Недопустимо е чужд посланик да назидава българска медия и да лепи етикети на журналист
  • 23.11.2022 10:35

Предизвикателното писмо на г-жа посланика на Турция до ръководството на БНР по повод интервю с журналиста Мехмет Юмер трябва да срещне твърд отпор, защото представлява нескрит и недопустим опит за въздействие от страна на чужд дипломатически представител върху свободата на словото и медийната независимост у нас, които са вписани в българската конституция като носещо демократично право.

Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди 2021/2022 година
  • 11.11.2022 22:41

На тържествена церемония в клуб „Журналист“ на 11 ноември вечерта Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди на най-достойните сред достойните в професията. Какво по-ценно от това, колеги да номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика.

1 ноември – Ден на народните будители и Ден на българската журналистика
  • 01.11.2022 00:05

Достойни ли сме за светлите завети на Будителите и Безсребрениците, колеги?...

СБЖ внесе в британското посолство апел за освобождаване на Джулиан Асандж
  • 08.10.2022 14:18

На проява в София днес, 8 октомври, в международния ден против екстрадицията в САЩ на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж и за неговото незабавно освобождаване, ръководителката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова огласи издигащата същите искания позиция на УС на СБЖ, която бе приета и публикувана на 6 октомври.

СБЖ настоява за незабавно освобождаване на Джулиан Асандж!
  • 07.10.2022 12:59

Нашият Съюз се присъединява към международната кампания в подкрепа на разобличителя от „Уикилийкс” и апелира за отмяна на решението за екстрадирането му в САЩ. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички ни. Убива свободата на словото и информирането, всява страх и запушва устата на честната, независима и критична журналистика.

Стига гаври на политици с журналисти!
  • 06.10.2022 19:40

УС на СБЖ категорично осъжда поведението на Костадин Костадинов, както и на всички политици, позволяващи си да унижават и атакуват журналисти и журналистическата професия.

СБЖ очаква от журналистическите дружества предложения за Годишните награди на Съюза
  • 21.09.2022 20:26

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова разпрати до председателите на журналистическите дружества следното писмо:

Снежана Тодорова разказва за актуалните инициативи и дейности на СБЖ
  • 13.09.2022 17:09

СБЖ се включва активно в международната анти-SLAPP кампания, подготвя регистър на съдебни преследвания срещу български журналисти, целящи да попречат на работата им, и ще проведе конференция на същата тема. Патрон на всички тези дейности ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. За това разказва председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

8 септември е Ден на международната журналистическа солидарност в памет на антифашиста Юлиус Фучик
  • 08.09.2022 13:54

„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито злите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.” Това са думи от легендарната книга на езкекутирания от нацистите на 8 септември 1943 г. Юлиус Фучик „Репортаж, писан с примка на шията”. Четете, колеги. Не забравяйте. И бдете!

СБЖ настоява некоретен наемател да бъде изведен от имот на Съюза
  • 17.08.2022 18:41

По повод казуса с некоректния наемател на помещения на СБЖ, който продължава да ги ползва при отсъствието на действащ договор, разговаряме с председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, за да представим повече подробности по случая.