Борислав Борисов: Интервю с мен в събота вечер

11.10.2010 /16:28 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето блиц разговор, който Жюстин Томс* проведе с мене на 9 октомври 2010 г., онлайн, в Google Talk, пише на сайта си колегата Борислав Борисов (borislavborisov.eu) и предава интервюто:

Какъв искаше да станеш като малък?

Откакто се помня, все искам да се занимавам с журналистика. Научих се да чета от вестниците. От Никола Филипов и от Димитър Игнатиев (говорители в БНТ) се научих как трябва да звучи мъжкият глас, когато говори правилно и красиво на български език.

Постигнах тази мечта, завърших журналистика в Софийския университет “Св. Климен Охридски”, профили телевизия и култура…

Любим преподавател от студентските години?

Няколко са, всекиго от тях обичам поради различни причини, но пък ги обичам и до днес: Весела Табакова, Снежана Попова, Светлана Божилова, Георги Лозанов (последните двама са ми научен ръководител и рецензент на магистърската теза, работил съм и с двамата, били са ми началници в “Култура” и НСРТ).

А приятели от  студентските години?

Няколко човека, с които се гордея неописуемо. Христо Краевски и Анета Милкова, мои състуденти – той вече е директор на Пресцентъра на Народното събрание, тя е шеф на PR отдела на омбудсмана, семейство са от 16 години и имат двама прекрасни и умни синове.

Паралелно с това – приятели от вестник “Култура”, където отидох на стаж във втори курс, което продължи 7 години и половина – Христо Буцев и Диана Попова. Привилегия е, че мога да ги нарека мои приятели. От тези хора съм научил повече, отколкото от университета.

Какво ти липсва най-много от студентските години?

Признавам си, този въпрос е предизвикателство. Липсват ми усещането за свобода, за бъдеще и за доверие в знанието като сила и инструмент на успеха. Бяхме странни студенти – вместо да купонясваме, страдахме, че някакви неграмотни “каки” в телевизията ни изместват, но пък не са чували думата “сецесион”.

Най-големият ти успех?

Научих два пъти по-млад от мене човек как се прави телевизия.

Какво правиш, когато се събудиш в неделя?

Медитирам около час, след това включвам компютъра, за да се уверя, че не е трябвало да ходя на работа в този ден… Пия кафе пред “Фантастико” отсреща, поемам дневната си доза ужас от хуманитарната и антропологичната ситуация у нас, след това се връщам у дома да прочета блоговете и Туитър.

Какво друго освен кафе обичаш да пиеш?

Вода. Не се шегувам, изпивам индустриални количества вода всекидневно. Обичам бира (първата я изпих на 26 години посред река Амстел), мартини, уиски; не мога да пия много обаче – нямам тренинг. Мога да изпия повечко алкохол само с двама мои най-близки приятели, с които се виждам много рядко, затова не съм се пропил.

Какво четеш в момента?

Няколко книги паралелно, голямата част от тях – научни, да ги наречем така. Приспивам се с… “Нощем с белите коне” на Павел Вежинов – роман, който препрочитам седми път.

Любимите ти книга и автор?

От около 20-ина години се питам имам ли любима книга или любим автор. Отговорът на този въпрос се променя с времето по доста забавен начин (обаче това е тема за дисертация).

Любен Дилов е любимият ми български писател, а “Демонът на Максуел” е любимата ми негова книга. Благодарение на творческо-палавата натура на неговия чаровен син познавах този велик писател още от ранните си ученически години.

От къде у тебе този силен интерес към българските неща? Знам, че харесваш много и българска музика, български филми…

През 1992 г. дадох интервю на знаменит журналист от BBC, което беше излъчено по BBC World Service без съкращения, близо 12 минути. В това интервю обяснявах пред смаяния силно идеологизиран пропагандно-школуван колега защо няма да емигрирам.

За мене българската култура е родител, цел, смисъл. Възприемам себе си като дете на тази култура в нейния алтернативен, неофициозен, автентичен и човешки вид. Купих си за първи път вестник “Култура” на 8-годишна възраст заради изумителната заглавка на вестника, създадена от Владо Паскалев.

Родителите ми бяха невероятно бедни и саможертвени хора. Аз съм продукт на епохата, в която в нашата култура имаше шанс човек да се формира като личност чрез свободата на достъпа до цивилизация.

Българската култура във всичките й измерения е част от моята душа, от интелекта ми, от смисъла на съществуването ми. Затова ненавиждам националистите и патриотарите, макар че насила се е налагало дори да ми пишат оценки подобни лекета. (Със съкращения)

------

* Казвам се Жюстин Томс - същество от женски пол, родено на 29.08.1971 г. в София. Имам висши хуманитарни образования от СУ "Св. Кл. Охридски". Занимавам се с уеб дизайн и компютърно обучение. Пиша разни неща, които биха могли да се квалифицират (с уговорки) като поезия и други, представя се на сайта си авторката на интервюто - бел. ред.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки