Начало
 
 

Биографичен епизод от края на миналия век. Без давност.

23.02.2022 /12:49 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Вероятно нещо съм загатнал за този биографичен епизод и в книгата си „Приятелски огън” , но сега тридесет години след него мисля , че нямат още давност щрихи и малки подробности от историята около него...

През 1992 година бях известно  време на работа в издателска  къща „Везни” към Българската  търговско- промишлена  палата. Беше  ме  поканил нейният управител, кандидататът на историческите науки доктор Никола Терзиев, изявен журналист и публицист, автор на няколко книги и множество сатирични  любопитни  „терзиади”, които чета в социалните  мрежи...

Трябваше доброволно да напусна Българската национална телевизия, защото нейният генерален директор Асен Агов беше дал ултиматум на няколко главни  редактори от миналото да напуснат медията, за да не ги  уволнява лично той  самият. И след журналиста Васил Марков бях вторият, който подаде молба за напускане...

А Никола Терзиев по същото време искрено настояваше да постъпя в издателската  къща към Палатата с думите: „Ти разбираш ли, че съм последният, който ще ти предлага работа в днешно време!?” И беше прав. Никой друг  след това не се яви добронамерено да стане жокер „Помощ от приятел” или „Обади се за  работа”.

После главоломно нещата се развиха енергично и конкретно. БТПП освободи Терзиев, а неговото място зае Атанас  Тасков, бивш колега  от телевизията . И пак  всичко беше твърде временно и несигурно...

Шефът на Търговската палата Божидар, забравил съм фамилното му  име, но почти няма и за какво да си го спомням, питаше непрекъснато Тасков още ли държи на длъжност „отговорен  редактор” в издателската  къща „оня, червения  поет”.

Вероятно не ми знаеше и името, а само беше предупреден, че имам определено  червено минало в биографията си, пиша  предимно леви социални  и политичеснки  творби и нося кръста си на бивш номенклатурен кадър... То  затова и бях напуснал телевизията, защото в нея  на главните редактори се назначаваха със съгласието и подкрепата на отдела „Средства  за масова информация”в ЦК на  БКП и лично  Стоян Михайлов беше  дал препоръка да работя в националната медия на  улица „Сан Стефано” 29. Такова  беше времето, няма защо да спестяваме истината...

Стана така, че в издателската къща дойде явно по роднинска линия нов началник, който продължи акцията по отстраняването ми. Не съм  запомнил името му , но беше  роднина на председателя  на Българската търговско промишлена  палата. И елегантно, без особени препятствия, се стигна и до моето уволнение...

Разказвам  го, защото е уникална причината, поради която намериха съответния член  от Кодекса за  моето освобождаване . Причината беше, че длъжността, която заемам в издателската  къща, е за „средно образование”, а аз имам „висше такова”. (!?)

Трудно си го обяснявам , но така ми го представиха тези, които го осъществиха... И естествено, преминах  временно в Бюрото по труда „Възраждане”, заради  което тогава  самоиронично  си направих и лична визитка: „Лозан  Такев – безработен”, с която вече търсех почти цяла година работа по специалността с висше  филологическо образование... Можете  да го приемете и като първата прохождаща бъдеща  лозанка, с каквито сетне напълних поне двайсетина сатирични  сборници...

Мисля, че за такъв биографичен епизод от миналото няма как да има давност, затова и го споделих отново след тридесет години. Години, в които периодът вече не беше престъпен, а аз днес вече  като десегодишен пенсионер съм претръпнал от спомена за него и е останала  само благодарността ми към Никола Терзиев, с когото имах  щастието преди половин  век да работяи  в Москва. И той беше последният човек в миналия век, който ми предложи работа по специалността по време на Прехода и избухналата набързо българска демокрация...

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки