Идва ли краят на разследващата журналистика

10.10.2010 /11:34 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ценностите отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж, смята Стив Файнару*, кореспондент на The Washington Post в Ирак и носител на “Пулицър”. Той даде специално интервю за “Мениджър” на колегата Бисер Костадинов:

Господин Файнару, какво е усещането и отговорността да бъдеш част от The Washington Post?

Да отразиш една новина аргументирано и коректно. Това е основната отговорност на всеки журналист, без значение къде и за кого работи. Но отговорността е още по-голяма, ако работиш за The Washington Post. Вестникът се чете от цялата висша администрация на Вашингтон. Това са все хора, които вземат важни политически решения за бъдещото на САЩ и на света.

Какво е специфичното за редакционната политика, ценностите и културата на вашия вестник?

Ние носим двойна отговорност, защото, от една страна, трябва да сме честни с хората, а от друга - да сме коректни към нашето правителство. И в същото време от нас се изисква да бъдем неотменен коректив на властта.

Тази редакционна линия следваме още от аферата "Уотъргейт", която избухна първо на страниците на The Washington Post през 70-те години на 20-и век, и до днес, до ужасяващата история с измъчването на задържаните иракчани в багдадския затвор "Абу Гариб".

В този смисъл вярвате ли, че журналистиката продължава да бъде коректив на политическата власт и корпоративните интереси?

Да, категорично. Добрата журналистика си остава един от най-добрите лостове за упражняване на обществен контрол. Казват, че 75% от информацията, която циркулира в световния новинарски поток, е пусната от някой пиар отдел.

Но от толкова много реклама и пиар къде е мястото на истината? Сега, за разлика отпреди 15-20 години, има доста версии на истината, които се състезават за нашето внимание. И ние като в пъзел трябва да открием верния отговор.

Защото в прессъобщенията понякога има откровени измислици, а друг път просто удобно премълчани факти. Предизвикателствата са огромни, но когато резултатът е добър и работи в полза на хората - и удовлетворението е огромно.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един журналист днес?

Честност, постоянство и упоритост, състрадание и отзивчивост... Много от техническите умения, като събиране на информация и писане на критични текстове, може да бъдат научени в процеса на работа и трупане на опит, но честността и състраданието са неща, с които не всеки се ражда. Особено в днешния материален свят, в който ценностите са други. Но именно те отличават и легитимират един журналист от останалия жълт медиен пейзаж.

Променя ли се природата и ролята на журналистиката в глобалния свят?

Мисля, че нашата мисия си остава същата - да разберем какво всъщност се случва. Обаче новите технологии променят природата на журналистиката. Тази промяна носи и позитивен, и негативен ефект. Трудно ми е отсега да кажа кое ще надделее.

Мислите ли, че “златната ера” на разследващата журналистика е останала в миналото или тепърва предстои?

Добър въпрос. Но няма как да отговоря еднозначно. Днес имаме много начини за събиране и разпространение на информация, разполагаме със значителен финансов ресурс, добре изградена мрежа от източници, така че да се занимаваш с разследваща журналистика е лесно.

Или поне така изглежда отстрани. Но на все по-малко журналисти им стиска да се занимават с разследвания. Това е доста смущаващ факт.

Кое според вас е най-голямото събитие от първото десетилетие на 21. век?

За мен като човек това е атаката от 11 септември на кулите близнаци в Ню Йорк. Като граждани на света - намесата на САЩ в Ирак и Афганистан. Нашето правителство трябва да поеме отговорността си за това. И, разбира се, победата на Обама.

-------

*СТИВ ФАЙНАРУ е кореспондент на The Washington Post за Близкия изток и Ирак от 2004 г. Работи във вестника от 2000 г. Преди това 11 години е бил журналист в Boston Globe.

Два пъти е номиниран за наградата "Пулицър" (2006 и 2008). През 2008 г. печели в категорията "Международен репортаж". Разследването му е посветено на частните охранителни фирми, които, след като са спечелили държавни поръчки на САЩ в Ирак, не спазват законите на нито една от двете страни.

Автор на документалния бестселър "Правилата на големите момчета: Меркантилната страна на войната в Ирак".


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки