Начало
 
 

Фотоизложба опонира на статуя пред паметника на Съветската армия

13.05.2022 /19:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от мобилната фотоизложба "Говорят жертви на украинския фашидъм"

Под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм” младежи разпънаха снимки на стъпалата на паметника на Съветската армия, докато в другия край на алеята пред него снощи бе инсталирана преекспонираната в последните дни скулптура на Неделчо Костадинов „Викът на украинската майка”. Днес Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли са прибрали статуята, „за да не бъде повредена”. Оказа се, че тя е създадена още преди 2 г., а не сега, заради войната, както бяха обявили.

Всички телевизии предадоха снощи репортажи за инсталирането на скулптурата „Викът на украинската майка” в края на алеята пред паметника на Съветската армия в София. Но никоя не съобщи, че по същото време на стъпалата на паметника имаше и опонираща проява – там група младежи разгърнаха снимки на убити и ранени хора в Донбас от последните 8 години под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Сюжетът около „Викът на украинската майка” е по своему колоритен и си заслужава първо да проследим него. Събитието с инсталирането на статуята бе отдавна анонсирано като идея на сценариста Христо Илиев-Чарли, подкрепен от режисьора Джеки Стоев. Автор на 90-сантиметровата статуя е скулпторът Неделчо Костадинов.

Триото предварително бе съобщило, че творбата е създадена само за два дни, веднага след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари т. г. И че сега поставянето на малката скулптура срещу внушителния паметник щяло да символизира възмущението от „агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне в избиване на хора”.

Хепънингът по инсталирането на статуята на 12 май вечерта протече при скромна публика и с изявления на тримата инициатори плюс Иво Инджев, Михаил Неделчев и Георги Лозанов, както и с песенно включване от Васко Кръпката. Имаше засилена полицейска охрана.

По твърдения на присъствали, само два часа по-късно организаторите са си прибрали скулптурата. Днес това беше съобщено и в медиите, като се посочва и мотивът – „за да не бъде повредена”.

Не е ясно от кого се притесняват да не бъде повредена – дали от хора с различно мнение по цялата украинска криза, или от хора, подкрепящи Киев, но недоволни от естетическите качества на творбата.

Още дни преди инсталирането ѝ социалните мрежи се изпълниха с остри критики за нейния отблъскващ вид (бе наричана „зомби”), като дори имаше и подозрения, че инициаторите така всъщност се подиграват на украинските майки.

А днес вече масово се тиражира и друг изплувал факт – същата скулптура стои на профила на автора Неделчо Костадинов във Фейсбук още от 2019 г. Тоест – направена е още преди две години, а не като спонтанен отклик срещу сегашната война, както бе съобщено... Което доста спихва патоса, с който бе поднесена инициативата пред публиката.

Нека погледнем и към другата вчерашна проява, пренебрегната от медиите – опониращата на хепънинга със спорната скулптура мобилна фотоизложба „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Инициативата за нея е на движение „23 септември” и на Любомир Данков – автор на документалния филм „Децата на Донбас” (2019), както и на много от снимките, включени в тази фотоизложба и представящи всъщност героите от филма.

Участниците в проявата са искали да покажат фотосите край скулптурата „Викът на украинската майка”, но полицията не им е разрешила и ги е изпратила да осъществят проявата си по-далеч – на стъпалата на паметника на Съветската армия. Именно там в крайна сметка са разпънати фотографиите, много от тях на самоделни картонени подложки. Обективът е запечатил конкретни хора от Донбас, с имена и местоживеене, с трагични истории – убити членове на семействата, осакатени деца...

Един от фотосите е посветен на Руслан Коцаба, журналист от Западна Украйна, който от 524 дни е в затвора – защото се обявил против насилствената мобилизация за „антитерористичната операция” на Киев в Донбас.

Друг фотос включва плакати за два независими документални филма, за които телевизиите у нас остават затворени – споменатия „Децата на Донбас” на Любомир Данков и направения две години по-рано „Донбаска пролет”. Отдолу има и надпис: „Медиите позорно мълчат за войната 2014-2021 г.”

От участниците в тази мобилна фотоизложба се разбра и нещо актуално, което не е съобщавано от никоя медия. А именно – призори на 12 май група лица са подпалили с горелка всички венци и цветя, които още са стояли край паметника на Съветската армия след поднасянето им на 9 май в чест на Деня на победата над хитлерофашизма. Всичко е изгоряло, а монументът е бил опушен. По-късно е бил почистен.

Ето какво сподели за сайта на СБЖ авторът на „Децата на Донбас” Любомир Данков, интервю с когото публикувахме наскоро: „Нещата, които спомогнаха за войната в Украйна бяха медиите, които разпространяваха агресия и омраза, и неадекватната намеса на органите, които допуснаха закононарушения и сблъсъци между протести и контра-протести. Засега полицията се държи адекватно. Ако и медиите започнат да го правят, ще ни се размине украиницзацията.”

Свързани:

Авторът на "Децата на Донбас": Нямаше да има война, ако нямаше осем години премълчаване

Дата: 18.04.2022

Сподели в
 

Радиожурналист Радослав Чичев ще е водещ на литературен маршрут из квартал „Лозенец“. Събитието ще се състои на 6 юли (сряда) и ще започне от парка на „Славейковите дъбове“(бул. „Св. Наум" 41), съобщават организаторите.

05.07.2022/21:39

Картина на 17-годишна българка Валентина Асенова ще краси стените на Капитолия, съобщават за БТА от BG VOICE. Платното със заглавие „Nature Mort“ е рисувано с въглен и носи енергията на древната римска история. То ще бъде изложено в Конгреса в САЩ за цяла година, а ученичката е поканена на официален прием в столицата Вашингтон.

05.07.2022/18:18

Оперната прима Александрина Пендачанска гостува в Плевен с концерта „Това съм аз”. Музикалното събитие е тази вечер от 19 часа, в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”.

04.07.2022/17:34

В рамките на тазгодишното издание на Summer fest бе организиран и Денят на Азия под мотото „Съкровища на Изтока“. Пред присъстващите и при небивал интерес, посолството на Монголия организира представянето на шестото издание на книгата „Тайната история на монголите“ в превод от старомонголски, студия и бележки на проф. Александър Федотов.

03.07.2022/23:36

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена „В пукнатините на канона".

03.07.2022/16:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки