Витомир Саръиванов: Спортната журналистика е страхотно училище

11.09.2010 /12:04 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още през 1976 г., когато е бил 5-годишен, Витомир Саръиванов участва в детския сериал “Мери Попинс”. По-късно изиграва ролята на малкия Константин в “Константин Философ”, добавя към интервю за “24 часа” Паола Хюсеин:

Започва кариерата си като спортен журналист в БНТ, където влиза с конкурс. Коментирал е футболни мачове на две световни първенства във Франция и Корея и Япония, едно европейско - в Белгия и Холандия, както и хокейните турнири на Зимните олимпийски игри в Нагано и Солт Лейк Сити.

Работил е в “Ринг” и “Евроспорт”. Бил е лице на предаванията “Сделка или не”, “Хванати в изневяра”, “Островът на изкушенията”, “Цената на истината”, “Сблъсък”. От юни започна да води сутрешния блок на Нова тв “Здравей, България”. Женен е, има 9-годишен син и 5-годишна дъщеря.

Г-н Саръиванов, докога ще водите сутрешния блок на Нова тв от улицата? Не ви ли е студено?

Излъгаха ни метеоролозите. Казаха, че целият септември щял да е много топъл. Но не уточнихме, че може би техните прогнози се отнасят за 14 ч, а не за 6,30 ч, когато температурите са коренно различни. И е малко хладничко. Може би до края на другата седмица, а може и до края на месеца, не знам. Трябва да свърши прословутият ремонт на студиото.

Имахте ли претенции коя да бъде партньорката ви на екрана?

Не мога да имам претенции. Претенции може да има някой, който смята себе си за незаменим и се има за звезда. Звезди в България няма. За да си такъв, след табелата, на която пише Калотина, хората също трябва да знаят кой си. А 99,9% от хората у нас след тази табела се превръщат в тотални анонимници.

Славата в България те прави само малко по-популярен от останалите. Не се възприемам така, по никой начин не съм се променил, не съм станал надут. Аз съм същият човек, какъвто съм бил преди.

Малко по-отговорен станал ли сте? Все пак известните зависят донякъде от общественото мнение.

Да, вероятно се съобразявам с повече неща.

Преди време се появиха папарашки снимки, на които се твърдеше, че сте вие.

Не коментирам.

Защо отказвате да говорите за личния си живот?

Личният ми живот е мой и не смятам, че е особено важен за обществото.

Иван Христов каза в едно ваше предаване, че всички говорят за три неща - за сватбата, за развода и за още нещо. Как възприехте това?

Като част от закачка с филма “Оркестър без име” - “ще ви изпея една песен за морето, любовта и още нещо”, мисля, че така беше.

Материалите в пресата, които излизат и не засягат професионалните ви качества, а личния ви живот, тормозят ли семейството ви?

Нямам проблеми в семейството си. Проблем може да има човек, който вярва и обръща внимание на подобни неща.

Трябва ли популярните личности да се крият какво правят в свободното си време?

Чак пък да се крие. Не. Криенето дава знак за нещо нередно. Всеки преценява за себе си какво да прави, как иска да живее. Не може да сложим всички хора под общ знаменател и да кажем това е правилно, другото не. И това му е хубавото на този живот, защото иначе щяхме да сме като роботи. Шарено е.

Имате доста голям ръчен часовник. За да го виждате по-добре по време на работа ли е?

Много харесвам часовници. Този е “Калвин Клайн”. Не знам защо, човек сигурно все на нещо трябва да е фен. Чак колекция нямам. Имам 10-12, като не всичките са маркови.

По този повод се кодоша с жена си, когато ме пита примерно: защо сега трябва да ходите на хокей със Стефан (синана Витомир - б.а.)?"Радвай се, че ходим да спортуваме, можех да бъда филателист", й отговарям. Това е изключително неприятно хоби. За мен е най-скучното нещо на света.

По колко време се подготвяте за сутрешния блок?

Целия преден ден. Отстрани изглежда по следния начин - едни хора водят два часа предаване, след което си заминават и в 9,30 ч, когато за нормалния човек денят започва, за нас трябва да е приключил. Гледай колко хубаво. Но няма такова нещо. След 9,30 ч почваш да готвиш следващото предаване. И това е всеки божи ден.

На какво се дължи бързата ви реакция в ефира? От спортната журналистика ли е?

Това е въпрос на тренинг. Спортната журналистика е страхотно училище. Когато започнах през 1994 г., имаше една телевизия. Да пробиеш там, беше изключително трудно. Затова се изисква наистина да имаш нещо зад гърба си, не може да си кух като лейка.

Вие как успяхте?

Явих се на конкурс за редактори и водещи в спортната редакция. Тогава Хачо беше генерален директор на БНТ. Взеха ни 10-15 души на пробен срок.

Откъде е интересът ви към спорта?

Аз съм играл хокей много дълги години и винаги спортът ми е бил много интересен. Е, не ми е било детска мечта. Аз не съм човек, който си поставя цел и непременно се стреми да я изпълни, преминавайки като валяк. За мен това е грозният вид на думата амбиция. Има един тип амбициозни провинциалисти, които са особено племе. Не са ми приятни.

След БНТ бях в "Ринг", в "Евроспорт". Спортната журналистика възпитава усета ти за време, което е много важно в телевизията. Примерно имаш една тема и 5 минути за нея. Значи много точно трябва да си разпределиш нещата, за които искаш да питаш и за които искаш да говориш.

Ако го нямаш този усет, се получава едно обичайно явление, което често гледаме по телевизията - разтеглен разговор, в който тъкмо започне да става интересно и някой казва: времето не ни стига, съжалявам. Разбира се, невинаги е възможно да разпределиш правилно нещата, защото ако имаш необщителен гост, не се получава.

Реакцията наистина се възпитава в спорта, защото там имаш части от секундата. Когато си се възпитал по този начин и си минал през това, всичко останало ти е много лесно.

А в сутрешния блок реагирам, защото ми е интересно това, което ми обясняват. Ако не ми е интересно, ще чакам да чуя, че другият е свършил. След това ще задам следващия въпрос.

Кой ви пише въпросите?

Нямам написани въпроси. Изключително рядко си ги правя предварително. Имам теми и примерно някой цитат, който ми трябва, за да го използвам в разговора. Мразя да помня дати и имена, затова си вадя такива неща.

Сега обяснявам и на младите колеги, че да стане едно интервю интересно, трябва сам да си отговориш какво интересува зрителите. Тогава ще знаеш как да говориш с човека пред теб. То е простичко.

Кое ви отказа от спортната журналистика и ви привлече да станете водещ на най-различни формати?

Човек трябва да опитва нещо ново. Аз обичам предизвикателствата. Но не съм се отказал изцяло от спортната журналистика. Тя не е нещо, което можеш да зарежеш. Преди известно време ми се обадиха колеги да ми кажат, че от следващия сезон ще излъчват Националната хокейна лига, и ме поканиха да коментирам.

Малко ще ми е сложно, защото мачовете са през нощта, но за собствен кеф ще отида за 1-2 мача, защото ми е приятно.

По коя телевизия ще бъдат? По някой канал на Нова тв ли?

Ще видим. Това не е толкова важно. Ще го уредим този въпрос, щом става дума за 1 мач. От друга страна, с Нико Тупарев сме приятели от много години, били сме съученици. Когато тръгваха още първите проекти, той ме викаше, но тогава на мен не ми се занимаваше. А и най-добрият начин да си развалиш приятелството с някого е, като работите заедно.

Развалихте ли го?

Не, слава богу. Но когато ставаше дума за първото предаване, което правихме - "Сделка или не", ми влезе под кожата. Хареса ми и структурата на предаването, и съдържанието.

Аз съм си комарджия, хазартен тип. Не играя комар, въпреки че съм го правил и съм имал залитания. Много бързо се паля за някои неща, но и много бързо ми омръзват.

Доволен ли сте от рейтингите? Вероятно сте свикнали на по-високи в другите ви предавания?

Да, така е. За мен беше много трудно, защото всичко, което съм правил до този момент, е било изключително сполучливо и винаги с много високи резултати. Сега има моменти, в които се чувствам леко потиснат.

Общували сте с всякакви хора пред камера. Кои са по-естествени и откровени - обикновените хора или политиците и известните?

По-естествени и откровени са обикновените хора, защото имат много по-малко неща, които да крият. А и има един тип хора сред политиците, които се държат по един начин в нормален разговор и по друг, когато работят камерите.

Всичко им става по-различно, дори и езикът на тялото, изразите, начините, по които се опитват да избягват въпросите. Тях ги учат на такива неща. Това е нормалният мач, който върви между тях и нас. Ние ги питаме някакви неща, те ни отговарят, без да ни казват нищо.

Какво искате от професията си?

Да имам възможност да избирам какво да правя, а не да трябва да правя нещо под принуда.
(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки