Роже Флюгелс: В България журналистите са много близки с PR-те

07.10.2010 /13:21 | Източник: aip-bg.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В началото на м. май т.г., Програма “Достъп до информация” организира в в Силистра среща-дискусия за ръководните екипи, младите журналисти и собствениците на местни медии на тема "Meстните медии и свободата на информация в България".

Целта на срещата бе да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация.В дискусията участва холандският експерт Роже Флюгелс, обучител и преподавател на свободна практика, с 21-годишен опит в организирането и провеждането на собствени курсове разследваща журналистика и свобода на информацията. Има богата съдебната практика с медийни организации и НПО, социолози и частни лица. Той бе любезен да отговори на някой зададени въпроси:

Какво показват Вашите наблюдения, има ли прилики и разлики между българските и холандските журналисти при работата им със Закона за достъп до обществена информация?

Българските журналисти използват Закона за достъп до обществена информация много по-рядко от холандските. Но това е в следствие на различната роля и позиции, които медиите в България имат в обществото. Тук ролята на обществени наблюдатели се изпълнява много повече от неправителствени организации и гражданите, отколкото от медиите. В България журналистите са в много близки отношения с PR-институциите, което ги лишава от независимост и от свой дневен ред при работата им.

Защо е така според Вас?


От контактите ми с български журналисти моите впечатления показват, че на въпрос по какви теми работят те обикновено посочват тези, които са важни за общината, за областния управител или за някое министерство. Когато им кажа: „Погледнете в обществото, проучете вашите читатели, слушатели, вижте за тях какво е интересно и важно!”, тогава те отговарят: „О, да, това е също възможен проблем за разглеждане!”. Винаги казвам, че можеш да отидеш на главната улица в някой град, да извървиш километър и да имаш поне 10 различни и независими теми за писане, които са близо до хората, а не до управляващите.

И в Холандия не е така?!


Не съвсем! Холандските журналисти имат по-независима позиция от българските, но в същото време количеството информация, която ги залива, е убийствена. Дори и да имат желание и техният първи порив е да са по-близо до обществото, съобщенията, които ги заливат от институциите за събития, са толкова много, че самият процес на селектиране на тази информация е толкова затрудняващ, че в крайна сметка те не успяват да свършат другото.

Дали причината за липсата на независими българските медии не е икономическа?


Не съм убеден дали това е истина, или е просто извинение, тъй като холандските медии са също икономически зависими в редица случаи, но вероятно има причина за това състояние. При моите посещения в България съм бил в няколко редакции на различни медии и това, което ми направи впечатление, е, че те са много малки, което е важен фактор. Например в Холандия, ние имаме само 25 регионални вестници, а нашата страна е много по-голяма от България.

Тиражът на тези вестници е от 50 до 150 хиляди и те имат много големи редакции. Най-малкият местен вестник в Холандия има редакция от 50-60 души. Тази разлика е много по-определяща, отколкото икономическата зависимост. Примерно една регионална медия има офиси в 10 града на региона си, където има по четирима журналисти, но като цяло те са една медия. Реално хората, които работят в главния офис, в главната редакция, са тези, които вземат решение и подават заявления за достъп до информация.

Сподели в
 

Имунизирането срещу коронавирусна инфекция на представители на медиите бе изтеглено в по-предна фаза от Националния ваксинационен план.

21.02.2021/15:45

В Минск започна процес срещу журналистка и лекар, които бяха арестувани през ноември, след като изразиха несъгласие с официалната версия за смъртта на протестиращ, който според властите починал след пиянско сбиване, предаде Ройтерс.

20.02.2021/18:45

С постановление правителството одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и техните регионални центрове в рамките на предстоящата предизборна кампания за избор на народни представители през 2021 г.

18.02.2021/15:25

На днешния 123-и рожден ден на БТА патриарх Неофит прие на среща в Синодалната палата генералния директор на БТА Кирил Вълчев и отправи благослов към него и към Агенцията.

16.02.2021/18:31

Евросъюзът призова Китай да отмени забраната за излъчване на телевизионния канал Би Би Си Уърлд Нюз, наложена като ответна мярка срещу отнемането на лиценза във Великобритания на китайския държавен тв канал Си Джи Ти Ен, предаде АП.

14.02.2021/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки