Журналистиката е бързина и морал

15.06.2010 /14:47 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


120 години ПЛЕВЕНСКИ ПЕЧАТ

Бързината е отличителна черта на днешната журналистика. Като дългогодишен кореспондент имам страховете, че днес бързото информиранена хората за събитията, вече става с опасно за здравето шеметно темпо. За здравето както на репортера, така и на публиката.

От една страна, бързината е предпоставака за по-добрата информираност на всеки от нас, но, от друга – самоцелната бързина се превръща понякога в дълбоко неморален акт.  Още си спомням случай, когато репортер от една телевизия беше горд, че е съобщил в новините името на загинал при инцидент преди близките му да са уведомени за случая. Те научили от телевизията за трагедията. Децата на мъртвия, неговата жена и майка му щели да припаднат пред екрана. Мисля си, че е по-здравословно бързината в нашата професия да бъде в съзвучие с моралните и етични норми на обществото. В своята практика винаги съм работил с разбирането, че бързината трябва да е съчетана и с голяма прецизност при поднасяне на фактите. Това е едно от основополагащите правила на всяка уважаваща себе си медия. Много са примерите за жалост, когато става ясно, че една набързо написана и разпространена информация е неточна и подвеждаща публиката.

Винаги съм вярвал, че нивото на журналистиката има голямо значение за развитието на даден регион, че местните и регионални новини рисуват пъстрата картина на живота в страната ни. Защото България не е само София или Варна с морето. Като журналист винаги съм се стремял да допринасям с написаното от мен за добрия имидж и на родния край. Защото да се намери, разработи и пласира на информационния пазар Добрата новина от Плевен, винаги е било по-голямото предизвикателство за мен в професията, отколкото да напиша нещо негативно, което ще се „похарчи” по-лесно.

Миналата година например Националният стратегически институт съобщи, че регион Плевен е районът, в който е регистриран най-голям ръст на раждаемостта за една година. Факт, който бе отминат като че ли едва забелязано.  А това за мен бе наистина радостна новина. Достоверният факт ми даде основание да вярвам, че това е поредното доказателство, че хората от нашия край, въпреки кризата, са жилави и ще оцелеят. Че градът ни се развива и се справя с превратностите на времето, въпреки всичко. Бях обнадежден и използвах този статистически факт в разработването на теми и материали за Плевен и региона, за да подкрепя убеждението си, че нашият край има бъдеще.
През годините се убедих, че добрата журналистика изисква от репортера и дълбочина на мисленето. Когато разпитваме своите събеседници, със сигурност достигаме до същността на техните послания, ако сме подготвени преди това по темата. За съжаление често се случва да чета извадени пред скоба факти от интервюто, които не съдържат главното от изявленията на експерта. Чудя се как някои „колеги” са се научили умело да манипулират и префасонират казаното така, че и събеседникът, от когото е взето интервюто, не може да си познае мислите. Свидетели сме в практиката, че дори само едно манипулативно измислено заглавие променя основната тема в изявлението. Аз не споделям този подход. Винаги съм работил с убеждението, че журналистиката трябва да се стреми да бъде в служба на Истината. И на Позитивното в живота.

Днешната бързина в журналистиката е рожба на глобалната мрежа - интернет. За съжаление същата тази мрежа даде възможност да се роди нов вид „журналистика”, която бих нарекъл паразитна. Има хора, които си седят зад компютъра, не ходят по събития, не търсят личности. Те ги „намират” в мрежата, преписват информации на свои колеги, поставят името си под тях, без  да променят дори запетая в оригинала. Този вид журналистика обезценява труда на онзи репортер, който е подреждал пъзела на информацията от мястото на събитието. Паразитната журналистика е вредна за обществото, защото разпространява факти от мрежата, които лично не са проверени от „автора”.
Ялението не е само плевенско или национално. Научих, че дори световни информационни агенции днес регистрират загуби от подобен вид журналистика. Дано бъдещето ни избави от тази язва в нашия бранш. Може би професионалните организации, каквато е Съюзът на българските журналисти, ще намерят начини да помогнат за това.

В годините, в които се занимавам с писане научих, че сериозната журналистика е бързина, съчетана с отговорността на репортера. Неслучайно за нас казват, че сме четвъртата власт в обществото. Но нашето общество сега е болно. В годините на преход всички власти имат кусури. Такива имаме и ние – репортерите, дописниците, редакторите, кореспондентите. Просто защото сме част от това общество. Аз обаче винаги съм бил оптимист. Мисля, че ако човек работи с цялото си старание нашата професия, в интерес на хората, на своя град, ще успее да остави следа в живота и в добрата журналистика.
Нека ни е честит юбилеят на плевенския печат! Сигурен съм, че утре той ще бъде по-добър от днес.
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки