Роже Флюгелс: В България журналистите са много близки с PR-те

07.10.2010 /13:21 | Източник: aip-bg.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В началото на м. май т.г., Програма “Достъп до информация” организира в в Силистра среща-дискусия за ръководните екипи, младите журналисти и собствениците на местни медии на тема "Meстните медии и свободата на информация в България".

Целта на срещата бе да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация.В дискусията участва холандският експерт Роже Флюгелс, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен опит в организирането и провеждането на собствени курсове разследваща журналистика и свобода на информацията. Има богата съдебната практика с медийни организации и НПО, социолози и частни лица. Той бе любезен да отговори на някой зададени въпроси:

Какво показват Вашите наблюдения, има ли прилики и разлики между българските и холандските журналисти при работата им със Закона за достъп до обществена информация?

Българските журналисти използват Закона за достъп до обществена информация много по-рядко от холандските. Но това е в следствие на различната роля и позиции, които медиите в България имат в обществото. Тук ролята на обществени наблюдатели се изпълнява много повече от неправителствени организации и гражданите, отколкото от медиите. В България журналистите са в много близки отношения с PR-институциите, което ги лишава от независимост и от свой дневен ред при работата им.

Защо е така според Вас?


От контактите ми с български журналисти моите впечатления показват, че на въпрос по какви теми работят те обикновено посочват тези, които са важни за общината, за областния управител или за някое министерство. Когато им кажа: „Погледнете в обществото, проучете вашите читатели, слушатели, вижте за тях какво е интересно и важно!”, тогава те отговарят: „О, да, това е също възможен проблем за разглеждане!”. Винаги казвам, че можеш да отидеш на главната улица в някой град, да извървиш километър и да имаш поне 10 различни и независими теми за писане, които са близо до хората, а не до управляващите.

И в Холандия не е така?!


Не съвсем! Холандските журналисти имат по-независима позиция от българските, но в същото време количеството информация, която ги залива, е убийствена. Дори и да имат желание и техният първи порив е да са по-близо до обществото, съобщенията, които ги заливат от институциите за събития, са толкова много, че самият процес на селектиране на тази информация е толкова затрудняващ, че в крайна сметка те не успяват да свършат другото.

Дали причината за липсата на независими българските медии не е икономическа?


Не съм убеден дали това е истина, или е просто извинение, тъй като холандските медии са също икономически зависими в редица случаи, но вероятно има причина за това състояние. При моите посещения в България съм бил в няколко редакции на различни медии и това, което ми направи впечатление, е, че те са много малки, което е важен фактор. Например в Холандия, ние имаме само 25 регионални вестници, а нашата страна е много по-голяма от България.

Тиражът на тези вестници е от 50 до 150 хиляди и те имат много големи редакции. Най-малкият местен вестник в Холандия има редакция от 50-60 души. Тази разлика е много по-определяща, отколкото икономическата зависимост. Примерно една регионална медия има офиси в 10 града на региона си, където има по четирима журналисти, но като цяло те са една медия. Реално хората, които работят в главния офис, в главната редакция, са тези, които вземат решение и подават заявления за достъп до информация.

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки