателния кодекс Ваксеванис е застрашен от пет години лишаване от свобода, ако бъде признат за виновен, с максимална присъда от 20 години. Неговият вестник определи наказателните обвинения като политически мотивирана атака, насочена към заглушаване на медиен критик, който разкри скандала.

Йоана Пападаку, бивша разследваща журналистка и телевизионна водеща, трябва да се яви пред съда на 25 януари по отделни, но сходни обвинения, че е част от престъпна организация, заговорничила да изфабрикува новинарски истории за случая "Новартис" и така наречената „Списък Лагард”, включително предполагаемото изнудване на бизнесмен чрез критично отразяване. Пападаку отхвърли случая като „явно нарушение на върховенството на закона“.

Гръцки евродепутат от управляващата партия и Бордът на директорите на Пангръцката федерация на съюза на журналистите (POESY – PFJU) изразиха загриженост относно съдебното преследване на журналистите. Нито един журналист все още не е официално обвинен. Призоваването на Ваксеванис и Пападаку да свидетелстват е част от по-широко парламентарно разследване на твърдения за политически заговор и злоупотреба с власт, включващи гръцкия съдия и политик Димитрис Папалелопулос, бивш заместник-министър в предишното правителство на "Сириза". Папалелопулос е обвинен в фалшиво уличаване на политически опоненти чрез фармацевтичния скандал "Новартис". Разследването, започнато от сегашното правителство на партия "Нова демокрация", от своя страна се сблъска с обвинения в политизиране.

Организациите, отстояващи свободата на пресата, следят отблизо двата съдебни случая. Наказателните обвинения срещу Костас Ваксеванис и Йоанна Пападаку са изключително тежки и носят тежки присъди лишаване от свобода. Естеството на обвиненията, връзката им с разследващи репортажи за корупция и потенциалното лишаване от свобода на двама журналисти в държава-членка на ЕС, пораждат основателни опасения относно свободата на печата и изискват най-голям контрол.

ЕФЖ посочва, че се очаква по-подробна информация от специалния следовател за особеностите на обвиненията срещу двамата журналисти. Това, което е абсолютно ясно, е, че съдебните органи, разглеждащи този въпрос, трябва да действат при пълно зачитане на стандартите за свобода на печата и функцията на разследващата журналистика в демократичните общества. Освен това, като се има предвид политизацията на по-широкия въпрос, от съществено значение е да има гаранции, за да се гарантира, че съдебните органи действат с пълна независимост.

ЕФЖ заявява, че ще продължи да следи отблизо и двата случая и е изпратила сигнали до Mapping Media Freedom (MMF) и платформата на Съвета на Европа за безопасност и защита на журналистите. През следващите седмици Бързият отговор на свободата на медиите (MFRR) трябва да публикува резултатите от неотдавнашна онлайн мисия за свобода на печата в Гърция.

Организациите, отстояващи тази свобода, вече са все по-загрижени заради предизвикателния климат, пред който е изправена независимата журналистика в страната, включително упражняващите натиск съдебни дела срещу журналисти. Гърция е твърдо в светлината на прожекторите по отношение на заплахите за свободата на медиите.

"Искрено се надяваме, че тези случаи няма да станат предмет на голямо международно безпокойство," подчертават следните подписали се организации: Европейска федерация на журналистите (EФЖ), Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF), "Неограничена медийна свобода" (FPU), Международнят институт за пресата (IPI), "Индексът на цензурата", OBC Transeuropa (OBCT), "Репортери без граници" (RSF), Фондация "Дафне Каруана Галиция".

Сподели в
 

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция блокира сайтовете на "Дойче веле" и на американското радио "Гласът на Америка", съобщи ДПА.

01.07.2022/11:17

Антонио де ла Крус, който е работил за вестник "Еспресо", често е разобличавал предполагаеми корупционни действия на политици в публикациите си в социалните мрежи. Той е 12-ият убит репортер в Мексико от началото на тази година.

01.07.2022/09:22

Известната германска журналистическа награда се поделя между репортера на сп. „Шпигел” Кристоф Ройтер и телевизия „Ост-Вест”.

01.07.2022/08:35

В Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад за състоянието на медиите в страната.

30.06.2022/18:55

Майката на двете деца на разобличителя от „Уикилийкс” Стела Морис, която се омъжи за него на 24 март т. г. в лондонския затвор „Белмарш”, разказа за състоянието му в интервю за подкаста „Базата”, воден от бившия испански вицепремиер и бивш лидер на партията „Подемос” Пабло Иглесиас в испанската медия „Публико”.

30.06.2022/13:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки