Рекорд на нападения над журналисти регистрира годишен доклад за Черна гора

14.05.2022 /16:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Архив

През 2021 г. година са регистрирани 28 нападения срещу журналисти в Черна гора, което е рекорд от 2016 г. Миналата година Черна гора не постигна напредък в разрешаването на случаи на нападения срещу журналисти, каза директорът на Медийния съюз (SMCG) Мариана Камович Величкович, цитирана от агенция МИНА.

Данните са част от изследването „Показатели за нивото на медийните свободи и сигурността на журналистите през 2021 г.”. Същото изследване е проведено в Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония и Хърватия от партньорски организации от региона, които работят в мрежа.

Мариана Величкович каза, че промените на политическата сцена са рефлектирали и върху медиите. „Засили се влиянието на медиите от Сърбия, в смисъл че няколко важни медийни къщи смениха собствениците, а някои са в преговори с бизнесмени от Сърбия“, посочи Камович Величкович.

Тя смята, че когато тези преговори приключат, всички водещи медии в страната ще бъдат собственост на хора и компании от Сърбия, изключение ще са само обществените.

Прилагането на изменения Закон за медиите е започнало миналата година, но според тълкуванията на ресорното министерство той не засяга обявяването на данни за размера на рекламата в медиите. „Не е установена прозрачност в рекламата и няма видим напредък по отношение на отговорното харчене на парите на държавните органи за реклама“, каза Камович Величкович.

Тя добави, че за да се компенсират последствията от пандемията върху сектора, държавата е помогнала на най-големите медии няколко пъти през миналата година. Тя посочи данни, че медиите са реализирали обща печалба от близо 2,7 млн. евро през 2020 г.

„По данни на Приходната и митническа администрация общите приходи са близо 41,8 млн. евро, а разходите са почти 39,1 млн. евро, като в тях са работили 1806 души“, каза Камович Величкович и допълни, че това е увеличение с 400 служители. Над 200 медии работят на малкия черногорски пазар и повечето от тях са портали, информира още БТА.

Докладът показва, че медийният сектор е нерегулиран и се сблъсква с общи проблеми. Едва всеки четвърти журналист получава нетна заплата между 500 и 600 евро. Авторите на изследването изтъкват, че е “съкрушително, че 44 процента от анкетираните освен с журналистика се занимават и с друга платена работа”.

„Нашето изследване показа, че журналистите не получават заплащане за работа през празниците, за извънреден труд и често получават почивен ден вместо обезщетение, а всяка редакция има списък с желани събеседници и теми, по които не се пише.” Това бяха част от обявените публично констатации на изследването, проведено в Черна гора.

Като изход бе посочено спешното приемане на новия Закон за електронните медии, за да се подобрят финансовата стабилност и редакционната независимост на местните обществени медии.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция блокира сайтовете на "Дойче веле" и на американското радио "Гласът на Америка", съобщи ДПА.

01.07.2022/11:17

Антонио де ла Крус, който е работил за вестник "Еспресо", често е разобличавал предполагаеми корупционни действия на политици в публикациите си в социалните мрежи. Той е 12-ият убит репортер в Мексико от началото на тази година.

01.07.2022/09:22

Известната германска журналистическа награда се поделя между репортера на сп. „Шпигел” Кристоф Ройтер и телевизия „Ост-Вест”.

01.07.2022/08:35

В Съединените щати всяка седмица продължават да изчезват по две вестникарски издания, предаде Асошиейтед прес, цитирайки доклад за състоянието на медиите в страната.

30.06.2022/18:55

Майката на двете деца на разобличителя от „Уикилийкс” Стела Морис, която се омъжи за него на 24 март т. г. в лондонския затвор „Белмарш”, разказа за състоянието му в интервю за подкаста „Базата”, воден от бившия испански вицепремиер и бивш лидер на партията „Подемос” Пабло Иглесиас в испанската медия „Публико”.

30.06.2022/13:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки