Начало
 
 

Воистину воскресе...

26.04.2022 /15:08 | Автор : Лозан Такев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лозан Такев

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

В един  от великденските празнични дни на малкия екран гледах два големи концертни и телевизионни спектакли с авторите на текстове за незабравими песни Михаил Белчев и агент Иван Тенев.

И между заставките „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ” прозвучаха песни  от минали години. В юбилейния концерт на Михаил Белчев за  75-годишнината му и в юбилейния концерт на Иван Тенев за 70-годишнината му под надслова „45 години  златни  хитове” пяха искрено и празнично Кристина  Димитрова и Орлин Горанов, „Тоника СВ”, Веско  Маринов, Панайот Панайотов, Нели  Рангелова, Маргарита  Хранова, Искра Радева, Петя Боюклиева, Росица Кирилова, Йорданка  Христова, Асен  Масларски, дует „Шик”, групите „Сигнал”, „Спринт”, „Фактор”, „Трамвай номер  пет” и Петко Петков, Васил Петров, Мая Нешкова, Момчил Колев, ФСБ , „Щурците” и много  други.

Много от песните пяха или припяваха като бек вокали от публиката и присъстващите в голямата  зала на Националния  дворец на  културата... А преобладаващите заглавия и хитове бяха от  годините преди демокрацията и Прехода, преди още  да изпеем „Времето е наше” . И всички аплодираха горещо авторите Михаил Белчев и Иван Тенев.

Защото в началото беше  словото, а  с него  и словото, написано и по нотите и клавирите на известни композитори, създали  през миналите  години хитовете.

Звучаха  песни  на Мария Нейкова, Мария Ганева, Стефан Диомов, Кирил Икономов, Иван Пеев, Стефан Димитров, Хайгашот Агасян, Зорница Попова, Димитър Пенев и много  други. Песните връщаха щастливи  спомени, черните и  бели  спомени  на детството и черните  и бели спомени от календара  живот...

И се сетих как в края на миналия и началото на новия  век български  демократи внесоха и  гласуваха закон за престъпното социалистическо време, за  мракобесието в този период. И се опитаха да забранят всичко, което носеше  знака на соцвремето. Помня отлично и имената им – Мартин Димитров, който още е в българския  парламент, Петър Славов и  професор Вили  Филков...

 И си представих, ако чудесните текстописци и поети се бяха отказали от песните си, писани в онова същото „мрачно и непоносимо” време, какво щеше да звучи в залата и в домовете ни пред телевизорите през празничните  великденски дни? Защото повечето от хитовете бяха от годините преди 1989-та. „Златният Орфей” също беше тогава, а той присъстваше актуално и в сценариите на юбилейните концерти на Белчев и Тенев...

И за миг между телевизионните заставки „ХРИСТОС  ВОСРЕСЕ” премина като на забавен  каданс  пред очите и ушите  ми „Песента възкръсна! Во истину  воскресе! От онова  време”...

Песента върна не толкова носталгия, колкото истината за времето, в което бяха създавани тези хитове. И тях сега  ги пееха и певци от плаката на СДС до храм-паметника „Александър Невски” с логото „Времето  е наше”. Пееха ги и онези , които не застанаха  тогава за обща демократична снимка. Заедно  те сега  благодаряха  искрено на авторите на хитовете , които ги бяха направили известни или просто им бяха дали първия тласък в популярната естрадна и забавна кариера... За да празнуват след 33 години Преход и  демокрация своите „45  юбилейни хитове”, своите 60 , 70 и 75-годишни  юбилеи... Именно  с песните, създадени прес престъпното време...

Послепис:

А нали  си представяте, ако само прибавим към повода, поради  който написах  тези изречения, и златното  наследство на Емил Димитров и Лили Иванова, ако споменем не всички останали, а само, примерно, Недялко Йорданов, Павел  Матев, Валери Петров, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Миряна Башева, Петър  Анастасов, Маргарита Петкова, Александър Петров като великолепни и незабравими поети, чиито стихове имат и своите хитови и вечни песни...

 Ако прибавим не всички, а поне само няколко имена на композитори, оставили имената си от същите тези години, като Тончо  Русев, Митко Щерев, Найден Андреев, Георги Костов, Александър Йосифов, Вили Казасян и много  други, чиито хитове няма как да оставим в музея на социалистическото изкуство, защото още живеят в душите на хората... И още връщат светли и черно-бели чувства.

Не  може всичко да е само черно за миналото. Както е, примерно, в мислите на Александър Йорданов, Асен Агов, Иво Инджев, Георги  Марков, Спас  Гърневски, Бойко Борисов, Соломон  Паси, Илиян  Василев, Тома Биков и останалата  компания. Има и „бели” песни...

 

Сподели в
 

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022/15:08

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022/20:09

Свободата роди „Дума“, а свободата е състояние на духа и словото се ражда от сърцето. „Ако то спре да тупти, ако Духът залинее, никакви байпаси не могат да спасят и левия вестник, и самата БСП“. Казал го е Стефан Продев.

06.04.2022/12:55

Кой ли не нахлу къде ли не, а ненавистта и омразата нахлуха трайно в личните ни съкровени пространства.

17.03.2022/18:15

Всички, които поднасят новини, които пишат, които правят филми и коментират събитията, трябва да мислят и за близките си, за майките и бащите си, за децата си и да ги предпазват, да ги опазват, защото може би това са техните последните мигове на този бял свят, който политиците и държавниците не успяха да съхранят за мирно и спокойто съжителстване!

15.03.2022/17:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки