Тв гурото Хауърд Шулц: Детекторът на лъжата в Нова е честен

12.09.2010 /20:19 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Детектор на лъжата ще помага да решиш дали си пасваш с половинката. Машинката ще се ползва в новата игра на Нова тв “Истината за нас”, посочва към интервю с тв специалиста в САЩ Хауърд Шулц пред "Труд" Соня Спасова:

Състезанието за сгодени двойки e дело на същите продуценти, които правиха преди година “Цената на истината”. Тогава форумите в интернет и кафенетата запушиха от подозрения, че участниците са актьори, а историите - преувеличени.

Сега призракът на съмнението отново се зададе. А и нали сгодените двойки нямат интерес да си вадят най-кирливите ризи пред хората? Освен голямата награда от 100 000 лв. на карта залагат и връзката си. Но имат шанс да затъмнят историята на Брад Пит и Анджелина Джоли.

От “Цената на истината” вече знаем едно. Дори да не са актьори, участниците бяха въвлечени в истинска постановка. Защото те всъщност отговаряха на едни и същи въпроси по 2 пъти. Веднъж при проучването с детектор на лъжата и после - при записа на предаването.

Така всъщност имаха възможност да обмислят предварително кога да се разплачат или кога да се ядосват, смятат най-любопитните зрители. Дали да вярва или не, всеки решава сам за себе си.

Шулц: Полиграфът показва фактите в черно или бяло

Хауърд Шулц е от най-популярните телевизионери в САЩ. Продуцентската му компания Lighthearted Entertainment е разработила много тв предавания, сред които “Цената на истината”, “Истината за нас” и “Пълна промяна”.

Господин Шулц, какво по-различно ще предложи “Истината за нас” от вече познатото предаване “Цената на истината”, където също имаше детектор на лъжата?

В “Цената на истината” тествахме способността на участниците да казват истината, могат ли да отговорят на 21 въпроса, без да излъжат. Там всеки проверяваше самия себе си.

Докато в “Истината за нас” сгодените двойки ще проверяват доколко се познават и дали са подходящи един за друг.
Желанието ми е чрез този формат да направим браковете по-здрави и успешни, тъй като статистиката сочи, че разводите навсякъде по света се увеличават.

Иска ми се да накараме зрителите да се замислят за ефективността на връзките си да общуват по-искрено помежду си. Двойките в това предаване сами ще избират какви въпроси да си задават.

Защо смятате, че пред камерата хората ще са по-искрени към партньора си, отколкото вкъщи?

Заради полиграфа. Той ги задължава да бъдат максимално открити, защото отчита лъжа или истина, показва фактите такива, каквито са - или в черно, или в бяло.

Как да повярваме, че резултатите от тази машина, са верни?

Със сигурност е така, винаги са верни! Наистина има въпроси, за които детекторът не може да бъде категоричен, т. нар. неопределени въпроси, но такива питания ние не използваме в нашето шоу. Аз зная, че полиграфът отчита правилно, вярвам в това, а и световната практика го доказва, няма място за съмнения!

Има съмнения у зрителите, че участниците в “Цената на истината” са актьори и че всичко е нагласено? Как ще докажете, че героите в предаванията, които правите тук и в Америка, са истински?

Участниците в нашите предавания са реални хора, иначе не бихме претендирали, че правим риалити шоу. Чух, че в България хората са доста скептични и не вярват на това, което виждат по телевизията.

Нямам идея защо е така - вероятно са се научили да не се доверяват и може би това не е толкова лошо. Но аз като автор и на двете предавания, ви уверявам, че участниците в “Цената на истината” и тези, които ще видите в “Истината за нас”, са реални и ще разкажат своите лични истории.

Знаете ли, реалността винаги е по-добра спрямо това, което може да се изиграе или постави. А и продуцентът на предаването тук Ники Николов затова се съгласи да яви на тест с полиграф - за да докаже, че новото предаване ще е съвсем истинско, без сценарии и актьори.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки