Фердинанд фон Хабсбург: Телевизия Da Vinci прави ученето забавно

09.09.2010 /13:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фердинанд-Карл фон Хабсбург-Лотринген-Кобург е роден през 1965 г. в Цюрих с официална титла ерцхерцог на Австрия, въвежда към интервю за "Класа" Елиана Митова.

Правнук е на австрийския император Франц Йосиф, а дядо му е брат на последния император Карл I, детрониран през 1918 г.

Гордее се с принадлежността си към династията на Хабсбургите, германски аристократичен род, който от 1278 до 1918 г. управлява редица европейски държави, между които Австрия, Испания, Нидерландия (днешните Белгия, Холандия и Люксембург), Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия и др.

Въпреки че е принц от Хабсбургите, предпочита да не го подчертава. Упражнява гражданската си професия в медийния бранш. Има австрийско гражданство, от 1999 г. е женен за германската телевизионна водеща Катарина Изабел, графиня фон Харденберг, с която имат 3 деца. Работи и живее в Берлин.

Фердинанд Хабсбург има 17-годишен опит в медиите и маркетинга. Започва кариерата си в телевизионния отдел на медийната компания „Бертелсман“ и е сред учредителите на платената телевизионна мрежа Premiere.

Работил е във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Полша и Египет. Преди да основе медийна група и да стартира собствен телевизионен канал, Хабсбург е заемал ръководни постове при ITI (Варшава), „Ред Бул“ (Залцбург), „Белфегор медия“ (Берлин), IVT (Ню Йорк) и ECM (Лондон).

Основател и управляващ директор е на „Да Винчи медия“ ООД (Da Vinci Media GmbH). През 2007 г. лансира първия телевизионен канал на медийната група: изцяло образователната семейна телевизия Da Vinci Learning.

В момента е мажоритарен собственик на „Да Винчи медия“ ООД, частна и независима компания със седалище в Берлин. В началото на 2011 г. „Да Винчи медия“ ООД лансира и втория си образователен телевизионен канал Da Vinci Universitas.

Г-н Хабсбург, чия беше идеята за създаването на Da Vinci Learning?

Идеята за канала всъщност дойде от моя син Якоб. Когато беше 4-годишен, той започна да ми задава безкрайно много въпроси, на които не можех да отговоря. Така че ми хрумна идеята да създам един телевизионен канал, който да е в състояние да отговори на всички въпроси, които децата задават – една телевизионна станция както за деца, така и за възрастни.


Целта на Da Vinci Learning е проста: Искаме да покажем, че ученето може да бъде забавно и че телевизията може да бъде смислена и полезна за децата и семействата, показвайки първокласни образователни програми. С тази формула през последните три години успяхме да убедим около 5 милиона абонати и да ги забавляваме с образование.

Изключително полезно и благородно е една телевизия да служи на познанието. Но не е доходно. Как се издържа Da Vinci Learning?

Този телевизионен канал в по-голямата си част е финансиран със собствени средства и с подкрепата на семейството и приятелите ми. В този смисъл капиталът, с който създадохме и развихме канала, е с абсолютно ясен произход.

След тежките начални години в момента жънем голям успех с нашия телевизионен канал. Вече присъстваме в девет страни със съответната местна езикова версия на програмата.

Представете най-интересното от програмата на канала!

Любимите ми програми по Da Vinci Learning са „Наука от задния двор” ( Backyard Science), една програма от деца за деца, в която с помощта на експерименти малките опознават и изучават света.

Също така „Марви Хемър”, предаване, водено от едно откачено, но винаги любопитно мишле, което по своя уникален начин обяснява на деца и възрастни различни природни явления.

С голямо удоволствие гледам програми като „Важни открития в науката и техниката” (Meilensteine der Naturwissenschaft und Technik), където са разказани биографиите на важни учени и откриватели.

Имате ли обратна връзка със зрителите, какво ви казват те?

На уебстраницата (da-vinci-learning.com/ ) получаваме много отзиви от зрители, от деца и родители и често от учители. Тази положителна обратна връзка е много важна за нас, тя ни мотивира в мисията ни, наречена: "Да превърнем ученето в удоволствие!", или както пише в нашия девиз: "Удоволствието да знаеш".

А знаете ли как се приема Da Vinci Learning в България?

Като цяло се възприема много добре в България. Също така сме изключително щастливи от новото споразумение с „КейбълТЕЛ“, с чиято помощ ще бъдем поканени да влезем във всички български семейства, абонати на „КейбълТЕЛ“.

Били ли сте в нашата страна, какви впечатления оставят у вас българите?

Да, често съм бил в България и аз съм много впечатлен вероятно от уникалното гостоприемство в тази страна. Също мисля, че България е страна, която ражда много умни глави като например шахматисти и компютърни специалисти. Поради това вярвам, че един образователен канал ще бъде много популярен във вашата страна.

Какво да очакваме занапред от Da Vinci Learning?

Към края на годината ще стартираме един нов телевизионен канал. Той се казва Da Vinci Universitas и ще излъчва най-добрите университетски лекции от партньори като „Йейл“ и „Принстън“.

Новият образователен телевизионен канал ще бъде насочен не само към студентите, а и към всички, които намират удоволствие в ученето. Накратко: един канал за любознателни умове.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки