Велислава Дърева: Колеги, мислете с главите си! И бягайте от „змийските фондове”!
  • 31.07.2022 16:12

Разговаряме с известната журналистка Велислава Дърева, която в последните дни стана обект на медийни нападки от страна на живеещия в Лондон бивш служебен министър от 2013 г. Юлиан Попов заради откъс от нейна статия от 2014 г., разпространяван сега из социалните мрежи. Попов атакува Дърева за „фалшиви новини”, но всъщност сам използва такива в твърденията си, а доста български – и не само – медии безкритично и без проверка тиражираха коментарите му.

Андрей Кончаловски: Руската култура ще преживее без Европа
  • 26.07.2022 16:04

На 20 август руският режисьор, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски ще отбележи своята 85-годишнина. В навечерието на юбилея той сподели пред ТАСС свои мисли за „културата на отмяната“, оцени степента на своята свобода и предрече изчезването на кинозалите. В интервюто за ТАСС, направено от Наталия Баринова, той говори за юбилея, смъртта на кинотеатрите и кризата на западната цивилизация. Интервюто е публикувано на български в сайта "Гласове".

112 години от рождението на журналиста и общественика Петър Стъпов
  • 26.07.2022 10:03

Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище отбелязва днес 112 години от рождението на патрона си – писателят, роден на 25 юли 1910 г. в Ески Джумая, днес Търговище. От 1999 г. културната институция носи името на общественика и журналист Стъпов, посочват от ръководството й.

Още през 1976 г. фоторепортерът Димитър Бебенов снима наши гвардейци в Париж
  • 23.07.2022 15:30

Тази година по случай отбелязването на Деня на Бастилията в Париж по легендарния булевард „Шан-з-Елизе“ парадът на военните части бе воден от българска гвардейска част, която премина, носеща нашия национален флаг. Но не за първи път родните гвардейци дефилират в сърцето на Париж. Още в далечната 1976 г. нашият Гвардейски оркестър също дефилира по „Шан-з-Елизе“, за което си припомня фотожурналистът Димитър Бебенов, членв на СБЖ от 35 години.

В какво вярва и за какво ще се бори Мая Север, първата жена начело на ЕФЖ?
  • 16.07.2022 20:04

В свое интервю, публикувано на сайтовете на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и на „Трансевропейската обсерватория за Балканите и Кавказ” (ОВСТ), известната хърватска телевизионна журналистка, наскоро избрана начело на ЕФЖ, споделя своите възгледи и приоритети.

На 98 г. си отиде легендата на италианската журналистика Еудженио Скалфари
  • 15.07.2022 10:44

Италия оплаква отишлия си на 14 юли уважаван ветеран, останал в историята като съосновател на списание "Л´Еспресо" и създател на един от най-влиятелните италиански всекидневници - в. "Ла Република".

Преди 50 г. бе направена една от най-пронизващите снимки от войната във Виетнам
  • 09.06.2022 20:20

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

Къде са изчезналите в бразилска Амазония Дом Филипс и Араужо Перейра?
  • 09.06.2022 18:02

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

Олга Маркова: Половин век отстоявам честната и бореща се журналистика
  • 09.06.2022 09:38

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

Колеги припомниха с топлота приключенеца и сладкодумеца Ясен Антов
  • 27.05.2022 16:30

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.