Начало
 
 

Спортни звезди се струпаха в СБЖ, за да честитят на Михаил Делев юбилея

10.05.2022 /16:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 9 май Михаил Делев закръгли 80 г. и получи медала "Златно перо" от СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

Толкова много събрани накуп ярки звезди на български спорт, прославили родината ни по света, Клуб „Журналист” на СБЖ още не беше виждал. Мария Гигова, Нонка Матова, Асен Златев и още десетки спортни легенди дойдоха на 9 май т. г., за да изразят уважението си и да поздравят за 80-годишнината големия спортен журналист Михаил Делев. Който пък, в типичния си неуморен стил, беше подготвил за юбилея си и специален подарък. Не за себе си, а за своите приятели и герои спортисти, за зрителите, за читателите, за историята – представяне на второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава” с автори Михаил Делев и Асен Минчев.

Изданието, красноречиво наречено „Паметна книга” и обхващащо периода 1949-2021 г., е уникален колективен портрет на постиженията на забележителни български спортисти по европейски и световни първенства и по олимпиади. Но не само. Емоционалното публицистично перо на Михаил Делев  обрисува с всичките му светлосенки и противоречивия портрет на времето – родно и глобално, през което успяват да пробият и да огреят сърцата ни лъчите на българската спортна слава.

Впечатляваща с обема си (около 450 страници във формат А4), с огромното количество информация и с многобройните фотоилюстрации, книгата всъщност е „пораснала” от първото подобно издание, което Михаил Делев и Асен Минчев представят през 2018 г., включително и с версия на англйски. Новият том обаче не само включва допълнителна информация за още български спортни постижения, натрупани междувременно, не само съпровожда фактологията с контекст и аналитичен поглед, но е и стъпало към  „една книга без край, в която като в царствена огърлица са нанизани и ще се нанизват успехите на нашите спортисти,” както посочва Михаил Делев в предговора.

И тя наистина ще е „без край”. На представянето в Клуб „Журналист” авторът юбиляр обясни, че в края на годината съдържанието на книгата ще бъде качено в интернет и ще бъде всеобщо достъпно за всекиго, като постоянно ще се допълва във времето и от следващите поколения. Очевидно това за него е книгата и делото на живота му – да заложи този не просто трудоемък, но сърцат фундамет за живата исторя на българската спортна слава.

С типичния си журналистически импулс Михаил Делев не пропусна да подчертае в изказването си и колко го боли, когато вижда как от година на година политиката все по-грубо навлиза в спорта, който за него е „най-великото дело на човечеството”. И призова българските журналисти да надигнат глас против тази тенденция, да не премълчават, а да разкриват задкулисната употреба на натиск и влияние в полза на далечни от спорта цели.

Съавторът Асен Минчев, който е „батко” на Михаил Делев и го „води” с 4 години, изрази и своето удволетворение от включването си в работата над второто издание на „Българската спортна слава”, в което е включена и статистика за спечелените общо през години 6366 медала за България.

Впрочем, „Българската спортна слава”-2 е посветена на 70-годишнината от първия медал в българския спорт – той е от 1949 г.

Юбилеят на другия съавтор на книгата все пак доминираше на представянето ѝ в Клуб „Журналист”. Михаил Делев получи топли поздравления за 80-годишнината си и възхитени отзиви за книгата от всички, взели думата.

Председателката на СБЖ Снежана Тодорова нарече „Българската спортна слава” истинска енциклопедия на постиженията на родните спортисти. Тя предложи СБЖ да домакинства и на дискусии за ролята на съвременната българска спортна журналистика. А приятната изненада, която Снежана Тодорова поднесе на юбиляра, бе удостояването му с медал „Златно перо” – най-високата награда на СБЖ.

Докато отличието беше прикачвано към ревера му от председателката на СБЖ, с неизменното си чувство за хумор Михаил Делев се обърна към многобройните носители на европейски, световни и олимпийски медали в залата: „Е, най-после не само вие, ами и аз си имам медал!”

Рекордьорката по брой медали сред българските спортисти – 59, безпогршната в спортната стрелба Нонка Матова също поздрави юбиляра за всичко, което е направил през дългата си кариера в спортната журналистика, отразявайки успехите на нашите състезатели, подкрепяйки ги с човещината и професионализма си. „Няма да има велики спортисти, ако няма журналисти,” каза Нонка Матова.

Първенецът по брой медали сред мъжете – 45, щангистът Асен Златев, който също е автор на книги, на свой ред поздрави Михаил Делев за 80-годишнината му и за второто издание на „Българската спортна слава”. Шампионът подкрепи изцяло юбиляра в позицията му, че трябва да се възпре нахлуването на политиката в спорта. „Вместо, както е било навремето, да се спират войни, за да се провеждат олимпиади, сега спират спортисти от участие в олимпиади заради геополитически съперничества. Това е недопустимо,” бе категоричен Асен Златев.

Легендата на художествената гимнастика Мария Гигова нарече апостолски труд второто издание на „Българската спортна слава” и целия журналистически принос на Михаил Делев. Тя прпочете и специално поздравление до него по повод юбилея му от председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров изтъкна, че е трудно да се повярва в броя на навършваните от Михаил Делев години, защото на неизчерпаемата му енергия могат да завидят и много по-млади колеги. Той изрази и радостта си, че в съхраняващата толкова памет за поколенията „Българска спортна слава” е включена и главата „Ние, спортните журналисти”, написана и подписана персонално от Михаил Делев. Който чрез обширните си познания и лични спомени е отдал дължимото и на спортната журналистическа колегия.

Емоционално изказване направи и Никола Терзиев, някогашен зам.-главен редактор на в. „Народна младеж” – вестника, в който Михаил Делев се утвърждава навремето като спортен журналист. Също и „като честен публицист, а не просто запалянко”, както подчерта Никола Терзиев, добавяйки, че така и никога не е разбрал от кой отбор е Мишо – толкова коректен и почтен е бил винаги в работата си. Терзиев каза още, че би нарекъл „Българската спортна слава” не другояче, а Библия за успехите на българския спорт. И добави, че не познава друг български спортен журналист, заради когото да се съберат толкова големи български спортисти.

Празникът продължи с традиционното раздаване на автографи от автора юбиляр и почерпка. Край Михаил Делев бяха и красивата му съпруга, и децата, и внуците.

„Българската спортна слава”-2 се продава на символичната цена от 20 лв., която е несъизмерима с реалната стойност на луксозното и обемно издание. Но това е изборът на авторите, които не целят печалба, а само трудът им да достигне до колкото се може повече хора. Да пожелем успех на родолюбивия им труд!

Позволявам си на финала на този репортаж и аз в лично качество да отпрвя специални поздравления към Мишо Делев – наистина изключително интелгентен, почтен и тактичен колега, когото познавам от около 40 години.

Навремето работехме заедно в „Народна младеж” – той в спортния, аз в международния отдел, които бяха „братски” разположени по съседство и като редакционни стаи, и на общата ни трета страница във вестника. Ние, „международниците”, все се налагаше да „изяждаме” по някоя колонка от „спортистите”, когато БТА започваше да бълва „задължителни” речи от някой конгрес на КПСС и нямаше как да ги поберем, дори и съкртени, на нашите 5 колонки до техните 3.

Мишо беше единственият в спортния отдел, който при такава ситуация никога не вдигаше скандали заради падащите им материали. Беше наясно, че тогавашният ни 4-страничен вестник (голям формат) няма как да се разтегне. Даже винаги се интересуваше що за реч е дошла този път, че и даваше много професионални съвети как да се съкрати – а такова съкращаване в онези години беше ходене в минно поле...

Винаги усмихнат, спокоен, с фантастично чувство за хумор, галантен към колежките, човечен – и отличен журналист. Изобщо не се е променил и до днес. Да е жив и здрав! И цялото ми възхищение за наистина изключителния труд, положен от него и Асен за „Българската спортна слава”-2. На добър час за книгата и на многая лета за авторите!

 

ЗА АВТОРИТЕ

Михаил Делев е роден в София н 9 май 1942 г. Завършва слвянска филология и педагогическа психология в СУ „Св. Кл. Охридски”.

В журналистиката влиза през 1972 г. като сътрудник на спортната редакция на в. „Труд”. От 1973 до 1990 г. работи като редактор в „Народна младеж”, а след това в „Свободен народ”. Бил е също зав.-отдел във „Вечерни новини”, главен редактор на „Меридиан спринт”, „Спорт тото” и „Спорт експрес”, пресаташе на ФК „Славия” и на БФС, зав.-отдел „Информация” в Министерството на младежта и спорта.

Дългогодишен генерален секретар на Българската асоциация на спортните журналисти. През 2012 г. става учредител на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа, която и оглавява от 2012-та до 2018-та.

През 2017 г. е удостоен с кристалния приз на АИПС (Международна асоциация на спортната преса) за цялостен принос в спортната журналистика.

Автор е на книгите „Дали видах Америка” (1986), „Премълчаните истини” (2017), двутомен алманах за бокса „Рингът на бедните момчета” (2010), двутомен алманах за баскетбола „Играта на личностите” (2014), Паметна книга „Българска спортна слава”, първо издание (2018) и второ издание (2022).

Асен Минчев е роден през 1938 г. в Шумен, а през 1943 г. семейството се мести в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски”.

От 1959 г. е хоноруван сътрудник на Спортната редакция в БНР, а от 1967 г. започва щатна работа в редакция „Информация” в програма „Хоризонт” на БНР. Две години по-късно става редактор в Спортна редакция. От мястото на събитието отразява 12 световни и 16 европейски първенства по ски, волейбол и плуване, 4 зимни и летни универсиади, 11 зимни и летни олимпийски игри.эЕдин от водещите е на предаването „Спорт и музика”, сред чиито създатели е.

След промените прз 1989 г. е избран в новото ръководство на тогавашната Секция на спортните журналисит. Преподава спортна журналистика в елетронни медии във Факултета по журналистика в СУ и в НСА (2006-2008). Индивидуален член на БОК (1986-2008). От 2000 до 2006 г. е спортен редактор в Радио Франс Ентернасионал-България, а след това преминава на свободна практика. Продължава да публикува статии в периодичния печат.

Автор е на 10 книги със спортна тематика, сред които „Легенди на българския спорт” в три части (2006, 2007, 2009), „Спортът – постижения, скандали, тайни” (2011), Паметна книга „Българска спортна слава”, първо издание (2018) и второ издание (2022).

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки