Бодо Хомбах: Разочарова ме просвещаващото действие на интернет

22.11.2010 /08:11 | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Г-н Хомбах, пресата се изживява като четвъртата власт. Споделяте ли това високо самомнение, пита управителя на ВАЦ в интервю австрийският в.“Ди Пресе”:

Медиите на практика са душата на демократичния процес с разкриващия характер на продукта си. За политиците няма нищо по-респектиращо от заплахата, че нещо ще стане публично - което те не желаят.

В днешните медии вече не работи императивът отпреди “И какво, всички го правят”, а работи “А какво ще стане, когато се разчуе?”.

Какво трябва да правят медиите, за да функционира този дисциплиниращ механизъм?

Медиите трябва да са силни и да им се вярва, журналистите трябва да разследват чисто и грижливо. Ако един скандален материал се окаже неверен, медията губи достоверност, а достоверността е задължителна за демокрацията. Смятам, че този механизъм е дори по-ефективен от закони и наредби.

Все по-често медиите се купуват от т.нар. скакалци... (Така в Германия и Австрия наричат инвеститори, които вземат предприятията, без да инвестират в тях, а само източват печалбите им - б.р.)

За мен е голям проблем, когато медиите принадлежат на хора, които не искат да правят нормален бизнес с тях - така е в много държави от Югоизточна Европа. Тези олигарси са направили пари в други области и се сдобиват с медии, за да налагат свои определени политически и икономически цели. Това е много опасно.

ВАЦ също има медии в Югоизточна Европа, например в България. В Русия също. Там има активна мафия - възможно ли е въобще да се прави чист бизнес?

Разбира се, там съществува опасността да попаднеш под натиск, дори да бъдеш заплашван или нечестно третиран. Но не е нужно да си цапаш ръцете. Ако си готов дори и за това, би загубил почва под краката си, такива истории нямат край, то е като една спирала...

И никога не е имало опити да се влияе на статиите?

Разбира се, че е имало. Ще ви дам един пример: в една страна от Югоизточна Европа един виден бизнесмен и прочут бивш спортен треньор ми предложи да се хванем на бас, че ще успее за 1000 долара да пробута напълно измислен текст в един от нашите вестници там. Аз му се изсмях, а той за мой ужас ми доказа, че такива неща функционират. Веднага след това се разделихме с този вестник.

Често медиите информират за нередности - например в Италия за всичко, което си позволява Силвио Берлускони, но това не променя нищо. Берлускони остава на власт и го преизбират каквото и да се пише за него.

Медиите нямат мандат да налагат едно или друго мнение. Те трябва да се ограничат с ролята на информиращите, модериращите. Става дума за това, че те имат шанса да публикуват истината - но изводите от тази истина те не могат да наложат насила на никого.

Хората често организират протестите си в интернет...

Това е така, но от досегашното просвещаващо действие на интернет съм разочарован. Очаквах повече от блоговата култура. В анонимните блогове има все още твърде много повърхностни, почти дискредитиращи моменти - там в бъдеще трябва да се състои един процес, в който професионалните критерии да започнат да играят по-голяма роля.

Класическите медии все още се затрудняват с интернет. Най-вече защото там всичко е безплатно.

Младите хора в бъдеще ще четат вестници на екрана на компютъра. Там вече се установи такова поведение. Едно нещо се промени: преди 5 години те ми навираха под носа абсурдни информации от интернет и спореха, а днес знаят сами, че в интернет попадат и на много боклук като информация.

Професионалната журналистика в интернет ще се наложи само с критерия достоверност.

Някои предприятия заплашват медиите с оттегляне на парите за реклама, ако за тях се пише негативно. Могат ли медиите да се борят с това?

Когато един голям есенски концерн преди две години си смени името, започна да рекламира значително по-малко при нас. Причината бе, че бяхме писали критично за него. Аз обаче направих този проблем обществено достояние. В крайна сметка тази история навреди повече на предприятието, отколкото на нас.

Това обаче може да си позволи само един голям медиен концерн.

Това може да си позволи само икономически здраво предприятие, което има стабилността да се защитава от такива атаки. В някои страни е и по-лошо. Там има дори безплатни вестници, които вече продават и редакционната си част.

Или е обратното. Тъй като в редакциите има все по-малко журналисти, влиянието на пиар агенциите става по-голямо...

И това е вярно. В Берлин има повече лобисти, които се занимават с това да вкарат определен текст в медиите, отколкото журналисти. Тук се крие рискът да те инструментализират. Журналистите трябва да обръщат внимание на това. Читателите забелязват дали ги информират, или инструментализират.

Вие казахте, че медиите са важни за демокрацията. А какво става с онези хора, които не четат вестници и гледат само забавните шоута по телевизията?

Има връзка между четенето на вестници и успеха на учениците. Който като дете или младеж не се е докосвал до вестници, има по правило по-лоши оценки. Това е научно доказано. Това е голям проблем, защото задълбочава още повече разделението на обществото. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки