Начало
 
 

И журналисти участваха в шествието на „Безсмъртния полк” в София за Деня на победата

09.05.2022 /21:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Велислва Дърева и Велиана Христова, която е родственица на ген. Владимир Заимов. Снимка: Къдринка Къдринова

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

Традиционното шествие на „Безсмъртния полк” в памет на сражавалите се за разгрома на хитлерофшзма премина из центъра на София и на тазгодишния Ден на победата 9 май, когато се навършват 77 години от края на Втората световна война в Европа.

В шествието участваха и много журналисти, сред които Велислава Дърева, Велиана Христова, Любомир Коралов и много други. Там бе  председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, както и членът на УС на СБЖ Еми Мариянска.

Шествието се събра край Паметника на Незнайния воин, където участниците присъстваха на полагането на венци и цветя от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Държавният глава заяви пред медиите след церемонията: „Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, които с живота си допринесоха за Обединена Европа, в която живеем днес”.

Румен Радев отговори на журналистически въпроси от актуалната политика. Малко по-късно двамата с Илияна Йотова участваха пред президентството в церемония по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа, който също се отбелязва днес.

А шествието на „Безсмъртния полк” пое от Паметника на Незнайния воин покрай храм-паметника „Александър Невски”, покрй Народното събрание и Софийския университет към Паметника на Съветската армия, където се състоя митинг-концерт. По традиция много от участниците в шествието носеха портрети на свои близки и роднини, сражавали се срещу хитлерофашизма. 

Колежката Велиана Христова носеше портрет на ген. Владимир Заимов, чиято родственица е, и човек от множеството сърцато я насочи да се свърже с друга роднина на легендарня генерал, живуща в Бургас.

При навлизането на шествието на „Безсмъртния полк” в градинката пред Паметника на Съветската армия се видя, че на стъпалата на монумента е застанала група младежи в тъмни дрехи и със заплашителен вид, които държат разпънат транспарант с надпис „Не предавай Македония”. Имаше и многобройна полиция и жандармерия.

Организаторите на шествието на „Безсмъртния полк” се обърнаха към униформените с молба да отстранят групата с транспаранта, защото е очевидно, че участниците ѝ целят провокация. Отговорът на пазителите на реда бе, че няма причина да предприемат нищо, тъй като тови били просто граждани, изразяващи мнението си.

Последва реакция от страна на охраната на шествието на „Безсмъртния полк”. Тя със свои сили изтласка настрани групата от стълбите на монумента, която оказа съпротива и започна да скандира обидни лозунги срещу участниците в шествието. Групата остана встрани от паметника по време на целия последвал митинг-концерт и не спря със скандиранията си. Те ехтяха включително и по време на обявената минута мълчание в памет на падналите в борбата с хитлерофашизма.

Това не бе единствената враждебна проява срещу отбелязванто на Деня на победата у нас. Още призори на 9 май – по полицейска информация, около 5 ч. сутринта – с помощта на дрон бе напръскана с боя една от фигурите на върха на Паметника на Съветската армия. Получилите се петна върху фигурата на жена с дете в ръце са в синьо и жълто – цветовете на украинското знаме.

Слова по време на митинга край паметника произнесоха посланичката на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова и председателят на Българския антифашистки съюз Евгени Бели.

Казаното от Н. Пр. Елеонора Митрофанова бе преразказано из много български медии, макар и със своеволни интерпретации, като: „Митрофанова посочи, че руският език е дошъл от България, държавата на духа, както и от тук идва руското богослужение.” Всъщност посланичката каза: „Днес, като сме тук, на благословената българска земя, непристъпната държава на духа, както е казвал академик Дмитрий Лихачов, откъдето в Русия е дошла славянската писменост и славянското богослужение, ние отдаваме почит на партизани, герои-антифашисти, бойци на Първата българска армия под командването на генерал Владимир Стойчев, които заедно с бойците на Червената Армия освобождават България от нацизма. Вечна памет на героите”.

Посланик Митрофанова изтъкна колко свещен празник за всеки руски човек е Денята на победата. Тя обърна внимание на днешната „безпрецедентна по своя мащаб кампания по пренаписване на историята”, при която „агресорите и жертвите си разменят местата – и вече се оказва, че Съветският Съюз бил нападнал уж мирната и безобидна Германия”. Нейно Превъзходителство подчерта: „Виждаме, как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристката Германия – а това са  повече от 30 милиона души – е да не се допусне „втората вълна“ на „кафявата чума“. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години.”

Всички присъстващи, включително и многобройни чуждестранни дипломати и посланици, поднесоха цветя пред Паметника на Съветската армия. Там бяха посланиците на Беларус, Казахстан, Сърбия, Сирия, Палестина, Куба и др.

Имаше и много български политици и общественици. Сред тях бе председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски, председателят на партия „АБВ” Румен Петков, председателят на Градския съвет на Българския антифашистки съюз Борис Цветков, председателят на движение „Русофили” Николай Малинов, проф. Ваня Добрева, бившият лидер н БСП-София Калоян Паргов и др.

След официалната част на митинга имаше концерт със съветски песни от времето на Великата Отечествена война срещу хитлерофашизма.

. . .

Вечерта пак на 9 май из София премина и друго шествие, обявено „срещу рашизма” – организаторите му твърдят, че „фашизмът днес е в Русия на Путин”. Шествието тръгна от площад „Независимост” и стигна до посолството на Руската федерация на бул. „Драган Цанков”. На него се вяха много украински знамена, а част от участниците се бяха и облекли в неговите цветове. Беше напомнено, че днес се навършват 75 дни от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т. г.

Основните скандирани лозунги бяха „Не на рашизма” и „Слава на Украина”. Видя се и плакат на руски с цинично пожелание срещу някогашни съветски лидери и настоящия руски президент, но неудачният падеж му придаде обратен смисъл.

Пред сградата на БНР имаше скандирания „Волгин вън” и „Волгин в Москва” – в продължение на тезата, че изразяваните в предаването на журналиста Петър Волгин различни гледни точки по войната в Украйна били „кремълска пропаганда”.

Страстите се засилиха, когато шествието стигна до руското посолство, което бе строго охранявано от полиция и жандармерия. Циничните скандирания тук бяха персонално срещу Путин, а негов „окървавен” портрет бе прожектиран върху сградата на посолството, което освен това бе и осветено в цветовете на украинското знаме. В краката на полицейския кордон около посолството бяха хвърлени изцапани с червена боя детски играчки, както и бельо. Според съобщения на медиите в митинга пред посолството са се включили и руснаци, свързани с руския опозиционер Алексей Навални.

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки