Магърдич Халваджиян: Да си папарак иска труд, труд и пак труд

08.08.2010 /21:42 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Магърдич Бедрос Халваджиян е роден на 18 февруари 1967 г. в Плевен. В Москва завършва цирково майсторство, а в София - режисура в НБУ, въвежда към интервю за съботния "24 часа" Паола Хюсеин:

Халваджиян има над 450 заснети клипове и реклами и е продуцент на известните тв предавания: "Господари на ефира", "Море от любов", "България търси талант", "Великолепната шесторка", "Имаш поща", "Сладко отмъщение" и др.

Най-голямото му желание е да снима филми. Режисьор е на игралния филм "Печалбата", както и на няколко късометражни филма, между които "Скомина". Председател е на Асоциацията на продуцентите в България.

- Казвате за българските папараци, че са мързеливи. Защо?

- Доказано е от личен опит. Събрах 5-6 души, които ми бяха препоръчани, че снимат, работят добре, имат техника и могат да се справят. Това става преди 3 години.

Казах им: "Момчета, искам да направя папарашко списание от леките, не с тежки разкрития, а като италианските "Новела 2000", "Ева". Там има около 20 такива, които показват как звездите, хора от шоубизнеса, политици прекарват свободното си време.

Хващат ги по морета, тук-там има и гадни снимчици. Това е нещо, което читателят винаги иска да си купи и да гледа. Защото му е интересно как Ани Салич например готви или си простира чорапите.

Това са любопитни неща за нормалния читател, който няма достъп до света на шоубизнеса или на политиците. Бях убеден, че ще върви. Казах на фотографите, че няма лимит в парите, които ще получават.

Докарваш суперснимка и се договаряме колко струва. Работата е трудна. Не е като да отидеш на парти със звездите, които ти идват на крака там, да хапнеш с тях, да ги снимаш как пристигат, да си вземеш хонорарчето и да си отидеш.

Другото е тежка работа - седиш в храстите, вали сняг, ядеш сандвичи, скрит и завит, за да извадиш хубава снимка. Това струва пари и за това ще платя много. Те ме гледаха умно, кимаха. Дадох им 1 месец да направят снимки.

Познай от 5-има души колко дойдоха със снимки и дали се обадиха повече? Нито един. Защото им е по-лесно да отидат на партито, да вземат 5 пъти по-малко пари, но да не се пънат. Не искам да живея в държава, в която мързелът е по-силен от всичко.

- Списания няма да има, така ли?

- Няма да правя неща, в които не съм сигурен в хората, защото сам човек не прави нищо. Аз съм добър в моята работа, добър съм да делегирам права, научих се с годините да си подбирам хората.

За да направя списание, ще трябва да отделя време и то ще е за сметка на нещо друго. Реших, че не мога да го правя, още повече че не знам на кого да делегирам права за него.

- Вече се появяват папарашки снимки. Защо нашите звезди позволяват да ги хващат в неудобни пози? Защо не се крият?

- Защото знаят, че няма папараци. Такива снимки излизат толкова рядко. Ако има 15 списания за папарашки снимки и ако на всеки ъгъл някой те дебне, ще внимаваш. Сега изобщо не ти дреме. Във всяка друга страна има папараци.

Това е огромен бизнес, добре развит, той работи. И кара онези звезди там да внимават какво правят. Това е лошата страна на медала. Не може, като си популярен, да пиеш с големите чаши, а негативи да няма. Няма такъв филм в живота.

Всеки обяд и вечеря се плащат. Всяко нещо има цена. Цената на успеха е висока и е свързана до голяма степен с личния ти живот. Нашите не плащат цена за това нещо. Няма кой да ги притисне и те си живеят спокойно.

- Дали не е, защото са безотговорни?

- Това е като всяко едно нещо в България. Има закон, той не се спазва, защото никой не контролира. А когато няма контрол, няма закон. За снимките е същото. Няма папараци, никой не ме контролира, правя, каквото си искам.

Като хванат папараците 3 пъти някоя от големите ни звезди, развлечена с анцузи, как отива до съседния магазин и като я покажат по списанията и вестниците как не прилича на нищо, тя утре ще се съобразява как излиза.

Ще се гримира, преди да излезе, защото е звезда и не може да се движи като повлекана по улиците.

- Ще разцъфти ли папарашката професия у нас, тя все пак е професия на богатите общества? В бедните държави кого да снимаш?

- Ще има развитие. Ако в Италия има 20 или 25 списания за 60 млн. население, тука за 7-те милиона души може да има поне едно списание. Пазарът може да понесе вероятно до три. Първият, който направи такова списание, ще понесе големи негативи.

Тук никой не е свикнал да му вадят кирливите ризи и това в началото ще има голям отзвук. На следващите ще им е лесно. После обществото и звездите ще свикнат. и всичко ще си дойде на мястото.
- Това май не важи за тв продуцентите. Лято е, а всички сте на работа. Наесен телевизиите променени ли ще са?

- Периодът е тежък, затова сме на работа. Като няма пари в държавата, това се отразява на шоубизнеса. Първото нещо, което една фирма реже, са рекламните бюджети.

По-малкото реклами означават по-малко участие на звездите, по-малко забавления, по-ниски хонорари. Но от септември, мисля, че ще започнем да се отблъскваме от дъното.

Пазарът се събужда. Покрай рекламния пазар вече има поръчки. Имали сме години, в които сме правили средно по 7-8 реклами на месец, което са 70-80 реклами годишно.

Със съкращения


 

Сподели в
 

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

Регионалната телевизия "ТВ Враца" публикува критичен репортаж за посещението на Бойко Борисов във Враца, за което обществеността бе осведомена основно от видеото, заснето от правителствения пиар Севделина Арнаудова.

30.07.2020/16:54

Започналата проверка на Европейската комисия през 2016 г. за състоянието на медиите в Унгария още продължава. Това потвърди в Брюксел говорител на ЕК.

28.07.2020/16:52

Съвсем скоро водещата на Cool…T по Би Ти Ви Поли Гергушева ще смени репортерския микрофон с биберон. Тя очаква първата си рожба през есента, а новината обяви лично от ефира на телевизията.

27.07.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки