Цар Киро: Вие вярвате ли на журналисти, които пишат

02.09.2010 /21:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Набедехи ме!”, оплака се Цар Киро, след като арестуваха един от внуците му. Всичко стана, след като бе похитен повдивският кореспондент на Про БГ Емил Кацаров. Вкараха го в колата на велможата от Катуница и го принудиха да му даде касетата със снимки от имотите му, посочва към интервю за БЛИЦ Мария Николаева:

Чувствате ли се жертва на всичко, което се случи?

Защо да съм жертва. Вие вярвате ли на журналисти, които пишат. Аз апелирам българския народ да не вярва на провокациите на журналисти, не на всички, разбира се, но някои чрез мен искат да станат известни и по всичко личи, че е така.

Затова българският народ много добре знае, че не е така и няма да е така. Това нещо, което го правят, е с умисъл, за да си правят сензации и те са под моето достойнство да се занимавам с тях и не ми правивпечатление тази интрига, изказванията им, защото те нямат понятия от мен и не знаят нищо за мен и затова не им обръщам внимание.

Никой не се сети да ме попита аз как съм, какво ме боли, как се чувствам, на колко хора съм помогнал. Никой не ме познава, защото всички сочат Цар Киро с пръст
и си мислят, че съм най-големият престъпник. Някой питал ли ме е колко хора съм направил щастливи? На колко роми съм дал хляб?

Вярно ли е, че обмисляте да отпуснете голяма сума пари на ромите, които ще бъдат екстрадирани от Франция?

На всекиго мога да помогна, само ако е човек.
Щом потрябва, ще им помогна. Ще отделя пари за тях. И не само, пари имам достатъчно. В България всеки говори, че помага на ромите, но никой не прави това.

Сред нас има роми професори, доктори, икономисти, от всякакъв род от областта на образованието. Но не им се дава никаква възможност да реализират парите, които се отпускат от разни фондове от чужбина за ромските проблеми.

Много ми е болно от всичко това. Защо все мене гледат? А никой не се сеща за ромите, аз дето толкова съм направил за тях.

Звучите тъжно, от какво ви боли?

Боли ме в случая, че задържаха внука ми затова, че не е направил нищо и под давлението на журналисти, следствие и прокуратура, полиция и съд взеха отношение под натиска на останалите.
Макар че не е така, но те го възприемат така, защото и хората са в неудобно положение и няма как да реагират и да се позоват на другите.

Някой свърза ли се с вас след този случай?

Дадоха трибуна само на другите, никой не ме попита какво се случи. Не са взели страната ни абсолютно и така се случи, че аз се оказах най-лошият. На толкова години човек в такива неща да ме забъркват. Аз ли съм най-интересният, че все с мен се занимават?

Добре, но колегата все пак казва, че е отвлечен от вас, че сте се държали с него нагло и арогантно, че му е бил устроен едва ли не съд във вашия дом, и то в присъствието на полицията, вярно ли е?

Няма такива работи, каквито ги говорят.
Отидоха да снимат, аз помолих да дойде до моята кола, той дойде при мен. После взе да се заканва и след това стана така, че ме изкараха и атентатор срещу него, че съм го отвлякъл. А нямаше такова нещо.

Просто го поканих това момче, много любезно, да дойде на гости вкъщи.
Поканих включително и полицаите, които бяха дошли междувременно. Нито съм го обидил, нито съм го нарекъл нищо.

Явно той иска да стане известен. Защото те така се вдигат в очите на народа, в представите на началниците, но може би той и не е виновен. За мен и той е жертва на тези хора от Катуница, които са го подвели.

Кои са тези хора от Катуница?

Такива, които ми завиждат и ме следят какво правя и все гледат да ме натопят, за да се изкарат те добрите.

Искате да кажете, че има умисъл и целенасочен план да бъдете сринат?

Да, има умисъл. Тези хора в Катуница са мои завистници - но не ги приемам дори за врагове. Те са неграмотни хора и това е. Че ако не бях аз, Катуница нямаше да я има даже на картата на България.
Толкова съм помагал през годините да се прочуе името на Катуница. Кой щеше да знае това място, ако не беше Цар Киро?

Може би ви завиждат заради парите, вярно ли е, че вече не сте богат, поне така твърдите?

Дали имам пари, откъде са и що са, това е друг въпрос.
На мен и на семейството ни стигат, за да преживяваме като едни нормални хора. Лошото е, че от всичко това се разболях. След случката с внука ми направих сърдечна криза. Лекарите ми казват, че е от силния шок, който съм преживял.

Откъде тръгна: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=9009

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки