Пускането на Асанж срещу призната „вина” и размяната на забрани над медии: тревогата за журналистиката остава
  • 25.06.2024 20:30

Две събития в един и същи ден отново засилиха безпокойството за свободата на информацията и за демократичните устои – принудителното признаване на „вина” от страна на Джулиан Асанж срещу освобождаването му и размяната на забрани над медии между ЕС и Русия.

СБЖ с протест срещу фирма, четвърта година окупираща територия на Съюза
  • 15.06.2024 17:00

Делегати на провеждащото се днес в сградата на СБЖ в София годишно Общо събрание на Съюза излязоха по време на обедната почивка на събранието на протест срещу фирмата, която продължава да ползва и да печели от помещения на СБЖ, макар вече четвърта година да не плаща наем и да липсва валиден договор за наемането им. „Вън натрапниците от Дома на СБЖ!”, „4 години незаконна окупация на журналистическа територия”, „Да се изпълнят решенията на съда”, „Настаняването в чужд дом е самоуправство”, бяха част от издигнатите лозунги.

С факела на Ботевото перо няма как да сбъркаме пътя на достойнството. Поклон пред героите!
  • 02.06.2024 06:30

Нека бъдем достойни за паметта на великия ни поет, публицист и революционер Христо Ботев и на всички паднали за свободата и независимостта на България.

Да се поклоним заедно пред делото на светите братя Кирил и Методий, пред Буквите, Словото, Истината!
  • 24.05.2024 06:30

СБЖ кани колегията да се включи в тържествената церемония на 24 май пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с която ще отбележим Деня на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност.

С ярък концерт и музика от всички жанрове СБЖ отпразнува два юбилея на журналистиката ни
  • 16.05.2024 16:00

Вълнуващ тържествен концерт с небивало пъстро участие на изтъкнати изпълнители от всички музикални жанрове, организиран от СБЖ и състоял се на 15 май в Сатиричния театър в София, ознаменува честването на 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнинта от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът бе под патронажа на президента Румен Радев, който изпрати и специално приветствие.

Президентът Румен Радев: СБЖ продължава да е стожер на професионалните стандарти
  • 15.05.2024 15:00

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж е организираният от СБЖ днес, на 15 май, от 18.00 ч., в Сатиричния театър, тържествен концерт по повод 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнинта от създаването на организирано журналистическо движение в България, изпрати специално поздравително писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Доминик Прадалие, МФЖ: Честит юбилей, братя и сестри, честит юбилей на българските журналисти!
  • 15.05.2024 13:37

В СБЖ бе получено видеопоздравление от председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Пардалие по повод 130-годишнната на организираното журналистическо движение в България и 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат. Поздравлението ще бъде излъчено на тържествения концерт, посветен на двата юбилея, който СБЖ организира днес, 15 май, от 18.00 ч., в Сатиричния театър в София.

СБЖ кани на тържествен концерт за два юбилея на родната журналистика на 15 май в Сатиричния театър
  • 08.05.2024 13:22

Съюзът на българските журналисти организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще се състои на 15 май т. г. от 18.00 ч. в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”.

СБЖ: Само със защитени права на журналистите може да има медийна свобода и действена демокрация
  • 07.05.2024 13:44

Системните нарушения на правата на журналистите, липсата на законови гаранции за спазването им, минималните заплати и добавките „на ръка”, рекламните зависимости на медиите, уволненията, заглушаването с дела-шамари и с тролове, рисковете от изкуствения интелект, прилагането на Европейския акт за медийна свобода – това бяха част от темите на дискусията „Медийната свобода и правата на журналистите – скачените съдове на демокрацията”, която СБЖ проведе по повод Международния ден на труда 1 май и Световния ден на свободата на печата 3 май.

След забраната на хазартната реклама чакаме гаранции за независими медии и за правата на журналистите
  • 30.04.2024 20:34

Докато не се решат поне три важни проблема в недъгавата ни медийна среда, оголени за пореден път покрай срамната кампания на хазартното лоби тези дни, независимостта и свободата на медиите ще си остават само лъжовна химера за наивници.