Израел би с палки носещите ковчега на убитата журналистка Ширин Абу Акле

14.05.2022 /14:57 | Източник: Twitter/Europa Press/ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момент от сблъсъка, когато боят с палки на израелските сили събаря част от носещите ковчега на Ширин Абу Акле

Дори и погребението в Източен Ерусалим на застреляната в лицето от израелски военни палестинска журналистка и известна репортерка на „Ал Джзира” Ширин Абу Акле бе белязано с израелско насилие. Въпреки забраната огромното множество, изпратило жертвата в последния ѝ път, скандираше лозунги в нейна памет и развяваше палестински знамена.

Продължава да расте напрежението около убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Акле, работила за катарската телевизия „Ал Джазира”. Тя получи куршум в лицето на 11 май, докато отразяваше изрелска операция срещу палестинския бежански лагер Дженин на Западния бряг на р. Йордан.

Според свидетели на трагедият изстрелът е дошъл от израелски снайперист. Абу Акле е била в бронежилетка с надпис „Преса” и с каска. Куршумът я е уцелил в челото на милиметър под ръба на каската.

Гибелта ѝ предизвика силно възмущение сред плестинците и сред международната общност. Международната федерация на журналистите и „Репортери без граници” изискаха спешно разследване на убийството и наказание за виновния. Остри реакции се чуха и от Бпюксел и Вашингтон. Ширин Абу Акле е имала и американско гражданство по линия на роднини на майка си, живущи в САЩ.

Дори погребението ѝ на 13 май обаче бе белязано от израелско насилие. Още при изнасянето на ковчега ѝ от френската болница „Сен Луи” в Източен Йерусалим, където бе констатирана смъртта ѝ след прострлването, носещите и съпровождащите ковчега бях безмилостно атакувани и бити с палки от израелските сили.

При атаката, заснета и излъчена пряко от „Ал Джазира” (кадрите са качени и в Туитър), част от хората са съборени на земята и ковчегът почти пада, като веднага е подхванат и отново вдигнат от други. Чува се как зад кадър коментиращият шокирано се изумява от това израелско посегателство дори срещу мъртвата Ширин Абу Акле.

Формалният повод за израелските действия е, че имало забрана ковчегът да се носи на ръце, трябвало да се натовари на катафалка. След репресията това изискване в крайна сметка е изпълнено и така ковчегът е откаран за опело в гръко-католическата църква на Йерусалим. Абу Акле е била християнка.

След опелото огромно множество изпрати журналистката в последния ѝ път до гробището, където са погребани и родителите ѝ. Въпреки израелската забрана, хората вяха палестински знамена, скандираха лозунги в памет на Ширин и пяха песни.

 

Свързани:

ЕС и САЩ искат независимо разследване за убийството на Ширин Абу Акле

Дата: 12.05.2022

Журналистка от "Ал Джазира" убита на Западния бряг

Дата: 11.05.2022

 

Сподели в
 

Онлайн изданието V1.ru заяви, че в редакцията му, както и в полицията, ФСС, и незнайно защо и в Комитета по жилищно-комунални услуги и горивно-енергиен комплекс на администрацията на Волгоградска област, са получили анонимни сигнали за предстоящо покушение срещу телевизионната водеща на предаването „60 минути“ по РТР "Планета" Олга Скабеева.

25.06.2022/22:31

Американски журналисти, които отразяват тазгодишния форум на Г-7, на който домакин е Германия, са базирани на около 7,5 километра от мястото на събитието, в луксозен хотел от другата страна на границата, на австрийска територия, предаде ДПА.

25.06.2022/19:52

Палестинската журналистка Ширийн Абу Акле от телевизия „Ал Джазира" е убита от израелски сили при изпълняване на служебните си задължения. Това обяви говорител на Върховния комисариат за човешките права на ООН на брифинг в Женева, предаде „Ройтерс".

25.06.2022/11:04

Европейският конгрес на издателите на медии във Виена разкри стряскаща картина за близкото бъдеще на печатните медии в Европа и в частност в Германия. Всяко трето заглавие на германския пазар е застрашено от спиране, пише сайтът newsroom.de.

23.06.2022/17:22

Украинските журналисти Мстислав Чернов и Евгений Малолетка получиха наградата „Свобода на словото“ от Дойче веле (ДВ) за репортажите от Украйна. Това стана по време на Световния медиен форум в Бон.

23.06.2022/10:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки