Велопоход, организиран от Клуба на младия журналист

16.07.2010 /12:35 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ организира велошествие до Банкя, под патронажа на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Националното представителство на студентските съвети.

Близо 300 студенти от различни висши училища, се събраха в събота (10 юли) сутринта до фонтана пред Археологическия музей в София, за да закрият официално академичната учебна година.

 
Студентите отново решиха на колела да кажат “сбогом ”, на тежките изпити и да закрият учебната годината. Бъдещите специалисти в различни сфери правят това вече осем лета. Възсядат велосипедите и въртят педали до град Банкя и обратно.
 
Идеята се „ражда” от студенти на Нов български университет, които преди близо 10 години я предлагат на тогавашният си ректор – Сергей Игнатов. Той не само, че се подчинява на самоуправленското студентско хрумване, но сам се качва на колелото и тръгва с тях, с жълтата си фланелка.
 
И сега Сергей Игнатов бе с колелото си при нас студентите, макар че вече не е ректор на един университет, а министър на образованието на всички. И пак с неизменната си жълта фланелка. Този път обаче, той беше решил да покани и колеги от правителството. Още двама министри с колела дойдоха да участват на събитието - Трайчо Трайков и Томислав Дончев. Там беше и главният архитект на София Петър Диков, който също кара велосипед с „електромотор”.
 
Преди старта на велошествието, както си му е редът, организаторите от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), поканиха за слово министъра на образованието. Както се разбра, единият от учредителите на прекрасната велопоходна идея е самият проф.Сергей Игнатов.
 
"Важно е студентите и учениците да спортуват, защото духът става по-твърд и човек се справя с препятствията в живота. Но за децата е особено важно, защото другите изкушения дебнат навсякъде, независимо от усилията на общността и образователното ведомство", заяви министърът.
 
Студентите обаче настояха да чуят и другите министри, така и така са им под ръка. И Трайчо Трайков изрази задоволството си, че поне веднъж няма да го питат какво е положението с „Белене”, а дали му е добре на колело.
Е, добре му било. И е добре, рече, повече да спортуваме и да се движим, защото движението носи щастие, а така ще вдигнем рейтинга на нацията по „щастливост”.
 
Искрен беше и министър Томислав Дончев, като каза, че прословутите европари, за които отговаря в държавата, трябва да се употребяват от умни и здравни хора. А именно спортът прави хората здрави.
 
Друг основен патрон беше най-големият ни четикратен победител в Обиколката на България Ивайло Габровски. Той поздрави „колегите колоездачи” и ги поведе шампионски по маршрутът, от жълтите павета към Банкя.
 
Най-забавно беше с томболата, с която по традиция се поддържа висок адреналинът на участниците. И за да няма скрито-покрито, билетчетата бяха изтеглени от уважавани и безпристрастни персони, като председателят на Софийския колоездачен клуб Блаже Колев, както и заместник кметът на град Банкя Пламен Симеонов, който впрочем беше подготвил и допълнителни подаръци – от името на любезното гражданство. Даже изрази надежда, че догодина пак ще дойдем в Банкя по това време.
 
Финалът след близо 40 километра поход на колела бе обратно в София, край емблематичният фонтан през президентството. Изненадващо, всички се върнахме живи и здрави, даже и колелетата ни са читави.
 
За връчването на наградите дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че „Вече е готова цялостна програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София с дължина около 100 километра, която ще изпълняваме поетапно в рамките на 5 години”.
 
Министър Игнатов обяви неофициално академичната учебна година за закрита, а официално – колоездачната година за незакриваема. Затова предложи на студентите да организират втори колопоход - през септември.
 
Очаква се догодина, след реконструкция, колопоходът да финишира пред творческата база на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в град Банкя и ние горещо чакаме този момент да дойде.
 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки