Изложба в Благоевгпрад припомня фотографиите на Емил Михайлов

13.05.2022 /16:04 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Михайлов

Паметна изложба с фотографии на дългогодишния кореспондент на Българска телеграфна агенция Емил Михайлов ще бъде открита тази вечер във фоайето на община Благоевград.

Изложбата включва 35 снимки – малка част от огромния архив фотографии, направени от него през дългогодишната му дейност, каза за БТА София Гълъбова – журналист и председател на Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в Благоевград. 

Изложбата беше показана за пръв път преди две години и интересът беше огромен, не само от нас, колегите, но и от цялата общественост на Благоевград, сподели София Гълъбова. Изложбата тогава е наречена „С усмивка и фотоапарат. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов“, защото фотоапаратът беше неизменна част от дейността на Емил, допълни тя. 

„А усмивката беше емблематична за него. Всички го наричахме „бате Емо“. С това прозвище той беше известен в журналистическата гилдия и с него изразявахме нашия респект към професионалните му умения, но и нашата близост, защото чрез тази усмивка той ни допускаше в неговия свят.“, разказа София Гълъбова.

Този негов свят се характеризираше с житейска философия на огромна доброта, която се вижда и във фотографиите, създадени от него и част от които ще бъдат показани тази вечер в Благоевград. В тях се виждат лицата на обикновени хора, на известни личности, лица на политици, красиви природни картини, запечатани по негов особен начин. 

„В тях откриваме неговото огромното желание да запечата мига и като че ли с този миг се е старал да засили още повече силата на своето слово, което беше като образец за всички нас“, посочи председателят на регионалното дружество на СБЖ. 

Първото издание на изложбата става факт благодарение на много хора, които искат да сбъднат мечтата на Емил Михайлов да подреди своя самостоятелна фотоизложба. Организатори са Регионалното дружество на СБЖ, с помощта на преподавателя в Югозападния университет „Неофит Рилски“ д-р Крум Иванов и старши инспекторът на Регионалния център на СЕМ в Благоевград Иво Михайлов, които в огромния архив на Емил Михайлов, предоставен от семейството му, избират снимките, които най-пълно да покажат личността и професионализма на „бате Емо“. Идея за изложбата дава дългогодишният му колега от Регионалния телевизионен център в Благоевград и приятел Николай Янев. 

„Изложбата се реализира през 2020 г. с огромната помощ на Росен Баненски – бивш директор на Национален парк „Пирин“ и на г-н Максим Минев, който тогава беше генерален директор на Българска телеграфна агенция“, посочи София Гълъбова. 

Приятели и колеги изпълниха преди две години арт салона на Радио-телевизионния център в Благоевград, където беше първото представяне на изложбата. Събитието беше уважено от тогавашния генерален директор на БТА Максим Минчев, директорът на дирекция "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов, директорите на Регионалния телевизионен център Валери Яков и на БНР - Радио Благоевград Елисавета Каменичка, представители на десетки институции в града, журналисти, приятели на Емил Михайлов.

Тогава бе обявено, че фотографиите ще обиколят Пиринския край така, както Емил Михайлов отразяваше събитията и запечатваше със снимки хора, природа и събития. Пандемията, започнала два месеца по-късно, осуети идеята на регионалното дружество на СБЖ изложбата да бъде пътуваща. Тази идея, обаче, отново е на път да се реализира с второто показване на фотографиите на Емил Михайлов. Изложбата ще бъде открита тази вечер от 17 часа във фоайето на община Благоевград, а през следващите месеци ще бъде показана в новия пресклуб на БТА в областния център, в посетителския център на НП „Пирин“ в Банско и в други градове в областта.

Сподели в
 

В четвъртък следващата седмица Съветът за електронни медии(СЕМ) ще обяви кога ще започне процедурата за нов конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).Това каза в ефира на БНТ председателят на СЕМ Соня Момчилова.

01.07.2022/20:23

Освен в ефира на програма „Хоризонт“ Българското национално радио(БНР) ще предава на живо от Президентсвото и във всички останали платформи.

01.07.2022/15:31

Популярният журналист, който е и член на УС на СБЖ, отговори на многобройните въпроси на учениците от ПГТ “Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

01.07.2022/13:40

Едно от доказаните имена в спортната журналистика – Илия Илиев, е новото лице на bTV. Заедно с утвърдените водещи и репортери на медията, той ще се редува при представянето на най-интересните и актуалните събития в спортните емисии на bTV Новините.

01.07.2022/11:34

„Големият провал на Съвета за електронни медии(СЕМ) е, че не успя да събере кураж и да не допусне Емил Кошлуков (настоящ генерален директор на БНТ - б.р.) до конкурса. С това медийният регулатор щеше да даде знак, че става дума за нов състав на СЕМ. Четири от тях са сменени - две от президентската квота и две от новия парламент. Щеше да е знак, че тази нова власт излъчва нови хора с нов поглед".

30.06.2022/15:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки